Circular des de Mundet, passant per tres miradors de la Carretera d’Horta

Mundet-Font del Gos-Font de la Marquesa-Portell de Valldaura- Mirador de Cerdanyola-Mirador de Montbau-Mirador d’Horta-Mundet

DADES TÈCNIQUES

 • Caminada núm. 93
 • Data: dimarts, 28 de novembre de 2023
 • Inici i final: metro Mundet (L3)
 • Sector: vessant de Barcelona (Horta)
 • Distància: 7,85 kms
 • Temps: 2 h 30 min
 • Desnivell: + 203 m / – 203 m
 • Dificultat: moderada
 • Tipologia: circular

ITINERARI

Metro Mundet-Jardins del Laberint d’Horta-Font del Gos-Torrent de Fondanills-Font de la Marquesa-Portell de Valldaura-Mirador de Cerdanyola-Passeig de les Aigües-Mirador de Montbau-Camí de Cal Notari-Mirador d’Horta-Velòdrom d’Horta-Metro Mundet.

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

LLOCS D’INTERÈS

 • Font del Gos
 • Font de la Marquesa
 • Mirador de Cerdanyola
 • Mirador de Montbau
 • Mirador d’Horta

COMENTARI

Ruta circular que ens portarà a visitar tres dels miradors situats a la Carretera d’Horta a Cerdanyola (la BV-1415), primer el de Cerdanyola, al costat del Portell de Valldaura, després el de Montbau, entre el Portell i el Forat del Vent, i finalment el d’Horta, per sobre de la barriada de la Font del Gos. Gran part de la sortida es fa per senders, trepitjant molt poc asfalt. Panoràmiques esplèndides des dels miradors, el primer sobre el Vallès i els altres dos sobre Barcelona.
Aprofiteu els dies clars i no us oblideu la càmera de fotos!
Caminada senzilla, amb un primer tram de pujada fins al Portell de Valldaura, però després descens progressiu per anar visitant, un per un, els tres miradors i tornar al punt de partida, completant una circular per la part alta del barri d’Horta, al vessant barceloní de Collserola.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
METRO MUNDET (140 m) –
MIRADOR DE CERDANYOLA (343 m)

Per Font del Gos, Font de la Marquesa i Portell de Valldaura

Des de la sortida del metro Mundet, per la banda de muntanya (140 m), fem uns metres pel Passeig de la Vall d’Hebron en direcció nord i girem pel primer carrer a l’esquerra (carrer de Paulo Freire) i a l’alçada del Velòdrom d’Horta, que tenim a la dreta, travessem el Passeig dels Castanyers i pugem per unes escales que ens porten als jardins de l’entrada dels Parc del Laberint d’Horta (molt recomanable la visita), que avui passem ràpidament girant de seguida a la dreta per dirigir-nos a la sortida del parc pel carrer dels Germans Desvalls.

Escales per accedir al Parc del Laberint d’Horta

En ser-hi tombem a l’esquerra i tot seguit agafem el carrer de la dreta, que ens assenyala el barri de la Font del Gos (carrer de Mura) (162 m, 9 min), que anem seguint, primer pujant i després baixant (ara, carrer de Matadepera), fins arribar al carrer de Muntanyola, que agafem a la dreta i en un no-res enllacem amb el carrer del Torrent de Cal Notari, just al lloc on hi ha, a l’esquerra, l’accés al camí de la Font del Gos (146 m, 13 min).

Trenquem a l’esquerra per un camí que ens portarà a la font, al costat d’una esplanada del que era un camp de futbol, ara abandonat i envaït per la vegetació. A mà dreta tenim la Font del Gos (163 m, 18 min).

A partir d’aquí hem de prendre el corriol que segueix recte endinsant-nos al bosc per passar pel Torrent de Fondanills.

Després d’un bonic recorregut pel torrent, enllaçarem amb el corriol que ve de Can Llupià (per on hem anat en diverses rutes d’aquest blog) (220 m, 28 min).

Després de fer un tram més en pujada arribarem a la Font de la Marquesa (o de la Senyora, o de Can Gras) (261 m, 38 min).

Des d’aquest indret hem d’agafar el corriol que, encarats a la font, continua per l’esquerra, primer planer, resseguint el torrent, i després es va enfilant fins a enllaçar amb el Passeig de les Aigües, al costat del Portell de Valldaura (347 m, 1 hora), per on passa la carretera d’Horta a Cerdanyola, la BV-1415, a la que anirem fins a tres ocasions, sense a penes trepitjar-la, per visitar tres miradors, l’objectiu de la caminada.

El primer serà el de Cerdanyola, que tenim molt a prop. Fem uns pocs metres per la pista cap a la dreta i abans d’arribar a la passarel·la que creua la carretera, just al costat d’un cartell del Parc, prenem a l’esquerra un corriol que baixa ràpidament fins a la carretera.

Lloc on hi ha el corriol que baixa a la carretera

El caminet és curt i va a parar a una zona d’aparcament arran de la carretera d’Horta a Cerdanyola. Travessem la calçada pel pas de vianants i accedim al Mirador de Cerdanyola (343 m, 1h 03 min).

Des del mirador podem veure els boscos de Collserola del vessant del Vallès i una àmplia panoràmica de les ciutats del Vallès Occidental, emmarcada per les muntanyes del fons, entre les que destaquen Montserrat, la Mola i el Montseny.

Tram 2
MIRADOR DE CERDANYOLA (343 m) –
MIRADOR DE MONTBAU (254 m)

Pel Passeig de les Aigües i sender al mirador

Acabada la visita al primer mirador, anem pel segon, Reculem el camí fet per tornar al Passeig de les Aigües, travessem la passarel·la del Portell de Valldaura (350 m, 1h 07min) i continuem per la pista en lleugera baixada en direcció nord.

El Turó de Valldaura des de la passarel·la

Primer passarem pel costat del Mirador del Portell de Valldaura (hi ha el camí d’accés a la dreta), que ja hem visitat (veure la ruta 65 d’aquest blog).

Més endavant passem per unes vivendes situades a la carretera, que passem a prop (318 m), i més enllà arribem a la cruïlla del restaurant ‘Casa Juaco’ (s’hi fan esmorzars de forquilla i dinars), que passem de llarg, I ara atenció perquè al primer trencall que trobem a la dreta (ignorem els que surten per l’esquerra), hem d’abandonar el Passeig de les Aigües per dirigir-nos al segon mirador de la ruta (298 m, 1h 25 min).

Al fons, inici del corriol que passa pel costat de les dues torres elèctriques que veiem a la foto

En aquest punt no hem de baixar per la pista (va a parar a la carretera) sinó que hem de pujar cap a una torre elèctrica (307 m) i seguir el caminet baixant vers una segona torre i llavors seguir avall pel corriol que sense ser massa fressat i en fort desnivell, ens durà a la carretera, just al davant del Mirador de Montbau (254 m, 1h 38 min ).

Des d’aquest mirador podem divisar per un cantó la ciutat de Barcelona fins al mar i per altra banda l’entorn de la serralada de Collserola. Ës un espai ampli, amb diverses taules de pícnic i un llarg mirador encarat a Barcelona.

Tram 3
MIRADOR DE MONTBAU (254 m) –
MIRADOR D’HORTA (190 m)

Per la barriada de Cal Notari i sender al mirador

Contemplades les panoràmiques que ens ofereix aquesta miranda anem cap al tercer mirador. Contemplant la ciutat, ens dirigim per l’esquerra dins al final del mirador (245 m) i a la dreta trobarem un corriol que es dirigeix cap a la barriada propera, que veiem al fons, la de la Font del Gos (hi ha pal indicador).

Inici del corriol cap al barri de la Font del Gos

Primer anem cap a una torre elèctrica i després anem seguint el corriol i a la prrimera bifurcació girem a l’esquerra i seguim baixant ràpidament, zigzaguejant pel vessant de la muntanya, cap a la barriada, a la que finalment accedim per la zona d’un parc infantil i un aparcament, arran del Camí de Cal Notari (164 m, 1h 55 min).

Al carrer tombem a l’esquerra pujant fins a un revolt tancat, que el seguim per la dreta, continuant amunt, passant per diverses vivendes i quan el carrer inicia el descens anem fins al final de les cases i de l’últim aparcament, on veurem a l’esquerra un corriol que puja pel vessant de la muntanya (168 m, 2h 01 min).

Agafem aquest caminet i en poca estona arribarem a la carretera, just a l’esplanada del Mirador d’Horta (190 m, 2h 06 min), que en aquell dia s’estaven fent tasques d’asfaltat de la calçada.
Des d’aquest mirador, abocat a la ciutat de Barcelona, podem gaudir d’una magnífica panoràmica de la capital catalana, amb el Velòdrom d’Horta i els barris d’Horta i Montbau als nostres peus,i al fons el mar.

Ja hem estat en els tres miradors de la carretera de Cerdanyola a Horta, situats als kms 7,5 (Cerdanyola), 9,5 (Montbau) i 10,5 (Horta).
Només ens resta tornar al punt d’inici de la ruta per completar la circular.

Tram 4
MIRADOR D’HORTA (190 m)
METRO MUNDET (140 m)
Pel barri de Can Papanaps i Velòdrom d’Horta

Per fer-ho hem d’acabar de resseguir la barana del mirador cap a l’esquerra, mirant Barcelona, i anar a buscar el corriol que surt del voral de la carretera per la dreta, a la part final del mirador (187 m).
Superem la barana de la calçada i prenem el caminet cap a la dreta avall i ens dirigim a la rotonda que veiem al fons, al davant del Cementiri d’Horta.

Quan arribem a la rotonda (155 m, 2h 12 min), seguim pel la dreta, pel carrer del Síndic Rahola, paral·lel al Parc de Xavier Montsalvatge, i al final girem a l’esquerra pel Camí de Cal Notari i de seguida a la dreta pel Torrent de Cal Notari i després de passar per una espècie de rotonda veurem a l’esquerra un caminet que s’enfila (140 m, 2h 20 min).

Prenem aquest corriol que ens portarà a una zona d’aparcaments. Nosaltres hem de passar per algun dels aparcaments per dirigir-nos al velòdrom olímpic, que fa temps anem veient.
Al sortir de l’aparcament ravessem un carrer (el Passeig dels Castanyers) i quan som davant del Velòdrom d’Horta (148 m, 2h 26 min), batejat amb el nom de Miquel Poblet, rodegem la instal·lació esportiva per la banda esquerra (també podem fer-ho per la dreta, és clar) i anem a parar al carrer de Paulo Freire, per on hem passat a l’anada de l’excursió. Cercle tancat.

Només falta anar per l’esquerra fins al Passeig de la Vall d’Hebron, girar a la dreta i aviat serem a la parada de metro Mundet (140 m, 2h 30 min).

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Metro Mundet (L3)-Font del Gos+ 2318′
Font del Gos-Font de la Marquesa, pel Torrent de Fondanillls+ 9820′
Font de la Marquesa-Mirador de Cerdanyola, pel sender al Portell de Valldaura+ 8225′
Mirador de Cerdanyola-Mirador de Montbau, pel Passeig de les Aigües i sender al mirador– 8935′
Mirador de Montbau-Mirador d’Horta, pel camí de Cal Notari i sender al mirador– 6428′
Mirador d’Horta-Metro Mundet, pel sender a Horta i Velòdrom d’Horta– 5024′
Totals acumulats+ 203
– 203
2 h 30′

Desglossament del temps per etapes:
Metro Mundet-Font del Gos-Font de la Marquesa: 38 min
Font de la Marquesa-Mirador de Cerdanyola: 25 min
Mirador-Portell de Valldaura-Mirador de Montbau: 35 min
Mirador de Montbau-Cal Notari-Mirador d’Horta: 28 min
Mirador d’Horta-Velòdrom-Metro Mundet: 24 min

Distribució del temps:
44 % en pujada, 9 % en pla i 47 % en baixada.

De Pedralbes a Sant Gervasi, pel Passeig de les Aigües

Zona Universitària-Pedralbes-Carrer Font del Lleó-Passeig de les Aigües (pas Font del Mont)-Pla dels Maduixers-Plaça Doctor Andreu-Av. Tibidabo

DADES TÈCNIQUES

 • Caminada núm. 92
 • Data: dimarts, 31 d’octubre de 2023
 • Inici: metro Zona Universitària (L3)
 • Final: estació Av. Tibidabo (FGC)
 • Sector: vessant de Barcelona (Pedralbes-Sarrià-Sant Gervasi)
 • Distància: 11,75 kms
 • Temps: 2 h 40 min
 • Desnivell: + 209 m / – 159 m
 • Dificultat: moderada-fàcil
 • Tipologia: travessa lineal (només anada)

ITINERARI

Av. Diagonal (metro Zona Universitària L3)-Pedralbes-Carrer/camí de la Font del Lleó-Passeig de les Aigües (pas Font del Mont)-Pla dels Maduixers-Manuel Arnús-Pl. Doctor Andreu-Av. Tibidabo- Pl. Kennedy (estació Av. Tibidabo FGC).

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

LLOCS D’INTERÈS

 • Passeig de les Aigües
 • Vil·la Paula
 • Font del Mont
 • Pla dels Maduixers

COMENTARI

Versió oposada a la ruta 85 del blog. En aquesta ocasió farem el mateix recorregut però a la inversa, començant a Pedralbes i acabant a Sant Gervasi, passant per la via més popular de Collserola, el Passeig de les Aigües, en sentit Besòs, des de la zona de la Font del Lleó fins al Pla dels Maduixers.
La ruta presenta tres parts ben diferents, com es pot veure en el perfil altimètric. Una primera de continuada ascensió des de la Diagonal fins al Passeig de les Aigües (més de 200 m de desnivell), passant pel barri de Pedralbes (carrers del Gran Capità, Doctor Albarrán i avinguda Pearson) per anar a buscar el carrer/camí de la Font del Lleó per accedir-hi. La segona part és llarga i planera, recorrent bona part (poc més de 6,5 kms) del Passeig de les Aigües, amb l’obsequi de les vistes esplèndides sobre la ciutat de Barcelona i la carena deCollserola, i la visita a la Font del Mont. Finalment, la darrera etapa és de descens a ciutat, al barri de Sant Gervasi, des del Pla dels Maduixers fins a la Plaça Kennedy, passant pel carrer de Manuel Arnús, la plaça del Doctor Andreu i l’avinguda del Tibidabo.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
DIAGONAL / ZONA UNIVERSITÀRIA (78 m)
ENLLAÇ PASSEIG DE LES AIGÜES (282 m)
Pel barri de Pedralbes i carrer/camí Font del Lleó

1. Comencem la ruta amb la pujada al Passeig de les Aigües passant pel barri de Pedralbes.
Situats a la boca de metro de la parada de Zona Universitària al lateral costat muntanya de l’avinguda Diagonal (78 m), ens dirigim cap a la Caserna del Bruc, que tenim a tocar. Tombem a la dreta per l’avinguda de l’Exèrcit tot passant pel davant de la caserna i al final trobarem un carrer en pujada a l’esquerra, que voreja l’ediifici militar. És el carrer del Gran Capità. El seguim sempre amunt, superant dos carrers travessers, fins aque arribem a l’àmplia avinguda d’Esplugues. Al front hi ha la serra de Collserola, de la qual veiem l’antena de Sant Pere Màrtir i a un nivell més avall el traçat del Passeig de les Aigües, que segueix enlairat el vessant de la muntanya. Cap allà anem!

Des d’aquí hem de seguir recte amunt, en la mateixa direcció que portàvem. Travessem l’àmplia avinguda (pas regulat per semàfor) i tot seguit passarem per sobre de la Ronda de Dalt per agafar el carrer del Dr. Joaquín Albarrán, sempre cap amunt. Passarem de llarg dos carrers travessers i finalment arribarem a l’àmplia avinguda de Pearson (165 m, 20 min), just davant del Consolat de Rússia, l’edifici clar que tenim al front.

Quan som a l’avinguda hem d’anar cap a l’esquerra, travessem la via i seguim amunt, sense abandonar l’avinguda en cap moment. Primer passarem per un ampli revolt a dreta, que farem per l’interior (per això hem canviat de vorera), després per una recta, amb diverses torres a banda i banda, i finalment arribarem a un segon gran revolt, ara a esquerra.

2. Atents perquè en ple revolt hem de prendre el carrer de la Font del Mont, per la nostra dreta (198 m). Fixem-nos-hi bé, hi ha un cartell que ho indica.
Entrem a la zona de la Font del Lleó, primer per un carrer asfaltat, amb una sèrie de vivendes a la nostra dreta.

Quan ja som als peus mateix de Collserola, s’acaben les vivendes i l’asfaltat de la via, que es transforma en camí de terra. Des d’aquest lloc ja hem assolit força alçada i les vistes de Barcelona, amb Sarrià i Pedralbes en primer terme, són fantàstiques.

El camí de terra fa un revolt cap a l’esquerra; per la dreta surt un sender que ens portaria a la Carretera de les Aigües passant per un torrent, però és més fàcil seguir pel camí més ample. En poc minuts, després d’una última ascensió, arribarem al Passeig de les Aigües (282 m, 47 min), final de la primera etapa de la ruta. Ja hem fet el més complicat, s’han acabat les pujades!

Fotos del tram 1 – Zona Universitària-Enllaç Passeig de les Aigües:

Tram 2
TRENCALL FONT DEL LLEÓ (282 m)
FONT DEL MONT (287 m)

Pel Passeig de les Aigües

3. Comencem per la dreta una passejada per la Carretera de les Aigües, vorejant el vessant barceloní de la muntanya de Collserola, entre la carena principal i el pla de Barcelona. No cal dir que si ensopeguem un dia net i clar tenim assegurades panoràmiques espectaculars sobre Barcelona. També és especial anar veient al fons la silueta de la Torre de Collserola, el Tibidabo i l’Observatori Fabra, que anirem veient pràcticament fins al final de l’excursió.

I és que durant el pas pel Passeig de les Aigües tindrem ocasió de disfrutar de les vistes, tant de la part alta de Collserola, com de la terra baixa de Barcelona i entorn.

El primer tram ens portarà fins a la casa modernista- noucentista de Vil·la Paula, que ens cau a la dreta.

4. A partir d’aquesta mansió, de propietat privada, entrem a una zona urbanitzada de Vallvidrera, que no deixarem fins passat el veïnat de la Font del Mont.
Fins arribar allà passarem per diversos punts destacats: primer per l’espectacular passarel·la sobre la carretera de Sarrià a Vallvidrera (283 m, 1h 05 min), després pel punt quilomètric 4,5 (meitat del circuit esportiu marcat per l’empresa DiR), poc després creuarem la Drecera de Vallvidrera, i de seguida passarem pel pont sobre el  Funicular de Vallvidrera i l’accés a la petita parada de ‘Carretera de les Aigües‘.

Poc després entrarem a la barriada de la Font del Mont.
En arribar a un revolt pronunciat hem de sortir del camí i seguir a l’esquerra per un carrer asfaltat uns pocs metres amunt i ja veurem al front la Font del Mont (287 m, 1h 29 min), final de la segona etapa de la ruta. Anar a visitar la font i tornar al camí ens ocuparà uns cinc minuts.

Fotos del tram 2 – Enllaç Passeig de les Aigües-Font del Mont:

Tram 3
FONT DEL MONT (287 m) –
PLA DELS MADUIXERS (275m)

Pel Passeig de les Aigües

5. Abandonem la font tornant al Passeig de les Aigües i tirem cap a l’esquerra, continuant per la via més transitada de la  Serra de Collserola, especialment els caps de setmana.

Aviat sortim de la zona habitada de Vallvidrera i tornem al camí en estat natural, amb la carena a l’esquerra, ara vorejant la Torre de Collserola i més tard passant per sota del Tibidabo (s’en veu el temple i algunes atraccions del parc) i finalment rodejant l’Observatori Fabra, abocat a la ciutat de Barcelona. Per la dreta seguim tenint vistes (no tant seguides, com el tram fins a Vallvidrera) perquè la pista travessa diversos torrents i serpenteja molt més, amb força revolts, i la pista s’acosta i s’allunya del punt de mira de la ciutat.

Pel trajecte fins al Pla dels Maduixers passarem per tres miradors, tots a la dreta, des dels quals podem gaudir de les panoràmiques de Barcelona i l’entorn, veient el litoral des del Maresme fins al Baix Llobregat.
També passarem per tres fonts de la xarxa pública, situades a la nostra esquerra en el sentit de la marxa.
Miradors i fonts s’alternen.

Quan ja som a prop del final surt a la dreta la drecera del Guarda Anton, un sender que en esdevenir carrer asfaltat, en arribar a les primeres vivendes, es bifurca i podem anar cap a la plaça Doctor Andreu o baixar directe a l’avinguda Tibidabo; en qualsevol cas, una alternativa si volem escurçar el recorregut.
Uns metres més enllà arribarem al trencall del Camí de Vallvidrera, que arriba per l’esquerra, i al costat tenim l’edifici de la Central Tibidabo de la companyia Aigües de Barcelona (SGAB) (a esquerra) i una altra drecera que baixa a la plaça Doctor Andreu (a dreta, per unes escales) i tot seguit creuarem el pont sobre el Funicular del Tibidabo (la ‘Cuca de Llum’).

Unes passes més i ja veurem l’aparcament del Pla dels Maduixers, lloc on abandonarem el Passeig de les Aigües i on acaba/comença el circuit esportiu del DiR, que uneix l’indret amb Plaça Mireia, 9 kms en total, dels quals nosaltres n’haurem fet poc més de 6,5.
Al Pla dels Maduixers (275 m, 2h 16 min), a part dels vehicles estacionats, hi ha una font de la xarxa pública i uns cartells informatius del Parc Natural de Collserola i de la Ronda Verda.

En aquest indret acaba la tercera etapa de la sortida. Només ens resta baixar de nou a la civilització.

Fotos del tram 3 – Font del Mont-Pla dels Maduixers:

Tram 4
PLA DELS MADUIXERS (275 m)
AV. TIBIDABO / PL. KENNEDY (128 m)
Per Pl. Doctor Andreu i Av. Tibidabo

6. El darrer tram de l’itinerari és tot de baixada. Hem de tornar a ciutat, en aquest cas al barri de Sant Gervasi-la Bonanova.
Sortim de l’aparcament i prenem a la dreta el carrer asfaltat (carrer de Manuel Arnús) avall, per un caminet a l’esquerra de la calçada i més endavant, a l’alçada del recinte de la Casa Arnús, on comença la vorera, travessem la calçada per canviar de costat. Seguim avall, encarats a la ciutat de Barcelona, amb el barri de Penitents en primer terme. Després d’un revolt llarg a dreta arribarem a la Plaça del Doctor Andreu (220 m, 2h 24 min), on hi ha diversos establiments de restauració i l’estació inferior del Funicular del Tibidabo.

Aquí ens hem de fixar amb les vies de l’antic Tramvia Blau (inactiu des de l’any 2018) perquè hem de fer el mateix descens.
Podríem fer drecera passant pel Parc de la Font del Racó, però fa un temps està tancat per obres.
Passem tota la plaça i des d’aquí hem de continuar baixant, sempre per l’avinguda del Tibidabo fins al final de tot. Per tot el recorregut passarem per diversos edificis modernistes en aquesta part alta de Barcelona.

L’avinguda Tibidabo fa uns revolts en el primer tros fins arribar al pont damunt la Ronda de Dalt i llavors segueix avall per una llarga recta, que ens porta a la Plaça Kennedy, just per on hi ha l’edifici modernista conegut com  La Rotonda (Torre Andreu).
Des d’aquí només hem d’anar a la part central de la plaça, on hi ha l’estació d’Av. Tibidabo (FGC-final L7 del metro) (128 m, 2h 40 min).

I en aquest espai donem per acabada una nova ruta pel Passeig de les Aigües, sempre agraïda per les vistes, sobretot si ens fa un bon dia i la visibilitat és perfecta.

Fotos del tram 4 – Pla dels Maduixers-Plaça Kennedy:

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Av. Diagonal (Zona Universitària)-Av. Pearson, pel barri de Pedralbes+ 12020′
Av. Pearson-enllaç Passeig de les Aigües, pel carrer/camí Font del Lleó+ 8427′
Trencall Font del Lleó-Passarel·la Ctra. Vallvidrera+ 118′
Passarel·la Ctra. Vallvidrera-Font del Mont+ 424′
Font del Mont-Pla dels Maduixers– 1247′
Pla dels Maduixers-Pl. Doctor Andreu– 558′
Pl. Doctor Andreu-Pl. Kennedy (Av. Tibidabo)– 9216′
Totals acumulats+ 209
– 159
2 h 40′

Desglossament del temps per etapes:
Diagonal-Enllaç Passeig Aigües: 47 min
Enllaç Passeig Aigües-Font del Mont: 42 min
Font del Mont-Pla dels Maduixers: 47 min
Pla dels Maduixers-Pl. Kennedy: 24 min

Distribució del temps:
34 % en pujada, 34 % en pla i 32 % en baixada.

Vallvidrera-Sant Cugat, per Can Puig, Sant Medir i la Torre Negra

Baixador de Vallvidrera-Coll del Gravat-Can Puig-Sant Medir-Can Gener-Sant Adjutori-Can Borrell-Pi d’en Xandri-Torre Negra-Sant Cugat del Vallès

DADES TÈCNIQUES

 • Caminada núm. 91
 • Data: dissabte, 30 de setembre de 2023
 • Inici: estació Baixador de Vallvidrera (FGC)
 • Final: Sant Cugat del Vallès (davant del Monestir)
 • Sector: vessant del Vallès (Sant Medir-Sant Cugat)
 • Distància: 13,4 kms
 • Temps: 3 hores
 • Desnivell: + 216 m / – 327 m
 • Dificultat: moderada
 • Tipologia: travessa lineal (només anada)

ITINERARI

Baixador de Vallvidrera-Vil·la Joana-Camí del Salze-Coll del Gravat-Can Torres-Zona de Can Ribes-Camí de Can Puig-Can Puig-Sant Medir-Can Gener-Sant Adjutori-Can Borrell-Pi d’en Xandri-Torre Negra-Sant Cugat del Vallès.

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

COMENTARI

Travessa des de Santa Maria de Vallvidrera fins a Sant Cugat del Vallès. La primera etapa de la ruta, en pujada, surt de l’estació del Baixador de Vallvidrera i passant per Vil·la Joana i el Camí del Salze arriba al Coll del Gravat. La segona etapa, primer un tros pujant i després en llarg descens, passa pel camí cap al Turó del Puig fins trencar cap a Can Torres i enllaçar amb la carretera de l’Arrabassada a l’alçada de Can Ribes, des d’on agafem el camí asfaltat fins a Can Puig i continuem (més avall per camí de terra) fins a l’ermita de Sant Medir. La tercera etapa, més aviat planera, ens portarà fins a la masia de Can Borrell passant per la font de Can Gener o de Sant Medir, la masia de Can Gener, la font de Sant Sever i l’ermita i el forn ibèric de Sant Adjutori. En la darrera etapa, en lleuger descens, ens dirigirem cap a Sant Cugat, veurem l’emblemàtic Pi d’en Xandri i des d’allà ens arribarem als voltants de la masia de la Torre Negra (aquell dia amb accés tancat) i finalment anirem cap a Sant Cugat (entrada per la plaça Rotary) per acabar l’excursió al costat del Monestir.
Caminada senzilla, quasi íntegrament per pistes forestals, que pot fer tothom, grans i petits, sense problemes. I diversos i variats punts d’interès.

LLOCS D’INTERÈS

 • Vil·la Joana-Museu Verdaguer
 • Centre d’Informació del Parc Natural de Collserola
 • Viaducte de Can Ribes
 • Ruïnes de l’antiga escola ‘Ciudad de los Muchachos’
 • Masia de Can Puig
 • Ermita de Sant Medir
 • Font del Camp del Miracle
 • Aqüeducte de Can Gener
 • Font de Can Gener (o de Sant Medir)
 • Masia-restaurant de Can Gener (o Can Jané)
 • Font de Sant Sever
 • Ermita de Sant Adjutori
 • Forn ibèric de Sant Adjutori
 • Masia-restaurant de Can Borrell
 • Pi d’en Xandri
 • Masia fortificada de Torre Negra
 • Monestir de Sant Cugat

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
BAIXADOR DE VALLVIDRERA (FGC) (236 m) –
COLL DEL GRAVAT (405 m)

Per Vil·la Joana i Camí del Salze

Sortim del Baixador de Vallvidrera dels Ferrocarrils Catalans (FGC) i ens situem a l’esplanada que queda al costat de l’accés principal de l’estació (236 m). Just al front veiem uns cartells del Parc i un camí empedrat i esglaonat, que hem de seguir fins arribar al final, just a Vil·la Joana, seu del Museu Verdaguer (281 m, 7 min).

Deixant enrere Vil·la Joana

En aquest punt enllaçarem amb un camí asfaltat. Hem de seguir-lo cap a l’esquerra amunt. Passarem pel costat d’un restaurant, poc després per l’entrada al Centre d’Informació del Parc Natural de Collserola (a la dreta) i finalment arribarem a l’alçada de l’escola Els Xiprers.
Aquí trobarem una cruïlla de camins (297 m) i hem de girar pel Camí del Salze, a l’esquerra (direcció Itineraris de la Budellera-Turó del Puig-Can Cortés), continuant en pujada. L’asfaltat arriba fins a l’entrada de l’escola i poc després, en passar per un cadenat, el camí passa a ser de terra.

Comença un tram en plena natura, envoltats de bosc, per una pista forestal prou ampla. Sempre hem de seguir aquesta pista, passant de llarg els successius trencalls que anirem trobant, primer un cap al barri del Rectoret (a l’esquerra), més amunt un sender cap al Revolt de les Monges (per la dreta), més enllà el trencall cap a la Budellera (347 m, 20 min), també a la dreta, i encara més amunt, la doble cruïlla cap al Camí de la Savina (a la dreta, direcció Tibidabo) i cap al Turó dels Mussols (a l’esquerra).

Trencall a la dreta cap a la Budellera. Hem se seguir recte amunt.

Un tros més amunt arribarem a la carena i des d’allà el camí planeja i baixa fins al Torrent d’en Ferrer i es torna a enfilar els darrers metres fins arribar a una cruïlla amb una altra pista (a la dreta) i tot seguit ja serem al Coll del Gravat (405 m, 35 min), on hi ha unes vivendes i una important cruïlla de camins.

Arribada al Coll del Gravat (405 m)

En aquest coll acaba la primera etapa de la travessa.

Tram 2
COLL DEL GRAVAT (405 m) –
SANT MEDIR (224 m)

Per Can Ribes i Can Puig

Girem a la dreta per l’avinguda Collserola i continuem en pujada, passant per diverses cases. Més amunt deixarem a la dreta un camí que puja a Can Potosí (el Turó del Puig) i de seguida arribem a una cruïlla important, que a més és el punt més elevat de la travessa (442 m, 44 min). Aquí hem de tombar per l’esquerra, en direcció Casa Sant Josep-Carretera de l’Arrabassada-Can Ribes).

Cruïlla de camins. Hem de continuar per l’esquerra

Comencem un tram de descens suau d’uns cinc minuts, passant per una vivenda a esquerra i el sender al Coll de la Vinassa a dreta, abans d’enllaçar amb la Carretera de l’Arrabassada (414 m), ben aprop del quilòmetre 6.

Travessem la calçada amb molt de compte, superem la barana i prenem el corriol que trobarem a l’altra banda, seguint cap a l’esquerra. A pocs metres arribarem a l’Àrea de Can Ribes, a la dreta.

Arribada a l’Àrea de Can Ribes

En ser a l’esplanada, on hi ha la caseta de la Masoveria de Can Ribes, hem d’agafar el camí asfaltat, que ens queda més a la dreta (pista forestal B05, direcció Can Puig-Sant Medir) (411 m, 53 min).

Inici del camí (asfaltat) cap a Can Puig i Sant Medir (pista B05 del Parc de Collserola)
Primers metres del Camí de l’Arrabassada a Sant Medir

Durant uns minuts anirem descendint per una carretera forestal estreta, que té com a al·licients passar pel costat inferior del Viaducte de Can Ribes, que veurem a la nostra esquerra, molt a prop de la pista.

Viaducte de Can Ribes

També cal destacar la successió de revolts de paella que farem, abans d’arribar a Can Puig.

Finalment, poc abans d’arribar-hi, passarem pel costat de les ruïnes de l’antiga escola ‘Ciudad de los Muchachos‘, de la que en podeu conèixer la seva història en aquest reportatge d’en Dani Cortijo al ‘Nació Digital‘. Cal dir que actualment l’accés al recinte està tancat per perill d’esfondrament.

RuInes de la ‘Ciudad de los Muchachos’

I de seguida serem a la masia de Can Puig (302 m, 1h 10 min).

Rodegem la casa pel camí principal, encara asfaltat, deixem a la dreta el sender que ve de , i més acall, en un revolt, tenim a l’esquerra la Font de Can Puig (287 m).

Font de Can Puig

Anem baixant per la pista, ara resseguint el Torrent de la Salamandra, en un tram molt agradable.

Més endavant passem pel trencall cap a la Urbanització Sol i Aigua (a la dreta) i poc després la cruïlla cap a Can Gener (a l’esquerra).

Superats els trencalls, arribarem a una zona d’aparcament per a vehicles (fins aquí arriba l’asfaltat de la pista que hem seguit des de la carretera de l’Arrabassada) i ja per camí de terra remuntem uns últims metres, deixant a la dreta l’edifici noucentista del Centre Sant Medir, per arribar a Sant Medir (224 m, 1h 25 min)

Pas pel Centre Sant Medir

Hi arribem per la zona de l’ Ermita de Sant Medir, indret emblemàtic pels habitants de Sant Cugat del Vallès i del barris de Gràcia i Sant Gervasi de Cassoles de Barcelona, els quals celebren cada any, pel 3 de març, un aplec molt popular. Coneixes la llegenda de Sant Medir? Llegeix això.

Façana principal de l’Ermita de Sant Medir (224 m)

Al costat de l’ermita hi ha una gran esplanada, amb bancades de pedra als laterals, al final la Font del Camp del Miracle, i als voltants hi ha una àrea de pícnic per si volem passar-hi una llarga estona o fer-hi un àpat.

Ermita de Sant Medir, des de l’esplanada
Font del Camp del Miracle

Sant Medir tanca la segona etapa de la caminada. Encara ens queda molta cosa per veure!

Tram 3
SANT MEDIR (224 m) –
CAN BORRELL (160 m)

Per Can Gener i Sant Adjutori

Deixem l’esplanada de Sant Medir pel costat de la font, encarats al Camí de Can Borrell, però immediatament trenquem per l’esquerra per un camí que va a una depuradora, amb un cartell avisa no passar. No en fem cas i seguim el camí que aviat, passat l’accés a la depuradora, es transforma en-sender, força atapeït de vegetació, al menys fins a l’aqüeducte de Can Gener, que hem de superar per un pas molt estret, però que no comporta cap problema, ni tant sols per aquells que tenen vertígen, perquè passa a escassa alçada de la riera de Sant Medir, que creua.

Pocs metres més endavant trobem, a mà dreta, unes escales que baixen fins a la Font de Can Gener (o de Sant Medir).

Font de Can Gener (o de Sant Medir)
Accés esglaonat a la font

Visitada la font tornem al camí per les escales i seguim a la dreta, més enllà arribarem a la cruïlla amb el Camí de Can Gener, tombem a la dreta i de seguida serem a les portes de Can Gener (o Can Jané) (212 m, 1h 34 min), una masia-restaurant.

Can Gener (o Can Jané)
Cruïlla a Can Gener. Toca tombar a la dreta, en direcció Sant Adjutori-Can Borrell.

Passem per davant de la masia i la rodegem per prendre el camí a la dreta (direcció Sant Adjutori-Can Borrell) i que ens permet passar pel costat de la granja de la masia, amb diversos animals.

Una parella d’emús passejant per la masia

El camí baixa fins al torrent i després va a trobar el Camí de Can Borrell. Just a la cruïlla amb la pista que uneix Sant Medir i Can Borrell (184 m) surt per l’esquerra un caminet que baixa a la Font de Sant Sever (1h 43 min), molt deixada, com tantes altres fonts de Collserola. Aquell dia vaig arrencar diverses herbes que mig tapaven el frontal de la font, d’altra banda ben seca.

Enllaç amb la pista de Can Borrell. Per l’esquerra surt el caminet cap a la Font de Sant Sever.
Font de Sant Sever

Tornem a la cruïlla i girem per l’esquerra en direcció Sant Adjutori-Can Borrell-Sant Cugat. El camí va planejant per la Vall de Gausac, resseguint la Riera de Sant Medir. Més endavant arribarem al trencall per la dreta que ens indica la direcció a Sant Adjutori, la propera visita, que podem fer en uns 10 minuts.

Trencall cap a Sant Adjutori, a la dreta

Tombem a la dreta, travessem la riera de Sant Medir (totalment seca) i molt aviat ens sorprendrà la petita ermita de planta circular que veiem a la dreta: és l’Ermita de Sant Adjutori (158 m, 1h 56 min).

Seguint el camí per on hem arribat, uns metres més enllà, trobarem el Forn ibèric de Sant Adjutori.

Feta la visita a l’ermita i al forn (tot plegat mig quart, anant per feina), desfem el camí i tornem a la pista forestal que seguíem. Girem a la dreta i en poca estona serem a Can Borrell, una altra masia-restaurant.

Can Borrell
Cartell per als ciclistes

Passem pel costat de la masia per anar a trobar el Camí de Sant Cugat (160 m, 2 hores). En aquest punt acabem la tercera etapa de la ruta.

Tram 4
CAN BORRELL (160 m) –
SANT CUGAT DEL VALLÈS (Pl. Monestir) (125 m)
Pel Pi d’en Xandri i la Torre Negra

Prenem la pista forestal cap a la dreta, en direcció Pi d’en Xandri-Sant Cugat i seguirem un camí ample que discorre més o menys paral·lelament a la riera de Sant Medir.

Pal indicador a la cruïlla de camins, a la part alta de Can Borrell
Deixant enrere Can Borrell

Caminarem per una pista planera, en lleuger descens, amb diversos trencalls a banda i banda, que hem d’ignorar i sempre continuar pel camí principal, en direcció Sant Cugat.
Quan ja ens hi anem acostant arribarem a la zona del Parc Rural de la Torre Negra, del qual visitarem dos indrets emblemàtics: el Pi d’en Xandri i la Torre Negra.

Entrada al Parc Rural de la Torre Negra

Primer arribarem al Pi d’en Xandri (112 m, 2h 25 min), un arbre amb una història al darrera, que és orgull de la gent de Sant Cugat i un dels símbols de la lluita de la ciutat per preservar l’entorn natural. Podeu veure-ho en aquesta web.

Des del pi anirem cap a la Torre Negra. Compte perquè hi anirem per un corriol que surt de davant del pi, però que no està indicat. Abans d’arribar a l’alçada del pi hi ha un trencall senyalitzat, però no és el que cal agafar. Hem de prendre un corriol que surt un cop hem passat per davant de l’arbre en direcció Sant Cugat, a mà esquerra.
Seguim aquest caminet que de seguida travessa la riera de Sant Medir i més endavant es bifurca: podem agafar qualsecol dels dos i anirem a parar a la tanca de la finca de la Torre Negra, que ja veiem al fons.
Hi ha una porta accés, aquell dia tancada. Cal assabentar-se dels horaris de visita a aquesta masia fortificada, amb aparença de castell.

La Torre Negra

La impossibilitat d’accedir-hi va fer que optés per vorejar la masia per un camí i després un sender fins arribar a l’alçada de la casa per una banda i fer mitja volta (135 m, 2h 34 min).
Com es pot veure, tota la finca està envoltada d’una tanca, tot i que el gener de 2022 la masia la va comprar l’Ajuntament de Sant Cugat, que es va comprometre a obrir-la a la ciutadania (veure notícia).

Desfem el corriol que hem fet per poder veure la masia des de l’exterior i tornem al camí principal i el seguim cap a la dreta, encarats a Sant Cugat, amb La Mola al fons. El camí, no massa ample, planeja en direcció a la ciutat.
En aquest tram hem d’estar atents als corriols que surten per la dreta: el primer és el que hem fet des de la tanca i que va al Pi d’en Xandri, el passem de llarg; el segon, un tros més enllà, és un sender que va directe al camí de can Borrell, i de seguida arriba el tercer, que és el que hem d’agafar (atenció, no està indicat!) i que ens dirigirà al final del Camí de Can Borrell, al costat del pont de la riera de Sant Medir i a sota mateix de la Plaça del Rotary Internacional, entrada a Sant Cugat del Vallès (110 m, 2h 44 min).

Cartell del Parc Natural de Collserola a l’inici del Camí de Can Borrell-Sant Medir, a la Plaça Rotary

Arribats a Sant Cugat, toca fer una travessa urbana. Des de la rotonda Rotary anem a l’esquerra per l’avinguda del Pla del Vinyet i a la rotonda següent tirem a la dreta per seguir per l’avinguda de la Torre Blanca, al segon carrer travessem la Rambla del Celler i sense canviar de direcció pugem fins a un quart carrer, l’avinguda de Cerdanyola. Aquí hem de trencar a l’esquerra i seguir sempre recte en direcció al Monestir, que veiem al fons. Ja a tocar del monestir travessem el Passeig de Francesc Macià i quan som al costat del monestir, pel carrer de la Torre donem per acabada la travessa (125 m, 3 hores).

Arribant al final de la caminada
Monestir de Sant Cugat

Podeu tenir informació de Sant Cugat del Vallès a la web de l’Ajuntament o al diari digital TOT Sant Cugat, i del Monestir de Sant Cugat a les webs de Monestirs.cat, de VisitSantCugat, o a la Viquipèdia, entre moltes d’altres.

Per sortir de Sant Cugat podeu fer-ho, com a l’anar, amb els Ferrocarrils Catalans seguint aquest itinerari d’entre 10 i 15 minuts: des del punt d’arribada de la caminada rodegeu el monestir fins a la plaça d’Octavià, agafeu el carrer de Santiago Rusiñol fins a la plaça dels Quatre Cantons, continueu recte pel carrer de Santa Maria fins a la plaça del Doctor Galtés i llavors seguiu pel carrer Valldoreix, trenqueu a Àngel Guimerà a la dreta i de seguida sereu a la plaça de Lluís Millet, on hi ha l’estació de Sant Cugat Centre (130 m).

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Baixador de Vallvidrera (FGC)-Vil·la Joana+ 457′
Vil·la Joana-trencall camí de la Budellera+ 6613′
Trencall camí de la Budellera-Coll del Gravat+ 5815′
Coll del Gravat-Can Torres-trencall Can Ribes (Ctra. Arrabassada)+ 618′
Trencall Can Ribes-Can Puig, pel camí asfaltat– 10917′
Can Puig-Sant Medir (ermita i font)– 7815′
Sant Medir-Can Gener, per Font de Sant Medir– 129′
Can Gener-camí de Can Borrell / Font de Sant Sever-289′
Font de Sant Sever-Sant Adjutori (ermita i forn)– 26 13′
Sant Adjutori-Can Borrell– 24′
Can Borrell-Pi d’en Xandri– 4725′
Pi d’en Xandri-Torre Negra (voltants)+ 269′
Torre Negra (voltants)-entrada Sant Cugat (Pl. Rotary)– 2510′
Travessa urbana per Sant Cugat fins Pl. Monestir+ 1516′
Totals acumulats+ 216
– 327
3 h 00′

Desglossament del temps per etapes:
Baixador de Vallvidrera-Coll del Gravat: 35 min
Coll del Gravat-Can Puig: 35 min
Can Puig-Sant Medir: 15 min
Sant Medir-Can Gener-Sant Adjutori-Can Borrell: 35 min
Can Borrell-Pi d’en Xandri: 25 min
Pi d’en Xandri-Torre Negra-Sant Cugat: 35 min

Distribució del temps:
39 % en pujada, 11 % en pla i 50 % en baixada

Circular de Santa Maria de Vallvidrera a Santa Creu d’Olorda

Anada pel Turó de Can Pasqual i retorn per Valldonzella

DADES TÈCNIQUES

 • Caminada núm. 90
 • Data: dimarts, 29 d’agost de 2023
 • Inici i final: Àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera
 • Sector: vessant Barcelona-Llobregat
 • Distància: 15 kms
 • Temps: 3 h 35 min
 • Desnivell: + 358 m / – 358 m
 • Dificultat: moderada
 • Tipologia: circular

ITINERARI

Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure)-Pantà de Vallvidrera-Mas Sauró-Camí de Can Llevallol-Carena Turons de Can Pasqual-Turó de Can Pasqual-Can Masdemont-Coll de Can Pasqual-Carretera de Molins-Trencall La Sargantana-Coll de Can Mallol-Santa Creu d’Olorda (ermita, Pedrera dels Ocells i esplanada)-Camí Vall de Sant Feliu-Can Ferriol-Torre del Bisbe-Torre de Santa Margarida-Font de Santa Margarida-Camí de Valldonzella-Corriol al Coll de Can Cuiàs-Coll de Can Cuiàs-Camí de Vallvidrera-Font de l’Espinagosa-Pantà de Vallvidrera-Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure).

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

Avís: track interromput al Coll de Can Cuiàs, a 2,5 kms (35 minuts) de l’arribada real.

LLOCS D’INTERÈS

 • Santa Maria de Vallvidrera
 • Pantà de Vallvidrera
 • Turó de Can Pasqual
 • Santa Creu d’Olorda
 • Pedrera dels Ocells
 • Santa Margarida de Valldonzella

COMENTARI

Circular similar a la ruta 83 del blog, però en sentit invers i amb algunes variacions en el recorregut. Inici i final a Santa Maria de Vallvidrera, des d’on podem fer la ruta des de l’area de lleure, si aneu en cotxe particular, o des de l’estació del Baixador de Vallvidrera (FGC), si aneu en tranport públic.
La caminada comença anant al Pantà de Vallvidrera per després pujar fins a la carena, passar pel Turó de Can Pasqual i, pels colls de Can Pasqual i de Can Mallol, arribar a Santa Creu d’Olorda.
El retorn es fa per Can Ferriol, la Torre del Bisbe i Santa Margarida de Valldonzella per acabar a la zona del Coll de les Torres i des d’allà seguir el corriol que ens portarà al Coll de Can Cuiàs. Finalment, pel camí de Vallvidrera i el de la font de l’Espinagosa tornarem al Pantà de Vallvidrera, que ara passarem per l’altra banda, i acabarem a l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera, punt d’inici i final de la caminada.
El track de Wikiloc s’ha interromput de sobte al Coll de Can Cuiàs. Faltaven 2,5 kms per al final, poc més de mitja hora. Podeu veure l’itinerari complet al mapa de ruta.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
SANTA MARIA DE VALLVIDRERA (257 m) –
TURÓ DE CAN PASQUAL (470 m)

Pel Pantà de Vallvidrera i Camí de Can Llevallol

eEl primer tram de la caminada ens portarà des de Santa Maria de Vallvidrera fins a la carena dels Turons de Can Pasqual, amb uns 210 metres de desnivell i una durada d’una hora més o menys.
Sortim de l’aparcament de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera (257 m) en direcció contrària al restaurant per agafar el Camí del Cama-sec, que seguirem, passant pel costat de la parròquia de Santa Maria, fins arribar a la plaça del Mina Grott. Llavors hem de tombar a l’esquerra pel Camí del Pantà, passarem per les últimes vivendes de la barriada i quan el camí esdevé de terra (hi ha una cadenat) primer veurem a l’esquerra l’entrada de la  Mina Grott  i després, a la dreta, l’àrea d’estada i l’Espai d’interpretació del Pantà de Vallvidrera, ubicat a la Casa del Guarda (de color rosa).
Davant nostre ens espera un tram esglaonat que ens permet accedir al Pantà de Vallvidrera, just a la zona de la presa (260 m, 10 min).
La imatge actual del pantà és trista, amb poquíssima aigua, degut a la sequera, però també buidat expressament per controlar les espècies invasores.

El Pantà de Vallvidrera des de la presa (260 m)

Girem a la dreta per damunt de la presa i llavors a l’esquerra pel camí pavimentat, que vorejant el pantà ens porta a la cua de l’embassament (ara pràcticament buit). Aquí hem de prendre un corriol que surt per la dreta (263 m, 15 min) i que va ascendint fins a enllaçar, uns cinc minuts després, amb el Camí de la Reineta, al barri de Mas Sauró. Quan hi som hem de continuar amunt per l’esquerra, vorejant un seguit de vivendes, que queden a la nostra dreta. Poc després veurem a mà dreta les escales que hem pujat tantes vegades en les sortides del blog, per anar cap al Mas Sauró. Però en aquesta ruta seguirem el Camí de la Reineta (que ara puja força) fins arribar a l’enllaç amb el Camí de Can Llevallol (340 m, 26 min).
Toca prendre aquest camí-pista (direcció Can Llevallol-Coll de Can Cuiàs) cap a l’esquerra i el seguirem en suau descens fins que trobem a mà dreta el camí que puja cap al Turó d’en Llevallol-Turons de Can Pasqual (333 m, 33 min).

Trencall cap a la carena dels Turons de Can Pasqual (333 m)

Agafem aquest camí-corriol, que primer va pujant, després planeja i torna a pujar. Primer passarem per una torre elèctrica (383 m, 43 min), que passarem per la dreta seguint el corriol, i poc després, al pas per una torreta elèctrica, continuem recte i en una cruïlla de corriols seguim per l’esquerra, i finalment arribarem a la cruïlla per on arriba el corriol-drecera al Mas Sauró (a la dreta) i a quatre passes comptades surt per l’esquerra el corriol que hem de prendre (406 m, 48 min). Atenció a no passar-lo de llarg, perquè està mig amagat.

Accés a l’esquerra al corriol-drecera cap a la carena

En aquest punt abandonem el camí i ens fiquem per un sender a l’esquerra, que s’endinsa al bosc. Seguim aquest corriol, més aviat planer i de bon fer.

Un tram del corriol

Més enllà enllaçarem amb un altre corriol i cal girar a la dreta. Finalment ens creuarem amb un camí, quan ja som a la carena dels Turons de Can Pasqual, per on passa la pista que ve de Les Planes (458 m, 57 min).

Arribada a la carena dels Turons de Can Pasqual

Trenquem a l’esquerra per la pista forestal i molt aviat serem al Turó de Can Pasqual (470 m, 1 hora).

La pista forestal de la carena, molt a prop del Turó de Can Pasqual
Arribada al Turó de Can Pasqual

En arribar-hi veurem a mà dreta el vèrtex geodèsic i un dipòsit d’aigua al costat. Vegeu algunes fotos del cim:

És el tercer cim més alt de Collserola, però fins ara amb la pega de no tenir vistes perquè la densa vegetació ho impedia. Un cim sense vistes perd bona part de l’encant.
Ara les coses han canviat per a bé. Últimament s’han fet tasques de desbrossament i tala d’arbusts i arbres, i això ha aclarit la zona i ha permès tenir vistes, encara que parcials, tant per la banda del Llobregat, com per la del Vallès. Un gran canvi.

Amb l’estada al turó acaba el primer tram de la ruta.

Tram 2
TURÓ DE CAN PASQUAL (470 m) –
SANTA CREU D’OLORDA (327 m)

Pels colls de Can Pasqual i Can Mallol

En el tram següent anirem fins a Santa Creu d’Olorda, en tendència descendent i alternarem camins, carretera i senders. En poc més de mitja hora hi arribarem.
Abandonem el Turó de Can Pasqual i continuem pel camí de carena, que aviat inicia el descens, passem per davant de Can Masdemont fent el revolt a la dreta i poc després enllacem amb el Camí de Can Castellví (431 m).

Enllaç amb el Camí de Can Castellví

És moment de tombar a l’esquerra i de seguida arribarem al Coll de Can Pasqual, per on passa la Carretera de Molins (la BV-1468) (423 m, 1h 10 min).

Coll de Can Pasqual (423 m)

Travessem amb molta cura la calçada per situar-nos a la banda esquerra de la carretera, en direcció a Molins de Rei, això vol dir tombant a la dreta. Farem un tram pel voral de la carretera, condicionat per als vianants. Seguint la carretera primer deixarem a mà esquerra el Centre d’Educació Ambiental Mas Pins, passarem pel punt quilomètric 8 de la carretera i finalment arribarem a l’indret de La Sargantana. Mentrestant, per la banda dreta hem pogut contemplar alguna panoràmica cap al Vallès, amb Montserrat i la Mola al fons.
A La Sargantana hem de tornar a travessar la calçada, amb molt de compte, per situar-nos al trencall que surt per la dreta de la carretera, prenent la direcció Font de Can Mallol-Can Bosquets, amb cadenat a l’accés (398 m).

Trencall a la zona de La Sargantana

Tirem per aquest camí i poc després, en creuar-nos amb un altre camí que ve de la carretera, deixem el camí cap a la Rierada i afagem el sender que, pel mig de la cruïlla i ficant-se al bosc, ens portarà de nou a la carretera de Molins. És un corriol planer, rodejat de vegetació exhuberant, molt bonic, però moltr curt: en un parell de minuts arribarem a la carretera. Però ara no trepitjarem gens d’asfalt perquè tenim un corriol protegit per la barana de la calçada, que ens dirigirà directament al Coll de Can Mallol (376 m, 1h 20 min).

Coll de Can Mallol (376 m)

En aquest punt hem de prendre el camí cadenat que veiem a la foto, en direcció Santa Creu d’Olorda-Turó del Xai-Can Calopa de Dalt.
Girem a la dreta i anem cap allà. Poc després ens trobarem amb una cruïlla de tres camins (veure foto).

Triple cruïlla

Per la dreta aniríem cap al Turó del Xai i Can Calopa de Dalt (veure ruta 39 del blog), pel mig pujaríem cap al Turó d’en Serra, i per l’esquerra -la nostra ruta- anirem cap a Santa Creu d’Olorda.
Així doncs, trenquem cap a l’esquerra pel camí-corriol que, primer amb lleugera ascensió i després en decidit descens, ens conduïrà fins a Santa Creu d’Olorda, podent divisar al fons, a estones, la torre de guaita del Puig d’Olorda. En el tros final del camí vorejarem una central elèctrica i tot seguit ens retrobarem la carretera de Molins. La travessarem un altre cop (ho tornarem a fer al final de la ruta, al Coll de Can Cuiàs) per adreçar-nos a l’entrada del recinte.

Arribada a Santa Creu d’Olorda

Hem arribat a  Santa Creu d’Olorda (327 m, 1h 35 min).
Santa Creu d’Olorda és una gran àrea de lleure, amb diversos elements a destacar: l’ermita de Santa Creu, el Castell d’Olorda (en ruïnes), un restaurant, una àrea de pícnic, una gran esplanada i un ampli aparcament.

És, a més, un centre neuràlgic d’excursions, amb diverses opcions: pujar al proper Puig d’Olorda o fer travesses cap a Molins de Rei, Sant Bartomeu de la Quadra-la Rierada, la Vall de Sant Feliu, Vallvidrera, per on hem vingut nosaltres, o Valldonzella, cap a on anirem després.

Cartell informatiu a l’esplanada

També cal destacar l’espai naturalístic de la Pedrera dels Ocells, situada a pocs metres de l’esplanada.

A l’àrea de Santa Creu d’Olorda, ubicada dins el terme municipal de Barcelona, acaba el segon tram de la ruta.

Tram 3
SANTA CREU D’OLORDA (327 m) –
SANTA MARGARIDA DE VALLDONZELLA (183 m)

Per Can Ferriol i Torre del Bisbe

Comencem el retorn, que farem per la banda de Valldonzella.
Des de l’esplanada ens dirigim al costat on hi ha el restaurant i l’àrea de pícnic, baixem per unes escales de fusta i prenem el camí en direcció a Vall de Sant Feliu-Can Ferriol-Sant Just Desvern (veure foto).

Trencall cap a la Vall de Sant Feliu-Can Ferriol

Tombem a l’esquerra i seguim cap a la dreta pel corriol, que va passant pel mig del bosc, amb diversos trams amb esglaons de pedra per facilitar el descens. Al final enllaçarem amb la pista forestal que rodeja el Torrent d’en Serra (1h 40min).

Quan hi som hem de tombar a la dreta (també podríem tirar per l’esquerra i aniríem a parar al mateix lloc), perquè així passarem per Can Ferriol. Prenem la pista i fem una llarga baixada, obviant els trencalls a la dreta, fins que arribarem a Can Ferriol (199 m, 1h 50 min) per la part superior de la masia.

Pista forestal cao a Can Ferriol
Arribant a Can Ferriol

En ser al nivell de la casa arribarem un camí i hem de girar cap a l’esquerra, passant arran de les parets de la masia (actualment en rehabilitació) i poc després acabarem enllaçant amb una altra pista (la que podíem haver agafat com a alternativa al final del corriol de les escales). En aquest punt (193 m) tombem a la dreta (direcció Vall de Sant Feliu-Torre del Bisbe-Ermita de la Salut), continuant en descens.
Aviat passarem pel trencall cap a La Socarrada (a mà esquerra) i de seguida l’accés a la Font de Can Ferriol (a la dreta). I tot seguit arribarem a una nova cruïlla de pistes (170 m, 1h 55 min).

Trencall a l’esquerra, cap a la Torre del Bisbe

Aquí hem de continuar la ruta per la pista de l’esquerra (direcció Torre del Bisbe-Santa Margarida de Valldonzella). Seguim el camí, en lleugera pujada, passem per un forn de calç (a l’esquerra) i més endavant, en un revolt, deixem a la dreta el corriol cap a Can Parellada, i finalment arribarem a la Torre del Bisbe (186 m).

Forn de calç
Torre del Bisbe

A tocar de la masia tenim una altra cruïlla de camins: ara hem de seguir per la dreta (direcció Santa Margarida-Forn de calç-Carretera de Molins), passant arran de la casa (veure foto).

Cruïlla de camins a la Torre del Bisbe (186 m)

Més enllà deixarem a la dreta el corriol cap al Fornot de les Torres (forn de calç)-Penya del Moro, i una estoneta després ja arribarem a Santa Margarida de Valldonzella (183 m, 2h 10 min).

En aquest indret històric, ara en ruïnes, tenim la Torre de Santa Margarida (que queda amagada, tapada pel marge, amb un accés per un camí poc fressat ), part de l’antic Monestir de Valldonzella, que podem veure a l’esquerra del camí, i al final, a la dreta del camí, hi ha la Font de Santa Margarida. Vegeu-ne unes fotos:

Per conèixer la història d’aquest indret podeu consultar aquesta web.
I aquí acaba la tercera fase de la circular.

Tram 4
SANTA MARGARIDA DE VALLDONZELLA (183 m)
COLL DE CAN CUIÀS (314 m)
Pel Camí de Valldonzella i Corriol del Coll de Can Cuiàs

En el tram següent anirem fins al Coll de Can Cuiàs, molt a prop del nostre destí final. Aquesta fase presenta dues parts: una primera de pujada sostinguda per la pista forestal que va cap al Coll de les Torres, havent de superar uns 145 metres de desnivell, i una segona part planera pel corriol que surt de la zona de la Coscollera i resseguint la Vall de Sant Just arriba al Coll de Can Cuiàs, on ens retrobarem amb la Carretera de Molins.

Sortim de Valldonzella i aviat, en el primer revolt de paella, comença la pujada. La pista va guanyant alçada serpentejant pel bosc. En un segon revolt de paella trobarem el trencall (a la dreta) cap a la Font del Broll- Penya del Moro i nosaltres continuem sempre en direcció al Collet de les Torres-Carretera de Molins (244 m).

Pal senyalitzador al segon revolt de paella
Vista del Puig d’Olorda des del revolt

Seguim la pista cap amunt, en un tram més aviat monòton.

Seguim per la pista del Coll de les Torres amunt

I atenció perquè un cop hem passat per un tercer revolt de paella, poc després hem d’estar molt alerta perquè haurem d’abandonar la pista per un corriol que surt per la dreta i remunta pel bosc fins a la zona de la Coscollera (314 m, 2h 37 min).

Zona per on hem d’abandonar la pista, per un corriol a la dreta
Entrada del corriol (foto de la ruta 83, del 31 de gener de 2023)

Si ens passem el trencall, més amunt acabarem al Coll de les Torres i haurem d’arribar al Coll de Can Cuiàs per la Carretera de Molins, una alternativa menys atractiva.
En aquesta ruta, però, ho farem per corriols. Primer farem el curt corriol que en un parell de minuts ens portarà a la carena del Coll de les Torres-Coscollera (328 m, 2h 40 min)..
Des d’aquí prendrem el camí que baixa recte, en direcció a Can Vilà-Sant Just Desvern-Coll de Can Cuiàs-Vallvidrera (veure foto).

Cruïlla de camins a la carena del Coll de les Torres-Coscollera (328 m)

Fem un tros de baixada pronunciada, des de la qual veiem al fons el Tibidabo i la Torre de Collserola i a la dreta la cresta de Sant Pere Màrtir, fins arribar al primer revolt, molt aviat (314 m).

Des del revolt surt, per l’esquerra un corriol que puja al camí del Coll de les Torres i recte veiem el corriol cap al Coll de Can Cuiàs, que és el que hem d’agafar.

Accés al corriol al Coll de Can Cuiàs

Seguim el corriol que passa per sobre la vall de Sant Just, un caminet més aviat planer, que més endavant travessa un vial asfaltat (el Passeig de la Muntanya) (308 m) i més enllà acaba a la pista de Can Fatjó, a sota mateix del Coll de Can Cuiàs.

Un tram del corriol; al fons veiem la masia de Can Cuiàs

Girem a l’esquerra i de seguida ens trobarem la Carretera de Molins, travessem la calçada i ja serem a l’esplanada del Coll de Can Cuiàs (314 m, 3 hores). A la dreta, dalt d’un turó, hi ha la masia de Can Cuiàs.

Coll de Can Cuiàs (314 m)

Tram 5
COLL DE CAN CUIÀS (314 m)
SANTA MARIA DE VALLVIDRERA (257 m)

Per la Font de l’Espinagosa i Pantà de Vallvidrera

Al Coll de Can Cuiàs vaig quedar-me sense bateria al mòbil, ja es nota en l’última foto que vaig tirar, que ha sortit desenfocada, i explica la interrupció sobtada del track de Wikiloc. Però no és problema perquè l’últim tram és prou conegut pels caminants de Collserola.

Per acabar la ruta circular manca el retorn al punt de partença, Santa Maria de Vallvidrera.
Per això prendrem la pista que des de l’esplanada surt per la dreta, en direcció contrària a la masia aturonada de Can Cuiàs, i va cap a Vallvidrera (Camí de Santa Creu d’Olorda a Vallvidrera) i la seguirem un bon tros fins que arribem al trencall a la Font de l’Espinagosa-Font de Can Llevallol-Pantà de Vallvidrera (338 m), a l’esquerra.
En ser-hi continuem en direcció al pantà en descens per un camí que primer passa per la Font de l’Espinagosa (320 m), a mà esquerra després d’un revolt, i que acaba al Pantà de Vallvidrera, a la zona de la cua de l’embassament (262 m).
Poc abans pasarem per unes vivendes, a la dreta, i resseguint les cases prenem el corriol, que per la dreta, voreja el Pantà de Vallvidrera. Ja hem dit a l’anada que l’embassament es troba actualment pràcticament buit.
Seguim el pantà per la banda oposada respecte a l’anada, i anem a parar a la zona de la presa (260 m, 3h 25min). En aquest punt precís completem la circular de la caminada.

Només ens resta desfer el camí que ja hem seguit a l’anar, baixar les escales, passar pel costat de la Casa del Guarda i i’àrea d’estada, a l’esquerra, i veure a la dreta la boca (reixada) de la Mina Grott.
I de seguida entrem a la zona de vivendes de la barriada de Santa Maria de Vallvidrera, continuant pel Camí del Pantà fins a la plaça del Mina Grott, llavors girem a la dreta vorejant la plaça i finalment trenquem a la dreta pel Camí del Cama-sec, poc després deixem la parròquia de Santa Maria a l’esquerra i acabem el trajecte a l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera, a la zona d’aparcament (257 m, 3h 35 min).
Aquí acaba la ruta.

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure)-Pantà de Vallvidrera (presa)+310′
Pantà de Vallvidrera (presa)-Turó de Can Pasqual+ 21050′
Turó de Can Pasqual-Coll de Can Pasqual (Ctra. Molins)– 4710′
Coll de Can Pasqual-Coll de Can Mallol– 4710′
Coll de Can Mallol-Santa Creu d’Olorda– 4915′
Santa Creu d’Olorda-Can Ferriol– 12815′
Can Ferriol-Torre del Bisbe-Santa Margarida de Vallvidrera– 1620′
Santa Margarida de Valldonzella-Zona Coll de les Torres/Coscollera+ 14530′
Zona Coll de les Torres/Coscollera-Coll de Can Cuiàs– 1420′
Coll de Can Cuiàs-Font de l’Espinagosa-Pantà de Vallvidrera (presa)– 5425′
Pantà de Vallvidrera (presa)-Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure)– 310′
Totals acumulats+ 358
– 358
3 h 35′

Desglossament del temps per etapes:
Santa Maria de Vallvidrera-Turó de Can Pasqual: 60 min
Turó de Can Pasqual-Santa Creu d’Olorda: 35 min
Santa Creu d’Olorda-Santa Margarida de Valldonzella: 35 min
Santa Margarida de Valldonzella-Coll de Can Cuiàs: 50 min
Coll de Can Cuiàs-Santa Maria de Vallvidrera: 35 min

Distribució del temps (fins al Coll de Can Cuiàs):
47 % en pujada, 11 % en pla i 42 % en baixada.

Passejades, excursions i travesses per Collserola, partint de Barcelona