Circular des del Pla dels Maduixers cap al Tibidabo i la Budellera

Pla dels Maduixers-Camí de Can Borni-Carretera del Tibidabo-Tibidabo-Coll de la Vinassa-Camí de Sant Cugat-Font de la Budellera-Vallvidrera-Passeig de les Aigües-Pla dels Maduixers

DADES TÈCNIQUES

 • Caminada núm. 74
 • Data: dimarts, 26 d’abril de 2022
 • Inici i final: aparcament Pla dels Maduixers (final carrer Manuel Arnús)
 • Sector: vessant de Barcelona (entorn del Tibidabo)
 • Distància: 13,4 kms
 • Temps: 3 hores
 • Desnivell: + 233 m / – 233 m
 • Dificultat: fàcil
 • Tipologia: circular

ITINERARI

Pla dels Maduixers-Camí de Vallvidrera-Camí de Can Borni (Font de Can Borni)-Carretera del Tibidabo (BV-1418)-Carretera de la Florida (BV-1800) (Hotel La Florida)-Tibidabo-Coll de la Vinassa-Camí de Sant Cugat-Passeig dels Til·lers-Font de la Budellera-Carrer Parc de la Budellera-Plaça de Vallvidrera-Drecera de Vallvidrera-Passeig de les Aigües (Font del Mont)-Pla dels Maduixers.

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

COMENTARI

Una circular des de l’aparcament del Pla dels Maduixers cap al Tibidabo i la font de la Budellera. El recorregut passa per pistes forestals i un tram de carretera (sense perill), i evita corriols. I passa per tres parts ben diferenciades: una primera de pujada contínua, però moderada, fins al Tibidabo, una segona de baixada fins al Passeig de les Aigües, passant per la Font de la Budellera i Vallvidrera, i una tercera totalment planera pel Passeig de les Aigües.
L’anada es fa pel Camí de Can Borni fins arribar a la carretera del Tibidabo; llavors fem un tros seguint la carretera i tombem per la carretera de l’hotel La Florida per arribar al Tibidabo per la banda del darrere. Després iniciem el descens anant al Coll de la Vinassa per un corriol (l’excepció de la ruta) i seguirem pel Camí de Sant Cugat fins al final, a sota mateix de la Torre de Collserola, i després entrarem al Passeig dels Til·lers, el camí que ens durà a la font de la Budellera.
El retorn el farem pel centre de Vallvidrera, des d’on baixarem per la drecera per anar a trobar el Passeig de les Aigües, i acabarem la caminada per aquesta coneguda via, amb parada a la Font del Mont, per tornar a l’aparcament del Pla dels Maduixers.
Aquesta ruta recorre l’entorn del Tibidabo i Vallvidrera per un itinerari que transcorre per les bandes de llevant i de ponent del Tibidabo i no presenta cap dificultat. A més, ens permet gaudir de l’emblemàtic cim del Tibidabo, la sorprenent font de la Budellera i, és clar, les vistes panoràmiques de Barcelona des dels miradors privilegiats del Tibidabo i el Passeig de les Aigües.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
PLA DELS MADUIXERS (275 m) –
TIBIDABO (esplanada) (500 m)

Pel Camí de Can Borni i Carretera del Tibidabo

Sortim de l’esplanada del Pla dels Maduixers (275 m), on hi ha l’aparcament de vehicles, en direcció sud, passem un cadenat i entrem per la pista forestal del Passeig de les Aigües, que seguirem uns metres fins arribar al pont del Funicular del Tibidabo i l’edifici de la Central Tibidabo SGAB (companyia d’aigües de Barcelona). Just al front veiem una cruïlla de pistes: per l’esquerra, seguint pla, continua el Passeig de les Aigües; per la dreta, s’enfila la pista que hem d’agafar (direcció Camí de Vallvidrera-Tibidabo-Observatori Fabra) (277 m, 4 min).

Trencall del Camí de Vallvidrera

Prenem el Camí de Vallvidrera que es va enfilant pel vessant de llevant del Tibidabo. A mida que anem guanyant alçada podrem contemplar vistes de Barcelona i del Passeig de les Aigües, que queda cada cop més avall, ja que el camí planeja per una cota similar tota l’estona fins al Mirador dels Xiprers.

El Passeig de les Aigües des del Camí de Vallvidrera

Nosaltres continuem pujant fins que trobarem per la dreta una altra cruïlla de camins. En aquesta ocasió hem de girar a la dreta, per agafar el Camí de Can Borni (direcció Viver de Can Borni-Tibidabo) (322 m, 12 min).

Trencall del Camí de Can Borni

Tombem per la dreta i continuem pujant per un camí ample que passa enmig del bosc.
Més amunt arribem al pont que travessa el Funicular del Tibidabo (357 m).

Pujant pel Camí de Can Borni
Pas pel pont del Funicular del Tibidabo

A partir d’aquí el camí va planejant, amb lleuger ascens, fins que més endavant, després d’haver deixat per la nostra dreta els trencalls cap als Penitents i cap a la Font del Bacallà (accés esglaonat), arribarem a Can Borni, que tenim a la dreta.

Trencall a la dreta cap als Penitents
Des del camí ja veiem el Tibidabo a sobre nostre

A l’esquerra, arran de camí, tenim la Font de Can Borni(399 m), amb un bon raig d’aigua. La font es troba al davant de l’entrada als Jardins del Viver de Can Borni, visitable en dies i horari restringits.

Font de Can Borni
Font de Can Borni

Deixem la font i reprenem el camí, ara amb un desnivell més notable, i al final de la pista arribarem a una àmplia esplanada. A una banda hi ha uns bancs encarats a Barcelona i per l’altra banda passa la Carretera del Tibidabo, la BV-1418 (433 m, 40 min).

Situats al vial per a vianants i ciclistes, protegit per una barana, continuem la nostra ruta cap al Tibidabo. La ruta senderista hi puja pel corriol de la font de la Salamandra i el coll de la Vinassa, que ja hem fet altres vegades, però en aquesta ocasió optem per fer la via turística, més fàcil i sense passar pel bosc.
Així doncs girem a l’esquerra pel vial resseguint la carretera, encarats al nostre objectiu. Un pal indicador ens assenyala la direcció (Tibidabo-Observatori Fabra-Font de la Budellera).

Carretera del Tibidabo
Resseguint la carretera cap al Tibidabo, que veiem al fons

Poc més de mig quilòmetre després serem a la cruïlla de l’hotel La Florida, que puja al Tibidabo per la part del darrera, després de fer un quilòmetre més (464 m).

Cruïlla cap a la Carretera de La Florida

Travessem la calçada pel pas de vianants, fem un curt caminet que retalla el revolt de la cruïlla i ens encarem cap a l’edifici de l’hotel, ben visible al fons. A l’esquerra al damunt tenim el Parc d’Atraccions del Tibidabo, a la dreta podem contemplar vistes panoràmiques de Barcelona i, quan arribem a l’alçada de l’hotel, del Vallès amb la Mola i Montserrat al fons.

Pujant per la Carretera de La Florida, l’hotel de luxe que veiem al fons
Carretera de La Florida

Seguint la carretera, passem el Gran Hotel La Florida, fem un ampli revolt (491 m), des del qual tenim vistes de la banda del Vallès, i després ja veurem ben a prop les instal·lacions del parc d’atraccions, la Torre de Dos Rius i el majestuós Temple del Tibidabo des de la part posterior.

Torre de Dos Rius i Temple del Tibidabo
Detall del temple per la part posterior

La carretera ens deixa a l’esplanada del Tibidabo (500 m, 1h 05 min), on dona la façana principal del temple i hi ha l’accés als miradors i l’entrada al Parc d’Atraccions i a d’altres establiments de serveis.

Temple del Tibidabo


Podem visitar el Temple del Sagrat Cor, disfrutar del Parc d’Atraccions o simplement admirar les fantàstiques vistes panoràmiques que tenim de Barcelona i voltants i de l’entorn més proper de la Serra de Collserola, destacant-se la Torre de Collserola i l’Observatori Fabra.

Recull de fotografies del Tibidabo:

La visita d’aquest indret emblemàtic té l’afegit d’estar al punt més alt de Collserola. I arribar-hi a peu té un mèrit especial, encara que, com avui, ho fem per una via molt fàcil.

Tram 2
TIBIDABO (esplanada) (500 m) –
VALLVIDRERA (plaça) (342 m)

Pel Camí de Sant Cugat i Font de la Budellera

Acabada l’estada al Tibidabo hem de recular per on hem vingut fins a l’esplanada a l’inici del revolt (491 m) proper a l’hotel La Florida. Sense entrar a l’esplanada hem de prendre un corriol que surt per la nostra esquerra i que baixa decidit pel bosc. És un sender que més avall es complica una mica amb un terreny més pedregós, que pot ser perillós si hi ha humitat, es moll o plou. Per sort és un caminet curt que aviat desemboca al Coll de la Vinassa (462 n, 1h 15 min), per on travessa el Camí de Sant Cugat i neix per la dreta un corriol que aviat es bifurca (un cap a la Font de la Salamandra i Vista Rica, i un altre cap a Can Ribes). A l’indret hi ha un parell de bancs i una font.

Nosaltres però hem de continuar la ruta per la pista ampla, el Camí de Sant Cugat, tombant a l’esquerra.

Coll de la Vinassa
Continuem pel Camí de Sant Cugat, a l’esquerra

Molt aviat passarem per Can Tano i poc després per un seguit de vivendes, amb el camí pavimentat. Més endavant arribarem a una cruïlla de carrers i hem de seguir a la dreta avall, sempre pel Camí de Sant Cugat.

Un tram del Camí de Sant Cugat
En aquesta cruïlla de carrers hem de continuar per la dreta, seguint el Camí de Sant Cugat

Més tard passarem per un corriol a mà dreta que ba cap a la Budellera i Vil·la Joana) i que ara ignorem per continuar pel camí ample que de seguida acaba on passa la carretera de Vallvidrera al Tibidabo (448 m). Tenim a tocar la Torre de Collserola.
Nosaltres, sense arribar a la carretera hem de tirar a la dreta per prendre tot seguit un camí amb llambordes, que voreja per sota la gran torre de telecomunicacions.

Camí de llambordes que voreja per sota la Torre de Collserola
Trencall del Passeig dels Til·lers, un dels Itineraris de la Budellera

Més endavant serem a la cruïlla cap a la Budellera (427 m), el nostre següent objectiu. Agafem el camí a la dreta (direcció Itineraris de la Budellera-Font de la Budellera-Baixador de Vallvidrera) que és el Passeig dels Til·lers i l’anem seguint tenint la imponent Torre de Collserola al nostres caps.

Torre de Collserola
Un tram del Passeig dels Til·lers

Després del pas per aquest bonic camí arribarem a una important cruïlla de camins (394 m).
Per la dreta arriba el camí que va cap a Can Xuliu-Revolt de les Monges-Vil·la Joana-Baixador de Vallvidrera, que hem d’obviar. I just al davant tenim un altre indicador que ens assenyala les direccions de Vallvidrera (a l’esquerra) i Font de la Budellera (a la dreta).

Doble cruïlla de camins

El nostre itinerari, doncs, ara s’ha de dirigir cap a la font de la Budellera. Hi anem i da poques passes ens trobarem amb una altra cruïlla de camins. Podem triar qualsevol dels dos perquè tots dos baixen a la font.

Dos camins cap a la font: per la dreta sense esglaons; per l’esquerra amb esglaons

Agafem, per exemple, el de la dreta i anem baixant cap a l’àrea de lleure de la Budellera, a la qual arribarem per dalt de tot. Quan hi som baixem unes escales pel camí i aviat ens situarem al nivell on hi ha la Font de la Budellera (359 m, 1h 45 min), que veurem a l’esquerra.

Font de la Budellera
Font de la Budellera

L’espai és una espectacular àrea de lleure, amb taules i bancs de picnic en diversos nivells units per escales, i amb canalitzacions i basses. Al damunt de tot, com si d’un vigilant es tractés, s’alça la Torre de Collserola.
Paga la pena fer una visita i fins i tot una estada en aquest indret singular, una de les fonts més populars de Collserola.

Abandonem la font pel mateix nivell on som, en direcció contrària per on hem arribat, i prenem el camí esglaonat que puja cap a la cruïlla de camins per la que hem passat abans (394 m).

Camí esglaonat

En ser-hi observem una vista del Tibidabo i prenem el carrer Parc de la Budellera, a la dreta, seguint la direcció de Vallvidrera (393 m).

Una mirada cap al Tibidabo
Continuem pel carrer del Parc de la Budellera

A pocs metres arribarem a una cruïlla de carrers, lloc on comencen les vivendes de Vallvidrera i hi tenim dues interseccions (veure fotos). A l’angle de la primera, per on hi ha l’accés a Can Budellera, veurem una estàtua, coneguda com ‘El Pelegrí’, amb les mans amputades, que podem observar de cara girant-nos. A la segona, al davant, hem de continuar per l’esquerra, pel mateix carrer del Parc de la Budellera.

Estàtua ‘El Pelegrí’ en arribar a la zona habitada de Vallvidrera. Al fons el camí per on hem arribat.
Hem de seguir pel carrer de l’esquerra

Poca estona després arribarem a enllaçar amb la Carretera de Vallvidrera al Tibidabo (386 m), just per on surt el camí cap al Turó de Mont i la Torre de Collserola i just a l’altre costat de la calçada tenim la boca superior de les Escales de la Font del Mont, tot un repte per a gent amb bona forma física.

Trencall del camí cap al Turó de Mont i la Torre de Collserola

Nosaltres no baixarem per tants esglaons (tot i que és una gran drecera cap a la barriada de la Font del Mont) sinó que travessarem la calçada i ens dirigirem a l’esquerra avall resseguint la carretera, pel carrer de Les Alberes, per anar al centre de Vallvidrera. Més enllà arribarem al revolt on està situada l’estació de Vallvidrera Superior (del Funicular de Vallvidrera) (365 m), a la nostra esquerra. Seguim per la cantonada de l’estació cap a l’esquerra, pel carrer de Queralt, deixem a la dreta la plaça de Pep Ventura i de seguida serem a la part superior d’unes escales que baixen a la Plaça de Vallvidrera, el cor del barri (342 m, 2 hores).

Escales del carrer de Queralt; al fons la Plaça de Vallvidrera

Tram 3
VALLVIDRERA (plaça) (342 m) –
PLA DELS MADUIXERS (275 m)

Per la Drecera de Vallvidrera i Passeig de les Aigües

Deixem la plaça per la banda per on hem arribat i al primer carrer a l’esquerra, que s’obre entre les vivendes, comença la Drecera de Vallvidrera (342 m) que, en bona part per escales, ens porta fins al Peu del Funicular, a la part alta de Sarrià.
Nosaltres però baixarem per un tram de la drecera fins a trobar el Passeig de les Aigües, que la travessa (279 m, 2h 05 min).

Un tram de la Drecera de Vallvidrera
Intersecció amb el Passeig de les Aigües

En aquest punt hem de tombar per l’ample camí cap a l’esquerra.
Des d’ara i fins al final anirem planejant per aquest magnífic passeig que ens ofereix esplèndides panoràmiques de Barcelona i l’entorn, amb el mar al fons, així com de la carena principal de Collserola.

Poc després d’iniciar aquest darrer tram de la ruta passarem pel pont que travessa el Funicular de Vallvidrera (279 m), des d’on s’accedeix a la parada de ‘Carretera de les Aigües’, una bona opció per iniciar caminades per Collserola i estalviar-nos la pujada fins aquest camí transversal.

Pas pel pont del Funicular de Vallvidrera

Poca estona més tard arribarem al revolt de la Font del Mont (280 m) i abandonarem el camí per l’esquerra per pujar uns metres i veure la Font del Mont, que està al final d’aquest tram de carrer (veure foto).

La Font del Mont es troba just a la cruïlla de carrers

Som a la Font del Mont (287 m, 2h 15 min). És moment de refrescar-nos una mica i/o descansar una estona. El carrer que continua per sobre la font va a parar a l’indret on hi ha l’accés inferior de les Escales de la Font del Mont.

Font del Mont
Font del Mont

Després tornem al revolt (280 m) i reprenem la marxa pel Passeig de les Aigües, a l’esquerra, en direcció al Pla dels Maduixers.

Revolt de la Font del Mont

Fins arribar-hi anirem contemplant diverses panoràmiques de Barcelona i Collserola, passarem per tres fonts de la xarxa pública d’aigua (sempre a l’esquerra en el sentit de la marxa) i per tres miradors amb una bancada de pedra (sempre a la dreta).

Una de les fonts arran de camí
Un dels miradors arran de camí

El camí va serpentejant per una cota similar pel vessant barceloní de la serra de Collserola.

Recull de fotos de Collserola i de Barcelona i entorn des del Passeig de les Aigües:

Finalment arribarem a tancar la circular del dia tornant a passar pel trencall del Camí de Vallvidrera (277 m). Pocs metres després clourem la caminada al lloc on l’hem començada, l’aparcament del Pla dels Maduixers (275 m, 3 hores).

La cruïlla amb el Camí de Vallvidrera
Al fons, l’aparcament del Pla dels Maduixers

Després d’unes tres hores, sense comptar les parades al Tibidabo i a les fonts visitades, donem per acabada aquesta excursió pels volts del cim del Tibidabo, amb tres parts diferents i més o menys equilibrades en temps, una d’ascensió fins al Tibidabo (40%), una de descens fins al Passeig de les Aigües (30%) i una en pla per aquest passeig (30%).

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Pla dels Maduixers-trencall Camí de Can Borni, pel Camí de Vallvidrera+ 4712′
Pas pel Camí de Can Borni-enllaç Carretera del Tibidabo (BV-1418)+ 11128′
Carretera del Tibidabo-Hotel La Florida-Tibidabo (esplanada)+ 6725′
Tibidabo (esplanada)-Coll de la Vinassa– 389′
Camí de Sant Cugat-Passeig dels Til·lers-Font de la Budellera– 10330′
Font de la Budellera-carrer de Les Alberes-Vallvidrera (plaça)– 1718′
Vallvidrera (plaça)-enllaç Passeig de les Aigües, per la Drecera de Vallvidrera – 635′
Pas pel Passeig de les Aigües: enllaç Drecera de Vallvidrera-Font del Mont+ 89′
Pas pel Passeig de les Aigües: Font del Mont-Pla dels Maduixers– 1245′
Totals acumulats+ 233
– 233
3 h 00′

Desglossament del temps per etapes:
Pla dels Maduixers-Carretera del Tibidabo: 40 min
Carretera del Tibidabo-Tibidabo: 25 min
Tibidabo-Font de la Budellera: 40 min
Font de la Budellera-Vallvidrera: 15 min
Vallvidrera-Font del Mont: 15 min
Font del Mont-Pla dels Maduixers: 45 min

Distribució del temps:
39% en pujada, 31% en pla i 30% en baixada

Els Tres Turons de Barcelona (3)

Travessa pels turons de la Rovira, el Carmel i la Creueta del Coll, des del Guinardó

DADES TÈCNIQUES

 • Caminada núm. 73
 • Data: dilluns, 28 de març de 2022
 • Inici: metro Guinardó-Hospital de Sant Pau (L4)
 • Final: metro Penitents (L3)
 • Sector: vessant de Barcelona (turons de la ciutat)
 • Distància: 6,8 kms
 • Temps: 1 h 50 min
 • Desnivell: + 314 m / – 249 m
 • Dificultat: baixa-moderada
 • Tipologia: travessa lineal (només anada)

ITINERARI

Metro Hospital de Sant Pau-Parc del Guinardó-Turó de la Rovira-Carretera del Carmel-Turó del Carmel-El Coll-Turó de la Creueta del Coll-Parc de la Creueta del Coll-Metro Penitents.

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

COMENTARI

Travessa curta, des del Guinardó fins als Penitents, passant pels Tres Turons de Barcelona: el Turó de la Rovira (262 m), el Turó del Carmel (266 m) i el Turó de la Creueta del Coll (246 m), tots ells contraforts de Collserola engolits per la ciutat.
La caminada és molt variada, alternant les ascensions als tres turons, amb el pas intermedi per zones urbanes (barris del Guinardó, Can Baró, el Carmel, el Coll i els Penitents).
A destacar les magnífiques vistes des del cim dels turons, en 360º, tenint a una banda el pla de Barcelona fins al mar i a l’altra els barris de muntanya i la Serra de Collserola fins a la carena principal del Tibidabo.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
METRO HOSPITAL SANT PAU (75 m) –
TURÓ DE LA ROVIRA (262 m)

Pel Parc del Guinardó

Abandonem l’estació de metro de Guinardó-Hospital de Sant Pau (L4, línia groga) per la boca que dona al carrer Sant Quintí (75 m). Just al davant, mirant a muntanya, passa la Ronda del Guinardó, la travessem de seguida que puguem i la seguim per la dreta uns pocs metres fins a la primera cruïlla que trobarem, la del carrer del Telègraf. Tombem per l’esquerra amunt, resseguint la zona esportiva del barri del Guinardó. Més amunt, després de travessar el carrer de Varsòvia, veurem unes escales (a l’esquerra mecàniques) que ens facilitaran l’accés a l’avinguda Mare de Déu de Montserrat. En ser-hi girem a la dreta i pocs metres després serem a la plaça del Nen de la Rutlla, on hi ha una parada de bus i l’entrada al Parc del Guinardó (106 m, 7 min).

Plaça del Nen de la Rutlla, amb l’entrada al Parc del Guinardó
Panell informatiu del Parc del Guinardó

És moment d’accedir al Parc, que hem de travessar de punta a punta, sempre en pujada. Partirem dels 106 m de l’entrada i hem d’assolir els 218 m al carrer del Panorama, ja molt a prop del nostre primer objectiu.
La travessa pel parc la farem per l’interior, seguint trams d’escales i trams per camins, passant per zones de jocs infantils i per una llarga canalització d’aigües (si n’hi ha), que va a parar a una bassa, ja força amunt.
Abans però, després de passar per dues zones de jocs infantils passarem pel costat de la popular Font del ‘Cuento’, que ens cau a la dreta i ens hi atencem (122 m, 11 min). La font està completament seca. Diuen que fa uns quants anys era un lloc de trobada molt concorregut. Més informació sobre la història de la font i el parc en aquest enllaç.

Font del ‘Cuento’
Font del ‘Cuento’

La part superior de la canalització de l’aigua arriba quan veiem aquesta estructura, un contrafort . A sobre hi ha una bassa i al costat una font.

Contrafort de la bassa
La bassa a la part superior de les canalitzacions artificials d’aigua

Quan arribem a la bassa superior del parc hem d’arribar-nos a la pista de terra que rodeja el parc per l’exterior (158 m). Comença llavors una caminada per pista de terra, i nosaltres hem d’anar remuntant el desnivell de la muntanya, fent ziga-zagues (veure en el mapa de ruta els canvis de direcció).

Pista a la zona superior del parc

Al final arribarem a una esplanada on s’ajunten diversos camins (207 m). Encarats a la muntanya del davant, en veiem tres i hem de prendre el del mig.
Per la dreta aniríem al Mirador de la Mitja Lluna i des d’allà agafaríem el carrer del Panorama, girant a l’esquerra amunt. Per l’esquerra hi ha un camí que baixa al Parc. I pel mig, el nostre elegit, ens porta, en pocs metres més de pujada, fins al carrer del Panorama, després de passar per una cadenat (218 m, 26 min).

Des de l’esplanada hem de continuar pel camí del mig, amunt

Quan hi som girem a l’esquerra seguint l’ampli revolt que descriu el carrer i de seguida veurem un trencall a mà dreta, que puja en un no-res fins al carrer paral·lel de sobre, el carrer de Marià Labèrnia. (233 m). Al final del carrer hi ha el Turó de la Rovira. Ja tenim a tocar el primer turó!

Vista del carrer de Marià Labèrnia; al fons de tot hi ha el Turó de la Rovira

Després de minuts pujant, ara toca un lleuger respir. El carrer es planer, o més ben dit amb lleugera pujada, però al tram final augmenta el desnivell.

Arribada al Turó de la Rovira

Finalment arribem al Turó de la Rovira (262 m, 33 min), una magnífica talaia envoltada per la ciutat, que s’escampa als nostres peus: per una banda fins al mar i per altra fins a la carena del Tibidabo. I per tot el voltant els diferents barris de la ciutat, en una visió aèria i panoràmica de 360º. Si fa un bon dia és un autèntic espectacle. I també de nit!

A l’indret hi ha uns miradors i la famosa bateria antiaèria del temps de la Guerra Civil per defensar-se dels atacs de l’aviació feixista, els coneguts popularment com els ‘Búnquers del Carmel’.
L’espai patrimonial és gestionat pel MUHBA, el Museu d’Història de Barcelona.
Una sèrie de panells informen de l’indret. Això si els eixelebrats de torn no hi han fet pintades o grafitis, impedint-ne la lectura.

Panell informatiu sobre la història del Turó de la Rovira
Informació sobre la bateria antiàeria de l’indret

En tot cas, és un indret per contemplar el paisatge enorme que se’ns obre als nostres ulls. Diuen que és el millor mirador de la ciutat!
Podeu veure una petita mostra del que es veu en aquestes fotografies.
Avís: el dia de la sortida la visibilitat no era la perfecta per culpa de la contaminació i un cel amb pols sahariana en suspensió.

Tram 2
TURÓ DE LA ROVIRA (262 m) –
TURÓ DEL CARMEL (266 m)

Pel Santuari del Carmel

Assolit el primer objectiu anem cap al segon, el Turó del Carmel, situat molt a prop, i que ja hem vist des del Turó de la Rovira.

Podem fer-ho per un sender que surt per sota els búnquers i va directe al carrer de Mühlberg, però nosaltres deixarem la Rovira per on hem vingut, pel carrer de Marià Labèrnia, però al primer trencall a la dreta tombem per anar al paral·lel carrer Labèrnia i seguim cap a l’esquerra.

El carrer de Marià Labèrnia des del Turó de la Rovira

Pocs metres més enllà arribem a la cruïlla que ja haviem vist en arribar del Parc del Guinardó (228 m). Ara però toca anar cap al Carmel. Ho podem fer pel camí que baixa per la nostra dreta en diagonal cap avall i que va a parar al camí que hem de fer (opció evident). Però en aquesta ocasió baixarem per les escales metàl·liques seguint la ruta que puja des del barri de Can Baró.
Baixem per les escales fins a trobar el primer camí, la pista del Carmel, que seguim a la dreta. Poc després arribem al Pont de Mühlberg (220 m), una passera de fusta, que passa per sota dels búnquers de la Rovira i ens porta al barri del Carmel, al carrer de Mühlberg.

Panoràmica anant cap al Carmel
Deixant enrere el Pont de Mühlberg

Baixem per aquest carrer fins a la Carretera del Carmel (187 mm 48 min).
Travessem la carretera i, sense entrar als Jardins de Juan Ponce, que tenim al front, anem a buscar un corriol que puja pel costat del Santuari del Carmel, arran del mur de pedra que limita el recinte del santuari (197 m).
Aquest corriol és el que seguirem per arribar dalt del Turó del Carmel. L’ascensió és curta i no presenta massa dificultats. En un quart d’hora, més o menys, farem cim.

El corriol de l’ascensió al Turó del Carmel puja arran del mur de pedra

Seguim el corriol i més amunt ens haurem de separar del mur cap a l’esquerra per continuar pel corriol, que ara puja decidit cap al cim.

Seguim pujant

Durant l’ascensió, si mirem enrere anirem veient el Turó de la Rovira, on hi érem fa poc, cada cop més allunyat…

El Turó de la Rovira al principi del’ascensió al Carmel
El Turó de la Rovira als últims metres de l’ascensió
Panoràmica de Barcelona pujant cap al turó

El darrer tram de pujada és plena muntanya. Si no miréssim al voltant semblaria que som en un lloc allunyat de la civilització…

Al fons ja veiem el cim
Últims metres per fer cim

Fem els darrers metres d’ascensió i arribem al Turó del Carmel (266 m, 1h 1 min). Hem assolit el segon objectiu de la sortida.

El Carmel és un turó solitari, una muntanya amb el cim pelat, amb escassa vegetació. Quan som a dalt ens envaeix una sensació única: som en un cim de muntanya, hi ha silenci absolut, encara que estem rodejats de la ciutat a pocs metres sota nostre. Només ens separen uns pocs minuts per tornar al brogit de la civilització.

Novament tenim vistes espectaculars de 360º.
A més, des del turó podem veure perfectament els altres dos turons de la nostra travessa i fer-nos una idea d’on venim i cap a on anem: a una banda, mirant cap al mar, tenim el Turó de la Rovira (i també el Parc Güell) i, mirant cap a Collserola, el Turó de la Creueta del Coll. A una banda, el Carmel, a l’altra el Coll.

Podeu veure un recull de fotos des del Turó del Carmel, la cota màxima de l’excursió.

Tram 3
TURÓ DEL CARMEL (266 m) –
TURÓ DE LA CREUETA DEL COLL (246 m)

Pel Santuari del Coll

Deixem el Turó del Carmel per la banda del nord (des d’on hem pujat cap a la dreta). Una altra opció seria baixar cap al sud, en direcció el Mirador de Joan Sales, a sobre del Park Güell.
Nosaltres farem la ruta directa cap al Coll.

Corriol en direcció al barri del Coll

Anem baixant pel sender i finalment arribarem a enllaçar amb un camí més ample, que agafem per l’esquerra i uns metres més avall serem al carrer de les Coves d’en Cimany, retrobant la vida urbana (223 m).

Mirant enrere la baixada del Turó del Carmel
Tros final del corriol i enllaç amb un camí més ample

Tombem a la dreta de baixada, passem per unes vivendes i una escola i al capdavall del carrer arribarem al transitat carrer del Santuari (205 m). El travessem i girem a l’esquerra i poc després, en ser a la plaça de Salvador Allende, passarem pel davant del Santuari del Coll (198 m, 1h 13 min).
Uns metres més d’aquest carrer i serem a la cruïlla amb el Passeig de la Mare de Déu del Coll (190 m).

Comença llavors l’ascensió fins al Turó de la Creueta del Coll, el nostre tercer objectiu. Travessem el passeig, tombem a la dreta uns pocs metres i al primer trencall girem a l’esquerra amunt, pel carrer de Lorda. Passem per un trencall a l’esquerra i més amunt arribarem a una cruïlla de carrers (202 m). Atenció perquè nosaltres hem de prendre el carrer que ve més a l’esquerra i que puja decidit entre vivendes. És el carrer de Morató.
Prenem el carrer, asfaltat mentres hi ha vivendes, i després de terra. En ser a una bifurcació, hem de continuar per l’esquerra amunt fins que arribem a aquest punt de la foto (231 m).

Punt del carrer de Morató des d’on hem d’agafar el corriol de l’esquerra

Just des del lloc on es fa la foto hem de prendre el corriol que s’enfila per la nostra esquerra i que ens portarà en poca estona al turó. Abans d’arribar-hi rodejarem unes vivendes i farem uns darrers metres de pujada moderada fins que ja veurem la creu del cim.

Corriol de pujada al turó
Últims metres de l’ascensió; al fons ja distingim la creu del cim
Arribada al Turó de la Creueta del Coll (246 m)

Som al Turó de la Creueta del Coll (246 m, 1h 25 min), el tercer dels turons de la travessa.
Des d’aquí dalt tornen les vistes espectaculars, amb la visió del Turó del Carmel, la ciutat estesa fins al mar i la carena del Tibidabo. I a sota mateix podem contemplar em vista aèria el Parc de la Creueta del Coll.

Panoràmica des del Turó de la Creueta del Coll

Com hem fet en els altres dos turons, ara toca veure una mostra de fotografies del Turó de la Creueta del Coll.

Tram 4
TURÓ DE LA CREUETA DEL COLL (246 m) –
METRO PENITENTS (140 m)

Pel Parc de la Creueta del Coll

Manca fer el tram més senzill de la travessa, la davallada fins al barri dels Penitents, un cop hem assolit els tres objectius-turons.
La ruta que seguirem comença al cim i va resseguint el caminet que passa al costat de la barana de fusta i xarxa metàl·lica, vorejant el Parc de la Creueta del Coll per la part alta.

Baixant pel camí cap al parc de la Creueta del Coll