Circular Vallvidrera-Sant Pere Màrtir (1)

Anada pel Passeig de les Aigües i tornada per la carena

DADES TÈCNIQUES

  • Caminada núm. 96
  • Data: dilluns, 26 de febrer de 2024
  • Inici i final: Vallvidrera Superior (FGC)
  • Sector: vessant de Barcelona (Vallvidrera-Sant Pere Màrtir)
  • Distància: 8,4 km
  • Temps: 2 hores
  • Desnivell: + 163 m / – 163 m
  • Dificultat: moderada-fàcil
  • Tipologia: circular

ITINERARI

Vallvidrera Superior (FGC)-Vallvidrera (plaça)-Drecera de Vallvidrera-Passeig de les Aigües-Mirador dels Xiprers-corriol de carena-Sant Pere Màrtir-Coll del Portell- Muntanya Pelada-Santa Maria de Collserola-Mirador del Turó d’en Corts-Vallvidrera (plaça)-Vallvidrera Superior (FGC).

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

LLOCS D’INTERÈS

  • Vallvidrera
  • Passeig de les Aigües
  • Mirador dels Xiprers
  • Sant Pere Màrtir
  • Santa Maria de Collserola
  • Mirador del Turó d’en Corts

COMENTARI

Excursió circular amb sortida i arribada a l’estació de Vallvidrera Superior (Funicular de Vallvidrera) amb destinació al cim de Sant Pere Màrtir, característic per la gran antena que el corona i que el fa identificable des de varis quilòmetres a la rodona.
L’anada la farem pel Passeig de les Aigües i la tornada per la carena.
Des de l’estació baixarem a la Plaça de Vallvidrera, el centre neuràlgic del barri, per agafar la Drecera de Vallvidrera, per la qual descendirem fins al Passeig de les Aigües i el seguirem, en direcció Llobregat, planejant per sobre de Barcelona (vistes esplèndides) fins arribar al Mirador dels Xiprers, des d’on agafarem el corriol de carena per ascendir directes a Sant Pere Màrtir.
Des del cim tornarem a Vallvidrera pel camí de carena, passant successivament pel Coll del Portell, la Muntanya Pelada, l’oratori i l’esplanada de Santa Maria de Collserola i el Mirador del Turó d’en Corts, abans de tornar a ser a la zona urbana de Vallvidrera i cloure la sortida al punt on l’hem començada.
Caminada amb poques dificultats, amb una primera part molt plana i una segona més ondulant, però sense grans desnivells. En tot el recorregut destaca només la pujada (no massa llarga) a Sant Pere Màrtir des del Mirador dels Xiprers pel corriol de carena, amb un 15% de desnivell.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
VALLVIDRERA SUPERIOR (FGC) (365 m) –
SANT PERE MÀRTIR (389 m)

Pel Passeig de les Aigües i Mirador dels Xiprers

Sortim de l’estació de Vallvidrera Superior del Funicular de Vallvidrera (FGC) (365 m) i ens posicionem a l’entrada del carrer de Queralt, al davant de la plaça de Pep Ventura.

Estació del funicular Vallvidrera Superior

Comencem la caminada tirant pel carrer resseguint la plaça i més endavant trobem unes llargues escales que ens porten a la Plaça de Vallvidrera (342 m), el centre neuràlgic del barri.
En ser-hi, veiem a l’esquerra la Farmàcia Vallvidrera i just pel seu costat surt un carreró amb forta baixada, la Drecera de Vallvidrera.

Pel costat de la farmàcia surt la Drecera de Vallvidrera

Tombem a l’esquerra i, sempre avall, farem un tram, la major part esglaonat. fins arribar al Passeig de les Aigües, que travessa la drecera. Aquest camí, que baixa paral·lel, separat per uns metres, al Funicular del Vallvidrera, arriba a la part alta de Sarrià, a la zona del Peu del Funicular.

Baixant per la Drecera de Vallvidrera

En arribar al Passeig de les Aigües (altrament dit Carretera de les Aigües) (279 m, 10 min), hem d’abandonar la drecera, que segueix avall cap a Sarrià, i girar a la dreta.

Enllaç amb el Passeig de les Aigües. Hem de girar a la dreta

Comença un llarg tram er aquesta via força transitada (sobretot els caps de setmana) per caminants i ciclistes. Segur que trobareu gent.
Serà una passejada per pista planera, amb poquíssim desnivell, que va seguint (nosaltres en direcció Llobregat) el vessant barceloní de Collserola, entre la carena principal i la ciutat.

Durant el recorregut passarem per llocs especials, com la passarel·la sobre la carretera de Vallvidrera (281 m, 24 min) o la casa noucentista-modernista de Vil·la Paula.

Pas per la passarel·la sobre la carretera de Sarrià a Vallvidrera
Pas per Vil·la Paula

Passat Vil·la Paula sortim de la zona habitada de Vallvidrera i a partir d’aquí veurem mirant a l’esquerra, la ciutat de Barcelona fins al mar, la muntanya de Montjuïc i la plana del Llobregat.
Vistes esplèndides que ens acompanyaran una bona estona, fins arribar al nostre següent objectiu, el Mirador dels Xiprers, i també pujant a Sant Pere Màrtir.

Fotos del trajecte pel Passeig de les Aigües, del camí i de les vistes panoràmiques des de Collserola fins al mar, amb la ciutat de Barcelona estesa als nostres peus:

Finalment, arribarem al Coll de Finestrelles, on hi ha el Mirador dels Xiprers (289 m, 1h 03 min).

Cartell al Mirador delx Xiprers
Mirador dels Xiprers (289 m)

Des del mirador podem contemplar la part meridional de Barcelona i la plana del Llobregat, així com la muntanya de Sant Pere Màrtir, amb la seva gran antena, que ja hem vist força estona venint cap aquí.

Sant Pere Màrtir des del Mirador dels Xiprers

Al coll de Finestrelles es creuen el Passeig de les Aigües i el corriol de carena que ve del barri espluguenc de Finestrelles i va fins al cim de Sant Pere Màrtir.

Senyalització del corriol de carena al Coll de Finestrelles

I aquest corriol costerut, que puja directament cap a la gran antena, és el que agafarem. Ànims que és l’única pujada important de l’excursió, i no és massa llarga.

La pujada no té pèrdua, sempre seguint el corriol, molt fressat, però a trossos força pedregós.

A mida que anem guanyant alçada podrem contemplar a la nostra esquena més vistes d’una Barcelona que es va empetitint i observar el Passeig de les Aigües, pel qual hem passat no fa massa temps, com una fina línia.

Cal dir que durant la pujada coincidirem amb un dels revolts del camí pavimentat que puja des de la Caseta de les Aigües. En ser en aquest punt només hem de seguir el revolt un trosset perquè ja veurem que per la dreta continua el corriol.
Fem la segona part de la pujada, amb l’antena cada cop més a prop, passem pel costat d’una bassa d’aigua i més amunt arribarem al final del corriol, just quan enllaça amb un altre revolt del camí pavimentat. Ja som a la base de les instal·lacions de l’antena del cim.

Panoràmica des del final del corriol de carena

Tombem a la dreta i fem el darrer tros del camí i de seguida farem cim.
Ja hem arribat a Sant Pere Màrtir (389 m, 1h 18 min), la destinació de la sortida. El cim també és conegut com el Puig d’Ossa.
El primer que veurem, a part de l’antena i la torre de guaita, és la placa del vèrtex geodèsic del cim i un pal senyalitzador.

Arribada a Sant Pere Màrtir (389 m)

El cim presenta varis al·licients. És la màxima altitud de la part meridional de la Serra de Collserola. És una muntanya que està inclosa al llistat del repte dels “100 Cims” de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). És un punt estratègic i un quasi perfecte mirador amb vistes a Collserola, Barcelona, la plana del Llobregat i les muntanyes de l’Ordal i del Garraf. La llàstima és la presència de la mastodòntica antena just al punt més alt de la muntanya, que enlletgeix notablement l’espai i impedeix de tenir una visió completa de 360 graus.
És també un dels cims on hi ha una torre de vigilància (la identificada com a ‘Golf’) del sistema de prevenció d’incendis forestals del Parc de Collserola.

L’antena de comunicacions de Sant Pere Màrtir
La torre de vigilància de Sant Pere Màrtir

A una banda del cim, per la zona on hem arribat, hi ha també, al davant de l’antena, les runes de la que va ser ermita de Sant Pere Màrtir, amb un rètol commemoratiu. També trobareu a la zona un panell que explica la història de l’indret.
I davant nostre, una extensa panoràmica de Collserola, des de la Penya del Moro, la Coscollera, el Puig d’Olorda i altres muntanyes fins al Tibidabo, i de Barcelona fins al mar. Al fons podem veure la Serralada de Marina, el Montseny, Montserrat i en dies clars fins i tot el Pirineu.

Per passar a l’altra banda hem de prendre el caminet que passa arran de les instal·lacions de l’antena i que, rodejant-la per la base, surt a l’altre costat.

El caminet que uneix les dues bandes del cim, passant pel costat de l’antena

Allà trobem un mirador amb bancs per seure, amb vistes sobre la part meridional de Barcelona, tota la plana del Llobregat i les muntanyes de l’Ordal i del Garraf.

I a més, pel vessant de la muntanya hi ha les restes de la bateria antiaèria del temps de la Guerra Civil espanyola, que podem visitar seguint un petit circuit per un caminet esglaonat. És un dels espais de Memòria Democràtica de Catalunya.

Feta la volta per la bateria antiaèria, tornem pel mateix caminet a l’altra banda.

El caminet per retornar a l’altra banda

Després de l’estada més o menys llarga al cim, toca tornar a Vallvidrera.

Tram 2
SANT PERE MÀRTIR (389 m) –
VALLVIDRERA SUPERIOR (FGC) (365 m)

Pel camí de carena

La tornada a Vallvidrera la farem per la carena principal de Collserola, sempre encarats a la Torre de Collserola i el Tibidabo.

Panoràmica de la carena cap a Vallvidrera des de Sant Pêre Màrtir

El recorregut és ondulat i per pista, però si volem podem fer algunes variacions pels corriols que es desprenen per la dreta i que per uns metres s’aparten una mica del camí principal. És un recurs que solen aprofitar els ciclistes, però també podem fer-ho nosaltres i axí fer la travessa més distreta.

Comencem amb un fort descens fins al Coll del Portell (337 m, 1h 24 min), sense abandonar el camí.

Arribant a la zona del Coll del Portell (337 m)

Quan hi som passem de llarg el parell de camins que surten per l’esquerra, un cap a la Plaça Mireia i un altre cap a Can Baró, i el corriol que baixa al Passeig de les Aigües-Mina Juanita pel Torrent de la Font del Lleó. Rodegem un petit turó, que podem passar per dalt, i poc després prenem un primer corriol a la dreta per fer un tros pel bosc. Primer pugem fins a la cota 360 i tornem a baixar al camí.

El seguim uns pocs metres i tornem a prendre un corriol per la dreta, el que ens durà a la Muntanya Pelada (358 m), identificable per uns senyals a terra. Passat el cim baixem de nou cap al camí.

Seguim la pista uns metres, pocs, perquè aviat veurem a la dreta un altre corriol que s’enfila i va a parar l’oratori de Santa Maria de Collserola (368 m, 1h 40 min), una senzilla construcció feta de maons i rajoles.

Oratori de Santa Maria de Collserola (368 m)

Des d’aquí, per la dreta surt un corriol emboscat que baixa al Passeig de les Aigües, a l’alçada de Vil·la Paula.
Nosaltres travessem l’espai de l’oratori rectes i baixem per unes escales a la gran esplanada que tenim al costat.

A l’esplanada (362 m) destaca una escultura feta de pedra, denominada RA, de l’artista Víctor Mata Ventura. Hi ha un cartell explicatiu de l’obra, però vandalitzat com molts altres cartells, plafons, indicadors, masies, fonts i restes diverses a la serra de Collserola (i a moltíssims altres llocs, està clar!). L’acció descontrolada d’aquests grafiters és una preocupant plaga del segle XXI…

Des de l’esplanada, situada a sota del Turó d’en Corts, tenim més vistes de Collserola, Vallvidrera i Barcelona, que podem contemplar asseguts en un banc de fusta.

Panoràmica des de l’esplanada de Santa Maria de Collserola

Deixem l’indret travessant tota l’esplanada en direcció Vallvidrera per agafar de nou la pista de Sant Pere Màrtir.

Panoràmica des del camí cap a Vallvidrera

En pocs minuts arribarem al Collet de l’Espinagosa, on hi ha el Mirador del Turó d’en Corts (353 m, 1h 46 min), a tocar de la carretera de Molins de Rei (la BV-1468) i a les portes de Vallvidrera.
En aquesta ocasió, les vistes des del mirador són exclusivament cap a la zona del Baix Llobregat. Així variem una mica de panoràmiques…

Ens queda l’últim tram de la ruta circular, el que ens ha de portar de nou al punt de sortida. Això passa per retornar a Vallvidrera.
Sortim de l’àrea del mirador i de l’aparcament de vehicles i anem a buscar el voral de la carretera a la nostra dreta. Fem uns pocs metres pel costat de la calçada, des del qual tornem a tenir una panoràmica de Barcelona, per si no en teníem prou; es tracta del Mirador en Colors.

Panoràmica de Barcelona des del Mirador en Colors, al voral de la carretera de Molins

Quan veiem a l’altra costat de la carretera un carrer que puja decidit pel costat de les vivendes, hem de travessar la calçada i prendre aquesta via, el carrer del Mont d’Orsà.

Aquí hem de travessar la calçada per agafar el carrer del Mont d’Orsà, que va cap al centre del barri

Pugem per aquest carrer, passem per la plaça dels Pins de Vallvidrera (354 m) i més amunt deixarem a la dreta l’edifici històric de la Casa Buenos Aires, objecte d’una campanya per evitar-ne l’enderroc i la construcció d’un hotel de luxe. A partir d’aquí comença la baixada fins a la Plaça de Vallvidrera (242 m, 2h 26 min).

Només ens resta travessar-la per anar a trobar les escales del carrer de Queralt i arribar a l’estació del Funicular (365 m, 2h 30 min).
Punt i final a la circular entre Vallvidrera i Sant Pere Màrtir.

Estació del funicular Vallvidrera Superior
Funicular de Vallvidrera al seu pas per sota el pont del Passeig de les Aigües

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Vallvidrera Superior (FGC)-Plaça de Vallvidrera– 233′
Plaça de Vallvidrera-Enllaç Passeig de les Aigües, per la Drecera de Vallvidrera– 637′
Enllaç Passeig de les Aigües-Passarel·la Carretera de Vallvidrera+ 314′
Passarel·la Carretera de Vallvidrera-Mirador dels Xiprers+ 839′
Mirador dels Xiprers-Sant Pere Màrtir, pel corriol de carena+ 9915′
Sant Pere Màrtir-Coll del Portell– 526′
Coll del Portell-Santa Maria de Collserola (oratori)+ 3016′
Santa Maria de Collserola (oratori)-Mirador del Turó d’en Corts– 146′
Mirador Turó d’en Corts-Plaça de Vallvidrera– 1110′
Plaça de Vallvidrera-Vallvidrera Superior (FGC)+ 234′
Totals acumulats+ 163
– 163
2 h 00′

Desglossament del temps per etapes:
Vallvidrera Superior-Passeig de les Aigües: 10 min
Passeig de les Aigües-Mirador dels Xiprers: 53 min
Mirador dels Xiprers-Sant Pere Màrtir: 15 min
Sant Pere Màrtir-Mirador Turó d’en Corts: 28 min
Mirador Turó d’en Corts-Vallvidrera Superior: 14 min

Distribució del temps:
37 % en pujada, 29 % en pla i 34 % en baixada.

Deixa un comentari