Presentació

CAMINAR PER COLLSEROLA

Passejades, excursions i travesses per la Serra de Collserola, partint de Barcelona

En aquest blog aniré publicant les caminades més destacades que he fet per la Serra de Collserola des de l’any 2016.

Aquest blog va de rutes a peu per tota la Serra de Collserola. Cadascuna de les caminades inclou unes dades tècniques, un mapa de l’itinerari, el track de Wikiloc, la descripció de la ruta, amb fotografies, i una taula de desnivells i temps per trams.


Sobre les caminades del blog

– Totes les caminades han estat realitzades per l’autor d’aquest blog, en les dates que s’indica.
– Totes les fotos que s’hi inclouen són fetes per l’autor, amb el mòbil. La majoria les podeu ampliar clicant sobre elles.
– Els temps de les caminades són purament orientatius. S’hi inclouen nombroses parades per fer fotos. No es compten, en canvi, les aturades llargues, ja sigui per visita, observació o descans.
– Les altituds indicades en els diversos punts de pas de les rutes corresponen a les assenyalades en el mapa de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).
– El desnivell positiu (en pujada) de les caminades se situa generalment entre els 100 i els 400 metres, la majoria en el tram entre 200 i 300 metres. En les travesses des de Barcelona cap a l’altre vessant de Collserola, la tendència és caminar en pujada, per trams costeruts però no massa llargs, fins arribar a la carena principal i en descens progressiu, per trams més llargs, cap al Vallès o cap al Llobregat.
Més informació sobre geografia i geologia de Collserola a la web del Parc Natural. Aquí podeu veure perfils de la serra, en sentits transversal i longitudinal:

Font: web del Parc Natural de Collserola

– Quant als tipus de caminades, n’hi ha de lineals (d’un punt a un altre, ambdós del mateix municipi), travesses (d’un punt a un altre, de municipis diferents), d’anar i tornar (ruta fins a un punt i retorn pel mateix camí) i circulars (ruta fins a un punt i retorn per un altre camí).

En el mapa de sota podeu veure totes les rutes per Collserola contingudes en aquest blog. S’assenyala en línia vermella el Passeig de les Aigües, en línia blava camins, pistes forestals i vies urbanes i en línia lila corriols, senders i dreceres. També s’indiquen els punts amb estació de tren-metro-funicular (en groc), els llocs destacats (en vermell), els turons assolits (en blanc) i les àrees de lleure o d’estada del Parc (en verd).


Mapes de ruta

En cada caminada trobareu un mapa de ruta (creat amb Instamaps) en què s’assenyala tot l’itinerari seguit, en color vermell. Cada ruta està marcada, a més, amb una sèrie de punts, el significat dels quals podeu veure aquí:

A més, en les caminades s’inclou la ruta pujada manualment o gravada en directe a Wikiloc, amb el track del recorregut, unes dades tècniques i la possibilitat de descarregar-la al mòbil i poder-la seguir pel vostre compte. Per accedir als mapes heu de clicar al logo de Wikiloc, que apareix a la banda superior dreta.


Seguiment de les rutes

Per seguir les rutes, o crear-ne vosaltres mateixos, us recomano el mapa de l’editorial Alpina (escala 1:20.000), l’únic mapa-guia excursionista en paper, així com alguna de les guies que ha publicat aquesta editorial, tot un referent en el món excursionista. També pots comprar el mapa en format digital.

Tanmateix, hi ha diverses guies editades sobre Collserola, que pots trobar als centres d’informació del Parc, a la majoria de llibreries o a internet mateix.

A part, sempre podeu consultar qualsevol dels mapes en línia que trobareu per internet (ICGC, IGN, OpenStreetMap, Google Maps, etc) o seguir les rutes a través de plataformes com Wikiloc.


Conèixer Collserola

Per tenir informació sobre el Parc Natural de Collserola podeu consultar la seva web oficial, que inclou una secció d’itineraris i un mapa general del Parc,
L’any 2022 el Consorci del Parc ha publicat un nou Mapa-Guia del Parc Natural de Collserola, amb l’actualització de la xarxa de pistes, camins i corriols, així com d’altres informacions d’interès general.

El trobareu als centres d’informació del Parc i també en línia, en format pdf, amb el mapa excursionista i un recull d’informacions d’interès.

També us poden ser útils aquesta web sobre les fonts de Collserola (amb descripció de rutes, mapes i altres informacions) o aquesta sobre les pistes forestals de la serra, inventariades per sectors, a més de molta més informació sobre Collserola (fonts, rutes, llocs d’interès…)

Podeu veure un parell de vídeos promocionals del Parc Natural de la Serra de Collserola, publicats ja fa un temps:

Això és Collserola [9:22]
Font: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, 2014
Soc el Parc Natural de la Serra de Collserola [2:19]
Font: Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, 2019


Navegació pel blog

El blog està preparat per a visualitzar-se en qualsevol dispositiu, ja sigui ordinador, tauleta o mòbil.
Podeu escollir el mode de visualització del blog, en mode clar o en mode fosc, a través del selector situat a la part inferior esquerra de la pantalla.
També podeu retornar directament a l’inici de qualsevol pàgina que estigueu veient, amb la fletxa situada a la part inferior dreta de la pantalla.
Finalment, teniu l’opció de canviar l’idioma del blog amb el traductor de Google.


Deixa un comentari

Passejades, excursions i travesses per Collserola, partint de Barcelona