Font de la Budellera i Turó de Mont

Passeig per la Budellera i la Torre de Collserola

DADES TÈCNIQUES

  • Caminada núm. 9
  • Data: dijous, 8 de juny de 2017
  • Inici i final: aparcament Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure)
  • Sector: vessant de Barcelona (entorn del Tibidabo)
  • Distància: uns 7,5 kms
  • Temps: 1 h 55 min
  • Desnivell: + 209 m / – 209 m
  • Dificultat: fàcil
  • Tipologia: circular

ITINERARI

Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure)-estació Baixador Vallvidrera-Vil·la Joana-Font de la Budellera-Turó de Mont (Torre de Collserola)-Font de la Budellera-Revolt de les Monges-Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure).

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

COMENTARI

Passejada cap a la Font de la Budellera i ascensió fins la zona de la Torre de Collserola (Turó del Mont). Retorn per Ca n’Estisora i Revolt de les Monges. Només pujada moderada el primer tram fins a enllaçar amb el camí cap a la Budellera, i el tram curt de pujada al Turó de Mont.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
SANTA MARIA DE VALLVIDRERA (257 m) –
FONT DE LA BUDELLERA (359 m)

Per Vil·la Joana i Camí de la Budellera

Partim de l’aparcament de l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera (257 m) i ens dirigim cap a l’estació de Baixador de Vallvidrera dels Ferrocarrils de la Generalitat (236 m, 5 min). La passem pel costat i anem pel camí esglaonat que puja fins a Vil·la Joana (281 m, 12 min).

Vil·la Joana des de l’a`rea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera
Tram del camí esglaonat que puja a Vil·la Joana des de l’estació de Baixador de Vallvidrera

En ser-hi girem pel carrer asfaltat a l’esquerra (poc després passarem pel Centre d’Informació del Parc) en direcció a l’escola Els Xiprers. A seva alçada tombem pel Camí del Salze que puja a l’esquerra i passa pel costat de l’escola i pocs metres després trobem una cadena que barra el pas als vehicles motoritzats; comença llavors una pista de terra que va guanyant alçada ràpidament. Nosaltres anem sempre rectes fins arribar a la cruïlla que indica (a la dreta) la direcció d’Itineraris de la Budellera (27 min).

Camí del Salze; aviat trobarem trencall a la dreta cap a la Budellera

Ara prenem un camí que ens portarà a la font de la Budellera. Primer arribarem a l’enllaç amb el camí que ve del Revolt de les Monges (per la dreta) i nosaltres seguim per l’esquerra; després passarem pel trencall que per l’esquerra puja direcció la font d’en Canet i finalment, més enllà, arribarem a un corriol que neix per la dreta (està indicat, però és fàcil passar de llarg, compte) que va baixant fins arribar a la font de la Budellera (359 m, 55 min). La font presenta vàries terrasses unides per escales. Com a rerefons, la imponent torre de telecomunicacions de Collserola.

La font de la Budellera, amb la Torre de Collserola al capdamunt

En una d’elles hi ha la font amb un cobert i una bancada per seure.
L’indret és especialment agradable, si no hi ha massa gent i el brogit trenca la tranquil·litat de l’espai.

La font de la Budellera
Espai central de la font de la Budellera
El cobert de la font de la Budellera

Tram 2
FONT DE LA BUDELLERA (359 m) –
TURÓ DE MONT (445 m)

Per la base de la Torre de Collserola

Des de la font continuem pel corriol que surt per la dreta per un dels laterals i pujant ens condueix a la part alta de la barriada de la Budellera de Vallvidrera (394 m). Aquí hem d’agafar el camí que va cap a la Torre de Collserola i el Tibidabo. En arribar a un camí pavimentat (427 m) hem de girar a la dreta en direcció al peu de la gran torre, passarem per sota, rodejant alguns dels seus suports amb tensors.

Detall d’un dels tensors de la Torre de Collserola, amb el Tibidabo al fons

Passades les instal·lacions de la torre accedim, per uns esglaons de fusta, al Turó de Mont (445 m, 1h 15 min). Des d’aquest punt veiem al fons el Tibidabo, la Torre de Collserola davant nostre, vistes panoràmiques de Barcelona i la barriada de Vallvidrera a l’altra banda del turó.

El Turó de Mont; al fons Vallvidrera
Vista del Tibidabo des del Turó de Mont
La Torre de Collserola

Tram 3
TURÓ DE MONT (445 m) –
REVOLT DE LES MONGES (286 m)

Per la Font de la Budellera i Ca n’Estisora

El retorn el farem desfent el camí cap a la font de la Budellera. Compte que passat l’espai de la Torre de Collserola cal tombar a l’esquerra pel camí que indica ‘Itineraris de la Budellera’ (427 m). Passarem per la font (359 m, 1h 30 min) i anirem a buscar el camí de Ca’n Estisora i poc després baixarem per uns esglaons de fusta pels quals davallarem al Revolt de les Monges, a la carretera de Vallvidrera a Sant Cugat (286 m, 1h 45 min). En aquest indret hi ha un monòlit commemoratiu de l’assasinat d’unes monges durant la guerra civil.

Revolt de les Monges

Tram 4
REVOLT DE LES MONGES (286 m) –
SANTA MARIA DE VALLVIDRERA (257 m)

Travessem la carretera amb molt de compte i anem a parar a una escala de fusta que ens permet accedir al camí que, passant més o menys paral·lelament a la carretera, ens portarà fins a l’esplanada de l’area de lleure de Santa Maria de Vallvidrera. Passada l’esplanada, amb un restaurant a la banda dreta, serem a l’aparcament de vehicles i podrem donar per finalitzada aquesta ruta circular per l’entorn de Vallvidrera i el Tibidabo (257 m, 1h 55 min).

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure)-Baixador de Vallvidrera (FGC)– 215
Baixador de Vallvidrera-Vil·la Joana+ 457
Vil·la Joana-trencall camí de la Budellera+ 6615
Pas per camí fins Font de la Budellera+ 1225
Font de la Budellera-Turó de Mont (Torre Collserola)+ 8620
Turó de Mont (Torre Collserola)-Font de la Budellera– 8615
Font de la Budellera-Revolt de les Monges– 7315
Revolt de les Monges-Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure)– 2910
Totals acumulats+ 209
– 209
1h 55′

Deixa un comentari