Circular des de Mundet, passant per tres miradors de la Carretera d’Horta

Mundet-Font del Gos-Font de la Marquesa-Portell de Valldaura- Mirador de Cerdanyola-Mirador de Montbau-Mirador d’Horta-Mundet

DADES TÈCNIQUES

  • Caminada núm. 93
  • Data: dimarts, 28 de novembre de 2023
  • Inici i final: metro Mundet (L3)
  • Sector: vessant de Barcelona (Horta)
  • Distància: 7,85 km
  • Temps: 2 h 30 min
  • Desnivell: + 203 m / – 203 m
  • Dificultat: moderada
  • Tipologia: circular

ITINERARI

Metro Mundet-Jardins del Laberint d’Horta-Font del Gos-Torrent de Fondanills-Font de la Marquesa-Portell de Valldaura-Mirador de Cerdanyola-Passeig de les Aigües-Mirador de Montbau-Camí de Cal Notari-Mirador d’Horta-Velòdrom d’Horta-Metro Mundet.

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

LLOCS D’INTERÈS

  • Font del Gos
  • Font de la Marquesa
  • Mirador de Cerdanyola
  • Mirador de Montbau
  • Mirador d’Horta

COMENTARI

Ruta circular que ens portarà a visitar tres dels miradors situats a la Carretera d’Horta a Cerdanyola (la BV-1415), primer el de Cerdanyola, al costat del Portell de Valldaura, després el de Montbau, entre el Portell i el Forat del Vent, i finalment el d’Horta, per sobre de la barriada de la Font del Gos.
Panoràmiques esplèndides des dels miradors, el primer sobre el Vallès i els altres dos sobre Barcelona. Aprofiteu els dies clars i no us oblideu la càmera de fotos!
Gran part de l’excursió es fa per senders i no es trepitja asfalt.
Caminada senzilla, amb un primer tram de pujada fins al Portell de Valldaura, però després descens progressiu per anar visitant, un per un, els tres miradors i tornar al punt de partida, completant una circular per la part alta del barri d’Horta, al vessant barceloní de Collserola.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
METRO MUNDET (140 m) –
MIRADOR DE CERDANYOLA (343 m)

Per Font del Gos, Font de la Marquesa i Portell de Valldaura

Des de la sortida del metro Mundet, per la banda de muntanya (140 m), fem uns metres pel Passeig de la Vall d’Hebron en direcció nord i girem pel primer carrer a l’esquerra (carrer de Paulo Freire) i a l’alçada del Velòdrom d’Horta, que tenim a la dreta, travessem el Passeig dels Castanyers i pugem per unes escales que ens porten als jardins de l’entrada dels Parc del Laberint d’Horta (molt recomanable la visita), que avui passem ràpidament girant de seguida a la dreta per dirigir-nos a la sortida del parc pel carrer dels Germans Desvalls.

Escales per accedir al Parc del Laberint d’Horta

En ser-hi tombem a l’esquerra i tot seguit agafem el carrer de la dreta, que ens assenyala el barri de la Font del Gos (carrer de Mura) (162 m, 9 min), que anem seguint, primer pujant i després baixant (ara, carrer de Matadepera), fins arribar al carrer de Muntanyola, que agafem a la dreta i en un no-res enllacem amb el carrer del Torrent de Cal Notari, just al lloc on hi ha, a l’esquerra, l’accés al camí de la Font del Gos (146 m, 13 min).

Trenquem a l’esquerra per un camí que ens portarà a la font, al costat d’una esplanada del que era un camp de futbol, ara abandonat i envaït per la vegetació. A mà dreta tenim la Font del Gos (163 m, 18 min).

Accés a la Font del Gos
Font del Gos

A partir d’aquí hem de prendre el corriol que segueix recte endinsant-nos al bosc per passar pel Torrent de Fondanills.

Després d’un bonic recorregut pel torrent, enllaçarem amb el corriol que ve de Can Llupià (per on hem anat en diverses rutes d’aquest blog) (220 m, 28 min).

Després de fer un tram més en pujada arribarem a la Font de la Marquesa (o de la Senyora, o de Can Gras) (261 m, 38 min).

Des d’aquest indret hem d’agafar el corriol que, encarats a la font, continua per l’esquerra, primer planer, resseguint el torrent, i després es va enfilant fins a enllaçar amb el Passeig de les Aigües, al costat del Portell de Valldaura (347 m, 1 hora), per on passa la carretera d’Horta a Cerdanyola, la BV-1415, a la que anirem fins a tres ocasions, sense a penes trepitjar-la, per visitar tres miradors, l’objectiu de la caminada.

El primer serà el de Cerdanyola, que tenim molt a prop. Fem uns pocs metres per la pista cap a la dreta i abans d’arribar a la passarel·la que creua la carretera, just al costat d’un cartell del Parc, prenem a l’esquerra un corriol que baixa ràpidament fins a la carretera.

Lloc on hi ha el corriol que baixa a la carretera

El caminet és curt i va a parar a una zona d’aparcament arran de la carretera d’Horta a Cerdanyola. Travessem la calçada pel pas de vianants i accedim al Mirador de Cerdanyola (343 m, 1h 03 min).

Accés a la Carretera d’Horta, al costat del Mirador de Cerdanyola
Mirador de Cerdanyola

Des del mirador podem veure els boscos de Collserola del vessant del Vallès i una àmplia panoràmica del Vallès Occidental, emmarcada per les muntanyes del fons, entre les que destaquen Montserrat, la Mola i el Montseny.

Tram 2
MIRADOR DE CERDANYOLA (343 m) –
MIRADOR DE MONTBAU (254 m)

Pel Passeig de les Aigües i sender al mirador

Acabada la visita al primer mirador, anem pel segon, Reculem el camí fet per tornar al Passeig de les Aigües, travessem la passarel·la del Portell de Valldaura (350 m, 1h 07min) i continuem per la pista en lleugera baixada en direcció nord.

El Turó de Valldaura des de la passarel·la

Primer passarem pel costat del Mirador del Portell de Valldaura (hi ha el camí d’accés a la dreta), que ja hem visitat (veure la ruta 65 d’aquest blog).

Trencall a l Mirador del Portell de Valldaura, a la dreta
Tram del Passeig de les Aigües, en direcció al Forat del Vent
Vista de la Carretera d’Horta, amb el Mirador de Montbau al final, des del Passeig de les Aigües

Més endavant passem per unes vivendes situades a la carretera, que passem a prop (318 m), i més enllà arribem a la cruïlla del restaurant ‘Casa Juaco’ (s’hi fan esmorzars de forquilla i dinars), que passem de llarg, I ara atenció perquè al primer trencall que trobem a la dreta (ignorem els que surten per l’esquerra), hem d’abandonar el Passeig de les Aigües per dirigir-nos al segon mirador de la ruta (298 m, 1h 25 min).

Al fons, inici del corriol que passa pel costat de les dues torres elèctriques que veiem a la foto

En aquest punt no hem de baixar per la pista (va a parar a la carretera) sinó que hem de pujar cap a una torre elèctrica (307 m) i seguir el caminet baixant vers una segona torre i llavors seguir avall pel corriol que sense ser massa fressat i en fort desnivell, ens durà a la carretera, just al davant del Mirador de Montbau (254 m, 1h 38 min ).

Des d’aquest mirador podem divisar per un cantó la ciutat de Barcelona fins al mar i per altra banda l’entorn de la serralada de Collserola. Es destaquen clarament els Tres Turons de Barcelona. Ës un espai ampli, amb diverses taules de pícnic i un llarg mirador encarat a Barcelona.

Tram 3
MIRADOR DE MONTBAU (254 m) –
MIRADOR D’HORTA (190 m)

Per la barriada de Cal Notari i sender al mirador

Contemplades les panoràmiques que ens ofereix aquesta miranda anem cap al tercer mirador. Contemplant la ciutat, ens dirigim per l’esquerra dins al final del mirador (245 m) i a la dreta trobarem un corriol que es dirigeix cap a la barriada propera, que veiem al fons, la de la Font del Gos (hi ha pal indicador).

Inici del corriol cap al barri de la Font del Gos

Primer anem cap a una torre elèctrica i després anem seguint el corriol i a la prrimera bifurcació girem a l’esquerra i seguim baixant ràpidament, zigzaguejant pel vessant de la muntanya, cap a la barriada, a la que finalment accedim per la zona d’un parc infantil i un aparcament, arran del Camí de Cal Notari (164 m, 1h 55 min).

Al carrer tombem a l’esquerra pujant fins a un revolt tancat, que el seguim per la dreta, continuant amunt, passant per diverses vivendes i quan el carrer inicia el descens anem fins al final de les cases i de l’últim aparcament, on veurem a l’esquerra un corriol que puja pel vessant de la muntanya (168 m, 2h 01 min).

Agafem aquest caminet i en poca estona arribarem a la carretera, just a l’esplanada del Mirador d’Horta (190 m, 2h 06 min), que en aquell dia s’estaven fent tasques d’asfaltat de la calçada.
Des d’aquest mirador, abocat a la ciutat de Barcelona, podem gaudir d’una magnífica panoràmica de la capital catalana, amb el Velòdrom d’Horta i els barris d’Horta i Montbau als nostres peus,i al fons el mar.

Ja hem estat en els tres miradors de la carretera de Cerdanyola a Horta, situats als quilòmetres 7,5 (Cerdanyola), 9,5 (Montbau) i 10,5 (Horta).
Només ens resta tornar al punt d’inici de la ruta per completar la circular.

Tram 4
MIRADOR D’HORTA (190 m)
METRO MUNDET (140 m)
Pel barri de Can Papanaps i Velòdrom d’Horta

Per fer-ho hem d’acabar de resseguir la barana del mirador cap a l’esquerra, mirant Barcelona, i anar a buscar el corriol que surt del voral de la carretera per la dreta, a la part final del mirador (187 m).
Superem la barana de la calçada i prenem el caminet cap a la dreta avall i ens dirigim a la rotonda que veiem al fons, al davant del Cementiri d’Horta.

Quan arribem a la rotonda (155 m, 2h 12 min), seguim per la dreta, pel carrer del Síndic Rahola, paral·lel al Parc de Xavier Montsalvatge, que voregem, i al final del carrer girem a l’esquerra pel Camí de Cal Notari i de seguida a la dreta pel Torrent de Cal Notari i després de passar per una espècie de rotonda veurem a l’esquerra un caminet que s’enfila (140 m, 2h 20 min).

Pas per sota del Mirador d’Horta, al carrer del Síndic Rahola
Pas per la rotonda al Torrent de Cal Notari
Trencall a l’esquerra pel corriol cap al Velòdrom

Prenem aquest corriol que ens portarà a una zona d’aparcaments i al front ja veurem en primer pla el velòdrom olímpic.
Al sortir dels aparcaments travessem un carrer (el Passeig dels Castanyers, que rodeja el velìdrom) i quan som davant del Velòdrom d’Horta (148 m, 2h 26 min), batejat amb el nom de Miquel Poblet, rodegem la instal·lació esportiva per la banda esquerra (també podem fer-ho per la dreta, és clar) i anem a parar al carrer de Paulo Freire, per on hem passat a l’anada de l’excursió. Cercle tancat.

Només falta anar per l’esquerra fins al Passeig de la Vall d’Hebron, girar a la dreta i aviat serem a la parada de metro Mundet (140 m, 2h 30 min).

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Metro Mundet (L3)-Font del Gos+ 2318′
Font del Gos-Font de la Marquesa, pel Torrent de Fondanillls+ 9820′
Font de la Marquesa-Mirador de Cerdanyola, pel sender al Portell de Valldaura+ 8225′
Mirador de Cerdanyola-Mirador de Montbau, pel Passeig de les Aigües i sender al mirador– 8935′
Mirador de Montbau-Mirador d’Horta, pel camí de Cal Notari i sender al mirador– 6428′
Mirador d’Horta-Metro Mundet, pel sender a Horta i Velòdrom d’Horta– 5024′
Totals acumulats+ 203
– 203
2 h 30′

Desglossament del temps per etapes:
Metro Mundet-Font del Gos-Font de la Marquesa: 38 min
Font de la Marquesa-Mirador de Cerdanyola: 25 min
Mirador-Portell de Valldaura-Mirador de Montbau: 35 min
Mirador de Montbau-Cal Notari-Mirador d’Horta: 28 min
Mirador d’Horta-Velòdrom-Metro Mundet: 24 min

Distribució del temps:
44 % en pujada, 9 % en pla i 47 % en baixada.

Deixa un comentari