Presentació

CAMINAR PER COLLSEROLA

Passejades, excursions i travesses per la Serra de Collserola, partint de Barcelona

En aquest blog aniré publicant les caminades més destacades que he fet per la Serra de Collserola des de l’any 2016.

Panoràmica de Barcelona des del Passeig de les Aigües

Incloc diverses caminades, gairebé sempre partint de Barcelona, pels tres sectors de Collserola: rutes pel vessant barceloní, rutes cap al Vallès i rutes cap al Llobregat. Cadascuna de les rutes inclou un mapa de ruta, quatre dades tècniques i una breu descripció acompanyada de fotografies.

Per seguir les rutes, o crear-ne vosaltres mateixos, us recomano el mapa de l’editorial Alpina (escala 1:20.000), l’únic mapa-guia excursionista en paper, així com alguna de les guies que ha publicat aquesta editorial, tot un referent en el món excursionista. També pots comprar el mapa en format digital.

Tanmateix, hi ha diverses guies editades sobre Collserola, que pots trobar als centres d’informació del Parc, a la majoria de llibreries o a internet mateix.

A part, sempre podeu consultar qualsevol dels mapes en línia que trobareu per internet (ICGC, IGN, OpenStreetMap, Google Maps, etc) o seguir les rutes a través de plataformes com Wikiloc.

Per tenir informació sobre el Parc Natural de Collserola podeu consultar la seva web oficial, que inclou una secció d’itineraris i un mapa general del Parc,
L’any 2022 el Consorci del Parc ha publicat un nou Mapa-Guia del Parc Natural de Collserola, amb l’actualització de la xarxa de pistes, camins i corriols, així com d’altres informacions d’interès general.

El trobareu als centres d’informació del Parc i també en línia, en format pdf, amb el mapa excursionista i un recull d’informacions d’interès.

També us poden ser útils aquesta web sobre les fonts de Collserola (amb descripció de rutes, mapes i altres informacions) o aquesta sobre les pistes forestals de la serra, inventariades per sectors, a més de molta més informació sobre Collserola (fonts, rutes, llocs d’interès…)

Tanmateix podeu veure un parell de vídeos promocionals del Parc Natural de la Serra de Collserola, publicats ja fa un temps.

Això és Collserola [9:22]
Font: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, 2014
Soc el Parc Natural de la Serra de Collserola [2:19]
Font: Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, 2019

Sobre les caminades d’aquest blog

Notes d’aclariment:
– Totes les caminades han estat realitzades per l’autor d’aquest blog, en les dates que s’indica.
– Tanmateix, totes les fotos que s’hi inclouen són fetes per l’autor, amb el mòbil.
– Els temps de les caminades són purament orientatius. S’hi inclouen nombroses parades per fer fotos. No es compten, en canvi, les aturades llargues als llocs d’interès, ja sigui per visita, observació o descans.
– Les altituds indicades en els diversos punts de les rutes corresponen a les assenyalades en el mapa de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).
– El desnivell positiu (en pujada) de les caminades se situa generalment entre els 100 i els 400 metres, la majoria en el tram entre 200 i 300 metres. En les travesses la tendència és caminar en pujada, per trams costeruts però no massa llargs, fins arribar a la carena principal de Collserola i en descens progressiu, per trams més llargs, cap al Vallès o cap al Llobregat.
– Quant als tipus de caminades, n’hi ha de lineals (d’un punt a un altre, ambdós del mateix municipi), travesses (d’un punt a un altre, de municipis diferents), d’anar i tornar (ruta fins a un punt i retorn pel mateix camí) i circulars (ruta fins a un punt i tornar allà mateix per una altra ruta).

En aquest mapa global podeu veure totes les rutes per Collserola contingudes en aquest blog. S’assenyala en línia vermella el Passeig de les Aigües, en línia blava camins-pistes forestals-vies urbanes i en línia lila corriols-senders-dreceres. També s’indiquen els punts amb estació de tren-metro-funicular (en groc), els llocs destacats (en vermell), els turons assolits (en blanc) i les àrees de lleure o d’estada del Parc (en verd).

Mapes de ruta

En cada caminada trobareu un mapa de ruta (creat amb Instamaps) en què s’assenyala tot l’itinerari seguit, en color vermell. Cada ruta està marcada, a més, amb una sèrie de punts, el significat dels quals podeu veure aquí:

A més, en les caminades s’inclou la ruta pujada o gravada a Wikiloc, amb el track del recorregut, unes dades tècniques i la possibilitat de descarregar-la al vostre mòbil i poder-la seguir pel vostre compte. Per accedir-hi heu de clicar al logo de Wikiloc que apareix en el mapa, a la banda superior dreta.

Caminades, excursions i travesses per Collserola, partint de Barcelona