Ascensió a Sant Pere Màrtir des de Plaça Mireia

Plaça Mireia-Mirador dels Xiprers-Sant Pere Màrtir i retorn

Data: dijous, 14 d’abril de 2016
Inici i final: aparcament de Plaça Mireia (Esplugues de Llobregat)
Sector: vessant de Barcelona (Sant Pere Màrtir)
Distància: uns 2 kms anada; 2 més de tornada
Temps: uns 30-35 min d’anada; 20-25 min de tornada
Dificultat: baixa; per corriol drecera, moderada
Tipologia: anar i tornar

Itinerari: Plaça Mireia-Passeig de les Aigües-Turó de Sant Pere Màrtir i retorn.

Comentari: curta ascensió, sense massa dificultat, a Sant Pere Màrtir, el turó més meridional de la serra de Collserola. L’interès de l’indret rau en les vistes sobre el mar, Barcelona i el Baix Llobregat, i la part occidental de la serra de Collserola, i en les restes de l’emplaçament de les bateries antiaèries de la guerra civil, encara que l’element més característic són les antenes de telecomunicacions, que es poden veure des de molts llocs de l’entorn. També cal destacar la presència de les escasses restes de l’antiga ermita de Sant Pere Màrtir i una torre de vigilància.

Descripció de la ruta: l’ascenció es pot fer en 30-35 minuts, sense presses. Partim de l’àrea de Plaça Mireia, iniciant el Passeig de les Aigües (km 0 del circuit DIR) pel costat del restaurant, amb suau pujada. Més enllà, en un revolt pronunciat, arribarem al camí pavimentat que ve (accés privat) del barri de Finestrelles i va a la Caseta de les Aigües i acaba pujant al cim de Sant Pere Màrtir. El primer tram d’aquest camí pavimentat és en pujada notable, però molt curta, i ens porta a la passera que supera pel costat la Caseta de les Aigües, que ens queda a mà esquerra (a dalt de la carena veiem clarament les antenes de Sant Pere Màrtir).
Superada la passera hem d’estar alerta perquè molt aviat trobarem a mà esquerra el camí pavimentat que puja fins dalt el turó. Abans però, podem arribar-nos al proper Mirador dels Xiprers i començar a contemplar bones vistes de l’entorn o beure aigua de la font. Feta la visita, reculem uns metres i tirem per la dreta pel camí pavimentat que va pujant fins a fer quatre revolts de paella abans d’arribar a Sant Pere Màrtir.

Reculant del mirador dels Xiprers veiem la passera, la Caseta de les Aigües i a sobre les antenes de Sant Pere Màrtir, i a la dreta el camí pavimentat que puja fins a dalt del cim
Vista aèria del Passeig de les Aigües i al final el mirador dels Xiprers, pujant a Sant Pere Màrtir

Quan arribem al darrer revolt (on arriba la drecera des del mirador dels Xiprers), podem continuar recte fins al mirador i visitar les restes de les bateries antiaèries o bé pujar pel camí de terra de la dreta fins dalt del cim, on se situen les restes (poques) de l’ermita i s’aixeca la torre de guaita. En ambdos indrets tenim panells informatius. Entremig, s’alça imponent la instal·lació de les antenes. Un caminet uneix les dues bandes passant arran de l’edifici pel costat que dona al Baix Llobregat.

Espai de les bateries antiaèries de l’època de la guerra civil
Les antenes coronen el cim de Sant Pere Màrtir (o Puig d’Ossa)
La torre de vigilància. Per darrera treuen el cap el Puig d’Olorda i més al fons Montserrat

El descens a Plaça Mireia el farem per allà mateix i tardarem entre 20-25 minuts, també sense presses. Davant nostre, esplèndides vistes de la serra de Collserola cap a la carena del Tibidabo i de la ciutat de Barcelona estesa fins al mar.

Reprenent el camí de tornada cap al Passeig de les Aigües
Panoràmica de Barcelona des de la muntanya de Sant Pere Màrtir

Una alternativa d’ascensió és fer-la directament des del Mirador dels Xiprers per un corriol que s’enfila dret amunt resseguint la carena fins dalt de tot, en uns 15 minuts. Aquesta última opció és més espectacular que fer-ho pel camí pavimentat, però la pujada és força més empinada. Una bona solució seria pujar pel camí i baixar per aquest corriol.

Sant Pere Màrtir des del mirador dels Xiprers; a la dreta el corriol de pujada per la carena

Desglossament dels temps de la caminada, per trams:

  • De Plaça Mireia a Sant Pere Màrtir, 35 minuts
  • De Sant Pere Màrtir a Plaça Mireia, 25 minuts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s