Passeig de les Aigües

INFORMACIÓ GENERAL

EL PASSEIG DE LES AIGÜES

El Passeig de les Aigües, o Carretera de les Aigües, és un camí de passejada que travessa la Serra de Collserola de punta a punta, en sentit NE-SO, pel vessant barceloní, a una cota en torn els 280 metres sobre el nivell del mar. S’anomena així perquè segueix l’antic traçat de les canonades destinades a distribuir aigua a Barcelona. És per això un camí pràcticament pla. El Parc Natural de Collserola considera però Passeig de les Aigües tot l’itinerari que passa per pista forestal entre Torre Baró i la Plaça Mireia a Esplugues de Llobregat,

El traçat complet del Passeig de les Aigües

Aquest llarg passeig actualment està separat en dos sectors, que es pretenen unir en el futur a través d’una projectada passarel·la sobre el Torrent de la Font del Bacallà i la carretera de l’Arrabassada; quan estigui enllestida, el passeig farà més de 21 km. El sector septentrional uneix Torre Baró amb la carretera de l’Arrabassada, a l’alçada del revolt de la Paella, proper al Coll de l’Erola (Vista Rica). El sector meridional, uneix el barri de Penitents a l’alçada del carrer Comte de Noroña, amb la Plaça Mireia d’Esplugues (10 km), gran part del qual és un circuit esportiu senyalitzat.

El tram entre la Plaça Mireia i el Pla dels Maduixers
El tram entre el Revolt de la Paella i Torre Baró

Circuit DiR Collserola
El tram més utilitzat per caminants, corredors i ciclistes és, sens dubte, el que uneix el Pla dels Maduixers, al final del carrer Manuel Arnús, sota el Tibidabo, i l’àrea de lleure de la Plaça Mireia al terme d’Esplugues de Llobregat. Aquest tram, que l’Ajuntament de Barcelona considera circuit esportiu de ‘running’, i que està senyalitzar per l’empresa DiR amb pals indicadors de distància cada 500 metres, té un recorregut de 9 quilòmetres i és pràcticament pla. El trajecte és especialment atractiu per les espectaculars vistes sobre Barcelona i el seu entorn per una banda i la carena de la serra de Collserola per altra banda.
Aquest tram del Passeig de les Aigües és la ruta proposada aquí per fer qualsevol caminada en un sentit o en un altre.

El circuit esportiu DiR-Collserola té un recorregut de 9 quilòmetres, pràcticament plans
Presentació del Circuit DiR-Collserola [2:36]
Festa del Parc Natural de Collserola, 2011

CAMINADES PER A TOTS ELS GUSTOS

La caminada es pot fer de diverses maneres i amb orígens i finals diferents: es pot fer un tram de camí i tornar enrere, es pot fer el camí sencer de punta a punta (9 km), en sentit Llobregat (Pla dels Maduixers-Plaça Mireia) o en sentit Besòs (Plaça Mireia-Pla dels Maduixers), o fins i tot fer la travessa sencera d’anada i tornada (18 km) des d’un punt determinat. El més habitual és fer alguna d’aquestes sis possibilitats: fer mitja travessa fins a Vallvidrera (entre 9-10 km) (des del Pla dels Maduixers o des de Plaça Mireia), fer la travessa sencera en un sentit (9 km) (sentit Llobregat, entre Pla dels Maduixers i Plaça Mireia; o sentit Besòs, entre Plaça Mireia i el Pla dels Maduixers), i finalment, fer la doble travessa sencera en els dos sentits (18 km) (des del Pla dels Maduixers o des de Plaça Mireia com a punt de sortida i d’arribada alhora). Per optar per una caminada o altra, dependrà de com haguem accedit al Passeig de les Aigües i amb quin tipus de transport hi hem arribat, del temps de què disposem, de les ganes que tinguem de caminar, i fins i tot de les persones que ens acompanyin (no serà el mateix fer la caminada amb nens, amb adults o en solitari).
Més avall teniu els mapes de ruta de les diferents variants.

DURADA DE LES CAMINADES

Els temps indicats aquí són orientatius, perquè el que tardem en fer el trajecte dependrà de moltes variables: del ritme que portem al caminar, de les parades que fem pel camí per mirar el paisatge o per fer fotografies, les parades a una font per beure o a un mirador per descansar, etc. Aquí s’indiquen uns temps a marxa normal, fent parades de tant en tant, però sempre curtes.
A tall orientatiu, els temps habituals són els següents:
– Si volem fer mitja travessa (fins al km 4,5 del circuit marcat), calculem una hora anar i una hora tornar.
– Si volem completar la travessa de punta a punta (9 km), hem de calcular unes 2 hores.
– Si volem fer la travessa doble, anar i tornar des d’una punta (18 km), calculem unes 4 hores.
A part, hem d’afegir el temps d’enllaç per pujar i baixar de Collserola, si ens hem desplaçat fins al Passeig de les Aigües en transport públic o a peu.

ACCÉS AL PASSEIG DE LES AIGÜES

A) Accés directe a peu al Passeig de les Aigües
Podeu accedir al camí per diversos camins que pugen pel vessant de Collserola des dels barris de Penitents, Sant Gervasi-la Bonanova, Vallvidrera, Sarrià, Pedralbes i Finestrelles. Els accessos més habituals són pels dos extrems del Passeig de les Aigües, el Pla dels Maduixers i la Plaça Mireia, però també pel camí de Bellesguard, per la drecera de Sarrià a Vallvidrera, pels camins que pugen de Can Caralleu i el Parc de l’Oreneta, pel carrer de la Font del Lleó o pel camí de carena de Finestrelles, entre d’altres.
Si optem per accedir-hi a peu, tenim totes les possibilitats obertes: podem començar i acabar al lloc on vulguem.

B) Accés amb transport públic
Si volem accedir-hi en transport públic, la millor opció és anar amb els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) (línies S1 o S2) fins a l’estació ‘Peu del Funicular’ i aquí agafar el Funicular de Vallvidrera, que té la parada a ‘Carretera de les Aigües’ al mateix camí, més o menys a la meitat del circuit DiR.
Si preferiu començar la ruta en un dels extrems, la recomanació és combinar metro per acostar-vos al màxim sota Collserola i acabar d’arribar a peu al Passeig de les Aigües, caminant una estona.
>  Per arribar al Pla dels Maduixers la millor manera és agafar l’L-7 (FGC) fins a ‘Av.Tibidabo’ i des de Plaça Kennedy continuar a peu per Av.Tibidabo-Parc de la Font del Racó-Pl.Doctor Andreu i c/ Manuel Arnús. En mitja hora sou al Passeig de les Aigües, a l’aparcament on comença el circuit esportiu.
> Per arribar a Plaça Mireia, la millor opció és agafar l’L3 del metro fins a ‘Zona Universitària’ i continuar a peu cap al Parc Cervantes-Hospital Sant Joan de Déu-Av.dels Traginers-drecera del Xup i acabar de pujar pel carrer Pau Vergós fins a la plaça Mireia, on hi sereu en una hora aproximadament.

C) Accés amb transport privat
La manera més còmoda per accedir-hi és amb vehicle particular, però té l’inconvenient que ens limita les opcions, perquè fem el que fem hem de tornar al lloc on haguem aparcat el cotxe o la moto. Per aquest cas, hi ha aparcaments habilitats i gratuïts als dos extrems de la ruta, tant al Pla dels Maduixers com a la Plaça Mireia. Altres accesos al camí es poden intentar pels diferents barris de muntanya, però tenint present que seran aproximacions pel vessant de Collserola, sense poder arribar al camí, ni tan sols a zones urbanes, on la circulació de vehicles motoritzats està restringida als veïns.

> Per arribar en vehicle al Pla dels Maduixers, des de la plaça Kennedy (final carrer Balmes), mira el mapa o clica en aquest enllaç.

> Per arribar en vehicle a Plaça Mireia, des del final de la Diagonal (Zona Universitària), mira el mapa o clica en aquest enllaç.

PASSEJADES PER A GRANS I PETITS

Qualsevol caminada que fem pel Passeig de les Aigües no ofereix cap complicació tècnica pel seu perfil altimètric pràcticament pla. Només hi ha una pujada curta però notable, en un petit tram pavimentat, el que arriba (venint de Plaça Mireia cap al mirador dels Xiprers) a la Caseta de les Aigües. La resta, cap problema, amb pocs desnivells i en tot cas gens complicats.
És un camí apte per a tothom mínimament acostumat a caminar. La distància a recórrer anirà al nostre gust. Durant el recorregut trobarem altres caminants, força corredors i també ciclistes, especialment els caps de setmana, però si es respecten les mínimes normes de convivència hi ha espai per a tots els usuaris d’aquest llarg camí-pista del Parc Natural de Collserola.
En qualsevol cas, una caminada sempre és aconsellable i més amb l’atractiu afegit de les vistes amb les que podrem gaudir durant la passejada.

UN GRAN MIRADOR DE BARCELONA

Un dels atractius de la passejada és que ens permet gaudir, mentres fem exercici, d’unes vistes panoràmiques fantàstiques de Barcelona i el seu entorn. Durant el trajecte podrem disfrutar de les vistes que ens ofereix la privilegiada situació del Passeig de les Aigües, a mitja muntanya i pràcticament sempre oberta a un paisatge que s’estén des del Maresme fins al Baix Llobregat, amb el mar al fons. Podem contemplar la ciutat de Barcelona als nostres peus, amb el seus barris, el traçat dels carrers i avingudes, els seus edificis més emblemàtics, les turons de la ciutat, la muntanya de Montjuïc…  I a l’altra banda del camí passarem per sota la carena de Collserola, podent veure a sobre nostre l’Observatori Fabra, el Tibidabo, la Torre de Collserola, la part alta de Vallvidrera o el turó de Sant Pere Màrtir amb les seves antenes. Tot un espectacle visual gratuït, que podem admirar a qualsevol moment del dia, tots els dies de l’any.

MAPA DE LA RUTA

RUTA A GOOGLE

ÀLBUMS DE FOTOS (POWERPOINTS)

– Passeig de les Aigües en sentit Llobregat (NE-SW):
Pla dels Maduixers-Vallvidrera-Plaça Mireia

– Passeig de les Aigües en sentit Besòs (SW-NE):
Plaça Mireia-Vallvidrera-Pla dels Maduixers

VARIANTS DE CAMINADES

PASSEIG DE LES AIGÜES PARCIAL-1

De Pla dels Maduixers a Vallvidrera (passarel·la) i retorn
Punt d’inici i final: aparcament de Pla dels Maduixers (Sant Gervasi)
10,5 km – 2h 10 min – 7 m desnivell positiu

PASSEIG DE LES AIGÜES PARCIAL-2

De Plaça Mireia a Vallvidrera (km 4,5) i retorn
Punt d’inici i final: aparcament de Plaça Mireia (Esplugues)
9 km – 2h – 18 m desnivell positiu

PASSEIG DE LES AIGÜES SENCER-1

De Pla dels Maduixers a Plaça Mireia
Accessos: pujar des de Pl.Kennedy (Av.Tibidabo) i baixar fins a Diagonal (Zona Universitària)
14 km – 3h 15 min – 162 m desnivell positiu (comptant accessos)
9 km – 1h 55 min – 15 m desnivell positiu (pel Pg. Aigües)
> Veure més

PASSEIG DE LES AIGÜES SENCER-2

De Plaça Mireia a Pla dels Maduixers
Accessos: pujar des de Diagonal (Zona Universitària) i baixar fins a Pl.Kennedy (Av.Tibidabo)
14 km – 3h 15 min – 212 m desnivell positiu (comptant accessos)
9 km – 1h 55 min – 28 m desnivell positiu (pel Pg. Aigües)
> Veure més

PASSEIG DE LES AIGÜES DOBLE SENCER-1

De Pla dels Maduixers a Plaça Mireia i retorn
Punt d’inici i final: aparcament de Pla dels Maduixers (Sant Gervasi)
18 km – 3h 50 min – 13 m desnivell positiu

Dades tècniques (app Strava) doble caminada pel Passeig de les Aigües, des de Pla dels Maduixers, anar i tornar:

Data: dijous, 26 de juliol de 2018
Anada: Pla dels Maduixers-Plaça Mireia
Retorn: Plaça Mireia-Pla dels Maduixers
Distància: anar 9,38 km; tornar 9,41 km; total 18,79 km
Temps total: anar 1h 44′; tornar 1h 50′; total 3h 34′
Temps en moviment: anar 1h 40′; tornar 1h 42′; total 3h 22′
Ritme mitjà: anar 10’39”/km; tornar 10’50”/km
Desnivell positiu: anar 264 m; tornar 309 m
Màxima altitud: anar 314 m; tornar 314 m

PASSEIG DE LES AIGÜES DOBLE SENCER-2

De Plaça Mireia a Pla dels Maduixers i retorn
Punt d’inici i final: aparcament de Plaça Mireia (Esplugues)
18 km – 3h 50 min – 13 m desnivell positiu

Dades tècniques (app Strava) doble caminada pel Passeig de les Aigües, des de Plaça Mireia, anar i tornar:

Data: dijous, 30 de maig de 2019
Anada: Plaça Mireia-Pla dels Maduixers
Retorn: Pla dels Maduixers-Plaça Mireia
Distància: anar 8,91 km; tornar 9,16 km; total 18,07 km
Temps total: anar 1h 57′; tornar 1h 59′; total 3h 56′
Temps en moviment: anar 1h 51′; tornar 1h 54′; total 3h 45′
Ritme mitjà: anar 12’26”/km; tornar 12’29”/km
Desnivell positiu: anar 238 m; tornar 226 m
Màxima altitud: anar 313 m; tornar 313 m

Vista aèria del Passeig de les Aigües

Deixa un comentari