Coneixes Collserola?

RACONS DE COLLSEROLA

NÚM. 10 – SANT PERE MÀRTIR

Sant Pere Màrtir des de la Vall de Sant Just

La muntanya de Sant Pere Màrtir, també dit Puig d’Ossa, està a una alçada de 399 metres. El turó s’identica clarament per la seva antena de comunicacions, visible des de diversos quilòmetres al voltant.

Està situada entre Barcelona i Esplugues de Llobregat, a l’extrem meridional de la serra de Collserola. Tothom que marxa o arriba a Barcelona pel sud, per la Diagonal, la veu a sobre mateix.

Hi podem accedir a peu de diverses maneres: des de la plaça Mireia d’Esplugues de Llobregat, pujant des de Sant Joan de Déu fins al mirador dels Xiprers, des del Passeig de les Aigües a l’alçada del mirador dels Xiprers, o per la carena venint de Vallvidrera, des del mirador del Turó d’en Corts.
> Veure mapa de rutes a Sant Pere Màrtir:

Al cim hi trobarem unes poques restes de la que fou ermita de Sant Pere Màrtir, una torre de vigilància de prevenció d’incendis i restes d’una bateria antiaèria de la guerra civil, a més de l’edificació i l’antena enorme que li és tan característica com antiestètica.

No cal dir que la posició enlairada i isolada del cim ens permet contemplar magnífiques vistes de l’entorn de Collserola, Barcelona i el Baix Llobregat.

Als peus de la muntanya, en terme municipal d’Esplugues de Llobregat, a la zona de plaça Mireia, hi ha l’àrea de lleure de Sant Pere Màrtir, amb una font (dita de la Mandra), un restaurant-berenador, i una àmplia zona de picnic, amb taules i bancs de fusta. L’indret és força concorregut, sobretot els caps de setmana. Disposa d’un bon aparcament per a vehicles.

Des de plaça Mireia surten diverses rutes per fer a peu o en bicicleta, cap a les fonts veïnes (de la Beca, del Ferro, etc) i per la zona meridional de la serra de Collserola i el vessant del Llobregat. També és l’inici (o final, segons cap a on anem o d’on venim) del transitat Passeig de les Aigües, un camí senyalitzat com a circuit esportiu fins al Pla dels Maduixers (9 kms), amb impagables panoràmiques de Barcelona i l’entorn.

> Podeu conèixer una mica la història d’aquesta emblemàtica muntanya en aquest enllaç. 

> Hi ha diverses rutes que passen per Sant Pere Màrtir a l’Índex de Caminades d’aquest blog.

Clica a les fotos per ampliar-les.

LA RUTA RECOMANADA

CAMINAR PER COLLSEROLA – ruta 6
Circular per Sant Pere Màrtir des de Plaça Mireia

Fitxa tècnica:
3,8 kms / 1h / +127 m
Itinerari:
Plaça Mireia-Mirador dels Xiprers-Sant Pere Màrtir-Coll del Portell-Plaça Mireia
Tipus: circular
Dificultat: fàcil
Mapa de la ruta >

Curta i senzilla ascensió des de Plaça Mireia (Esplugues de Llobregat) al Turó de Sant Pere Màrtir. La pujada la farem pel Passeig de les Aigües fins al Mirador dels Xiprers (bones vistes) i anirem a buscar el camí pavimentat reculant uns metres (o directes pel corriol de carena), que ens portarà al cim. En el retorn baixarem pel camí carener, per la banda de Vallvidrera, fins al Coll del Portell i arribarem al punt d’inici pel camí que passa pel club de tennis Diagonal.
Aquesta circular es pot fer en una hora, sense comptar les parades.


Altres racons de Collserola que han estat comentats en aquest blog:
01 – Sant Bartomeu de la Quadra
02 – Castell del Fortí
03 – Pantà de can Borrell
04 – Font de la Budellera
05 – La Salut de Sant Feliu
06 – Torrent de la Salamandra
07 – Ermita de Sant Medir
08 – Castellciuró
09 – Puig Madrona

TESTS I QÜESTIONARIS

Identifiques aquest indret de la serra de Collserola?

ENQUESTES I SONDEJOS

Caminades, excursions i travesses per Collserola, partint de Barcelona

%d bloggers like this: