Els Tres Turons de Barcelona (2)

Travessa pels turons de la Creueta del Coll, el Carmel i la Rovira, des de Penitents

DADES TÈCNIQUES

  • Caminada núm. 31
  • Data: dijous, 22 de novembre de 2018
  • Inici: metro Penitents (L3)
  • Final: metro Guinardo-Hospital de Sant Pau (L4)
  • Sector: vessant de Barcelona (turons de la ciutat)
  • Distància: 7,3 kms
  • Temps: 1 h 50 min
  • Desnivell: + 242 m / – 307 m
  • Dificultat: baixa-moderada
  • Tipologia: travessa lineal (només anada)

ITINERARI

Penitents-Parc de la Creueta del Coll-Turó de la Creueta del Coll-Santuari del Coll-Turó del Carmel-Santuari del Carmel-Carretera del Carmel-Turó de la Rovira-Mirador d’Horta-Parc del Guinardó-Hospital de Sant Pau.

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

COMENTARI

Travessa lineal pels tres turons més alts de Barcelona, en un itinerari que combina trams urbans i trams rurals en plena ciutat. Els turons de la Creueta del Coll, del Carmel i de la Rovira no presenten massa dificultats, llevat de les curtes pujades als cims. A destacar, les esplèndides vistes de 360 graus de la ciutat i de la serra de Collserola, de la qual els tres turons en són contraforts ficats dins de la ciutat.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
METRO PENITENTS (140 m) –
TURÓ DE LA CREUETA DEL COLL (246 m)

Pel Parc de la Creueta del Coll

Sortim de l’estació de Penitents (L3) per l’accés de l’avinguda de Vallcarca (140 m) i de seguida pugem per les escales que tenim a la dreta i que ens portaran fins al carrer del Baró de la Barre, tombem a la dreta i en arribar al carrer del Morell seguim pujant escales per anar guanyant alçada fins arribar al carrer de Montornès. Des d’aquest carrer girem a la dreta amunt fins al carrer Cardedeu, tirem a l’esquerra un tros i tornem a girar a la dreta pel carrer de Castellterçol. En pocs minuts serem al Parc de la Creueta del Coll, que ens queda a mà esquerra (180 m, 15 min). Hi entrem per la zona del bar i anem a veure l’estany i el lloc on està instal·lada (penjada) l’escultura ‘Elogi de l’aigua’ d’Eduardo Chillida.

L’escultura ‘Elogi de l’aigua’ d’Eduardo Chillida, al Parc de la Creueta del Coll

Llavors tornem enrere per la zona del bar i anem a cercar el corriol que puja per la dreta amunt i l’anem seguint, vorejant el parc per sobre, fins a dalt el Turó de la Creueta del Coll (246 m, 30 min). Al cim tenim una creu i vistes aèries del parc que minuts abans hem trepitjat, i de l’entorn de Collserola a una banda i al front el veí turó del Carmel, el nostre pròxim objectiu.

Pujant al Turó de la Creueta del Coll
Turó de la Creueta del Coll
Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 2016-06-16-12.01.40.jpg
El Parc de la Creueta del Coll i Barcelona al fons, des del cim del turó
La serra de Collserola des del Turó de la Creueta del Coll

Tram 2
TURÓ DE LA CREUETA DEL COLL (246 m) –
TURÓ DEL CARMEL (266 m)

Pel Santuari del Coll

Deixem el turó i continuem pel corriol per la banda contrària de pujada, passarem arran d’unes vivendes i anirem a parar al carrer de Morató, on podem observar una filera de cases molt boniques. En arribar a una cruïlla de carrers, tombem a mà dreta pel carrer de Lorda avall, travessem el Passeig de la Mare de Déu del Coll (a la dreta) i de seguida prenem el carrer del Santuari a mà esquerra. Poc després passarem per on hem iniciat la ruta. Ara nosaltres seguim el carrer amunt, passarem pel Santuari de la Mare de Déu del Coll (198 m) i seguim endavant pel mateix carrer fins que arribarem a la cruïlla del carrer de les Coves d’en Cimany (205 m, 40 min).
Moment important perquè hem de prendre aquest carrer a l’esquerra. Comença la pujada, bastant forta, cap al turó del Carmel. Passada una escola tenim a mà esquerra un camí que puja, l’agafem i aviat trobem, a la dreta, un corriol que tira cap amunt, l’agafem també i el seguim fins que arribarem dalt el Turó del Carmel, la muntanya pelada (266 m, 50 min).

Turó del Carmel

Interessants vistes a la rodona, dels barris i dels turons veïns: a una banda veiem la Creueta del Coll i a l’altra banda la Rovira. A més, vistes imponents de Barcelona i Collserola. Som en una muntanya rodejats de ciutat.

El Turó de la Creueta del Coll i Collserola, des del Turó del Carmel
El Turó de la Rovira i Barcelona, des del Turó del Carmel
Panoràmica de Barcelona des del Turó del Carmel

Tram 3
TURÓ DEL CARMEL (266 m) –
TURÓ DE LA ROVIRA (262 m)

Pel Santuari del Carmel

Ens falta el tercer objectiu de la passejada. Deixem el turó per un dels corriols que baixa per la dreta segons hem arribat i que va a parar arran d’una de les parets del Santuari del Carmel (187 m), abans d’arribar a la Carretera del Carmel (davant el restaurant ‘Las Delícias’) (187 m, 1 hora).
Travessem la carretera i de seguida girem a l’esquerra pel carrer de Mühlberg i l’anem seguint amunt, travessem una passera de fusta i finalment trobarem el trencall del carrer Labèrnia, tombem a l’esquerra, anem a trobar el carrer de sobre (Marià Labèrnia) i fem els darrers metres per aquest carrer, que ens durà al Turó de la Rovira (262 m, 1h 15 min).

Vista de Barcelona pujant al Turó de la Rovira

Diuen que des del mirador d’aquest turó es veuen les millors vistes de Barcelona. La presència de nombrosos turistes confirma l’atractiu d’aquest indret.

Mirador del Turó de la Rovira
Mirador del Turó de la Rovira
Panell informatiu al Turó de la Rovira

La veritat és que es contempla una visió panoràmica de 360 graus de Barcelona als nostres peus.

Panoràmica de Barcelona des del Turó de la Rovira
Vista del Turó del Carmel i Collserola, des del Turó de la Rovira
Vista del Carmel i Horta, des del Turó de la Rovira
Vista del carrer Marià Labèrnia i Barcelona al fons, des del Turó de la Rovira

Al cim podem veure els assentaments de les bateries antiaèries que durant la guerra civil van defensar la ciutat dels atacs de l’aviació feixista pel mar. Avui és un espai gestionat pel Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

Un dels emplaçaments de la bateria antiaèria

Tram 4
TURÓ DE LA ROVIRA (262 m) –
METRO HOSPITAL SANT PAU (75 m)

Pel Parc del Guinardó

Per acabar la ruta tornem enrere pel carrer de Marià Labèrnia i baixem a trobar el carrer Labèrnia i continuem avall pel carrer del Panorama fins arribar a la plaça de la Mitja Lluna (hi ha el Mirador d’Horta, amb noves vistes de Barcelona). Des d’aquí hem de girar a la dreta per anar a trobar el Parc del Guinardó (207 m, 1h 22 min), que anirem travessant per una pista en ziga-zaga fins a la zona enjardinada. Llavors continuarem el descens passant per l’interior del parc i acabarem arribant a la plaça del Nen de la Rutlla, a tocar de l’avinguda de la Mare de Déu de Montserrat (106 m, 1h 40 min).

El Parc del Guinardó
Arribant al final del Parc del Guinardó; a la plaça del Nen de la Rutlla

Ens falta un últim tram urbà: tombem per l’avinguda a la dreta i molt aviat girem a l’esquerra pel carrer del Telègraf avall que ens portarà a la Ronda del Guinardó. Som davant l’Hospital de Sant Pau, només hem d’anar cap a la dreta per anar a buscar l’entrada de l’estació de metro Guinardó-Hospital de Sant Pau (L4) (75 m, 1h 50 min).

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Metro Penitents-Parc Creueta del Coll+ 4015
Parc Creueta del Coll-Turó Creueta del Coll+ 6615
Turó Creueta del Coll-Carrer Coves d’en Cimany– 4110
Carrrer Coves d’en Cimany-Turó del Carmel+ 6110
Turó del Carmel-Carretera del Carmel– 7910
Carretera del Carmel-Turó de la Rovira+ 7515
Turó de la Rovira-entrada Parc Guinardó– 557
Parc Guinardó fins Pl.Nen de la Rutlla– 10118
Pl.Nen de la Rutlla-Metro Hospital de Sant Pau– 3110
Totals acumulats+ 242
– 307
1h 50′

Deixa un comentari