Passeig de les Aigües-1: de Pla dels Maduixers a Plaça Mireia

Pla dels Maduixers-Vallvidrera-Plaça Mireia

DADES TÈCNIQUES

  • Caminada núm. 2
  • Dates: diversos dies
  • Inici: estació Av. Tibidabo (FGC)
  • Final: metro Zona Universitària (L3)
  • Sector: vessant de Barcelona (transversal)
  • Distància: 14 kms (9 kms pel Passeig de les Aigües)
  • Temps: 3 h 15 min (1 h 55 min pel Passeig de les Aigües)
  • Desnivell: + 162 m / – 212 m (+ 15 m / – 28 m pel Passeig de les Aigües)
  • Dificultat: fàcil pel Passeig de les Aigües; moderada a l’accés i descens
  • Tipologia: travessa lineal (només anada)

ITINERARI

Pl. Kennedy (estació Av.Tibidabo)-Av. del Tibidabo-Plaça Doctor Andreu-Manuel Arnús-Pla dels Maduixers-Vallvidrera-Plaça Mireia-Pau Vergós-Av. dels Traginers-Finestrelles-Hospital de Sant Joan de Déu-Parc de Cervantes-Av. Diagonal (metro Zona Universitària).

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

COMENTARI

L’accés al Passeig de les Aigües (en pujada) i el descens a la Diagonal (en forta baixada) són les principals dificultats de la caminada, perquè el pas pel Passeig de les Aigües és per un camí pràcticament planer. El passeig voreja el vessant barceloní de la serra de Collserola, i ens ofereix espectaculars vistes de Barcelona i el mar i la plana del Llobregat. El trajecte, d’uns 9 kms (marcats amb pals indicadors cada 500 metres) ens porta des del Pla dels Maduixers (final carrer Manuel Arnús) fins a la Plaça Mireia (Esplugues de Llobregat) i està perfectament indicada, no té pèrdua. Passejada clàssica que sovintegen caminants, corredors i ciclistes, especialment els caps de setmana.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
PL. KENNEDY / AV. TIBIDABO (128 m)
PLA DELS MADUIXERS (275 m)

Per Av. Tibidabo i Pl. Doctor Andreu

Pujada al Passeig de les Aigües des de la Pl. Kennedy.
Distància: 1,8 kms / Desnivell: + 147 m / Temps: 35 min

Sortim de Pl.Kennedy (estació Av.Tibidabo dels FGC) (128 m) i agafem al front l’avinguda del Tibidabo amunt, seguint les vies del Tramvia Blau, ara fora de servei. Més amunt creuarem la Ronda de Dalt (166 m) i més endavant arribarem a la plaça Doctor Andreu (220 m, 20 min), on hi ha l’estació del Funicular del Tibidabo. Si volem podem fer drecera passant pel Parc de la Font del Racó, amb entrada passada la Ronda de Dalt, a mà dreta) (187 m), que ens permet accedir directament a la plaça. Arribats a la plaça la rodegem per la dreta, passem pel Mirablau i enfilem el carrer Manuel Arnús, asfaltat, que ens portarà fins al Pla dels Maduixers (275 m, 35 min), indret amb un aparcament de vehicles.
>> Per arribar en vehicle al Pla dels Maduixers, des de la plaça Kennedy (final carrer Balmes), clica en aquest enllaç.

Cap al Pla dels Maduixers, pel carrer Manuel Arnús

Tram 2
PLA DELS MADUIXERS (275 m) –
PASSAREL·LA CTRA. VALLVIDRERA (282 m)

Pel Passeig de les Aigües

Pel Passeig de les Aigües, sentit Llobregat (I):
Pla dels Maduixers-Carretera de Vallvidrera.
Distància: 5,2 kms / Desnivell: + 7 m / Temps: 65 min

Comencem al Pla dels Maduixers (275 m), a l’aparcament que hi ha al final del carrer Manuel Arnús. Per sobre l’aparcament passa el camí on podem veure el pal indicador del quilòmetre 0-9 (si marxem o tornem) i una font, a més d’uns panells informatius. Enfilem el camí cap a l’esquerra, travessem la cadena que impedeix el pas de vehicles motoritzats, i en pocs metres, junt a una edifici de la companyia d’aigües i per on puja el funicular del Tibidabo, trobem una cruïlla de dos camins (277 m): el que puja per la dreta l’hem de descartar (porta a Vallvidrera i a l’Observatori Fabra i el Tibidabo) i hem d’agafar el camí que segueix pla, per la nostra esquerra.
Ja entrem en zona de vistes panoràmiques de Barcelona i l’entorn, que anirem observant a la nostra esquerra en tot el recorregut, mentres que per l’esquerra anirem contemplant vistes de la carena, des de l’Observatori Fabra, el Tibidabo, la Torre de Collserola i a l’horitzó Sant Pere Màrtir i la cresta fins a Vallvidrera.

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 2016-05-05-10.24.41.jpg
Panoràmica de Barcelona, des del Passeig de les Aigües
La carena de Collserola amb el Tibidabo i l’Observatori Fabra
Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 2016-09-29-10.37.56.jpg
Vista de la carena de Collserola, des de Sant Pere Màrtir fins a Vallvidrera

Durant el trajecte tindrem oportunitat de refrescar-nos fins a tres fonts que anirem passant, sempre a mà dreta arran del camí i amb bancades per seure, o també d’admirar el paisatge cap al Maresme, el Barcelonès i el Baix Llobregat als miradors acondicionats amb bancs situats a la banda esquerra del camí.

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 2016-09-29-12.09.09.jpg
Font en el camí
Una altra font en el camí

A mida que anem fent quilòmetres arribarem a la zona poblada de Vallvidrera, a partir de la cadena que trobarem al camí. Des d’ara passarem per diverses vivendes que formen la barriada de la Font del Mont (280 m) (a la plaça -de fet, un revolt- surt un carrer que ens porta a la propera font del Mont), i trobarem el primer tram asfaltat de la travessa. Compte en aquest tram, cal estar atents als pals indicadors.

Vallvidrera

En poca estona arribarem a la parada del ferrocarril de Vallvidrera (estació ‘Carretera de les Aigües’) (279 m), la línia del qual uneix Sarrià (Peu del Funicular) amb la part alta de Vallvidrera (Vallvidrera Superior).
Poca estona després passarem pel quilòmetre 4,5, just la meitat del recorregut del circuit esportiu DIR (280 m, 1h 30 min). Si hem decidit fer mitja travessa ara és el moment de girar cua i tornar per on hem vingut.
Si seguim la ruta, en uns 10 minuts arribarem a la passarel·la que supera de forma espectacular la carretera que puja de Sarrià i va cap a Vallvidrera (282 m, 1h 40 min).

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 2016-05-05-11.30.05.jpg
Passarel·la sobre la carretera de Sarrià a Vallvidrera
Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 2016-09-29-11.13.58.jpg
La passarel·la de Vallvidrera uneix dos sectors del Passeig de les Aigües, abans separats per la carretera

Tram 3
PASSAREL·LA CTRA. VALLVIDRERA (282 m) –
PLAÇA MIREIA (262 m)

Pel Passeig de les Aigües i Mirador dels Xiprers

Pel Passeig de les Aigües, sentit Llobregat (II):
Carretera de Vallvidrera-Plaça Mireia.
Distància: 3,8 kms / Desnivell: – 20 m / Temps: 50 min

Superada la passarel·la arribarem al darrer tram de la part urbana de la travessa, passant per les darreres cases, l’última de les quals és Vil·la Paula (281 m), mas noucentista que ens queda a l’esquerra en el sentit de la marxa. Una cadena en el camí ens indica que entrem de nou en terreny natural, tot i que encara trobarem algunes vivendes més que donen al camí.

Deixem al costat Vil·la Paula

El que sí seguirem veient en aquesta segona part de la travessa són les panoràmiques excel·lents de Barcelona estesa fins al mar, el litoral que abraça des del Maresme fins al Baix Llobregat, podrem veure els turons de Barcelona, la muntanya de Montjuïc, el traçat dels carrers i avingudes de la ciutat, els edificis emblemàtics… Podrem observar-ho reposant en els miradors que seguirem trobant a mà esquerra.

Panoràmica de la serra de Collserola, amb Barcelona estesa fins al mar
Panoràmica de Barcelona

En aquest segon sector la silueta de Sant Pere Màrtir, amb les seves antenes, ens anirà acompanyant en tot el recorregut.

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 2016-05-26-11.59.15.jpg
Tornant cap a Plaça Mireia, amb Sant Pere Màrtir al fons

En el trajecte seguirem trobant trencalls a mà dreta com el que puja al Coll del Portell o al Turó d’en Corts, i per l’esquerra els que baixen cap a la Bonanova o cap a Can Caralleu-parc de l’Oreneta.
El camí va serpentejant el vessant barceloní de la serra de Collserola i ens anem trobant amb diversos elements, com els miradors situats a l’esquerra, aptes per descansar contemplant el paisatge, o una pedrera i una cabana arran de camí.

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 2016-05-26-11.17.49.jpg
Vista del camí
El Passeig de les Aigües, anant cap a Plaça Mireia
Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 2016-05-26-12.19.11.jpg
Un dels miradors, amb àrea de recuperació

Caminant-caminant, arribarem al Mirador dels Xiprers (Coll de Finestrelles) (290 m, 2h 15 min). En aquest indret trobarem una font per frescar-nos i una miranda on disfrutar de les vistes sobre Barcelona, Montjuïc i la zona de la plana del Llobregat, on s’ubica l’aeroport del Prat. A sota nostre podem veure l’Hospital de Sant Joan de Déu; un corriol de baixada per la carena, que surt de sota mateix del mirador ens hi porta, per si volem escurçar el camí. Per la banda contrària, veiem Sant Pere Màrtir, amb el corriol de carena que hi puja directament.
Feta l’estada al mirador, reprenem el camí, fent el darrer tram en terme d’Esplugues de Llobregat, vorejant el turó de Sant Pere Màrtir. El camí continua en lleuger descens. A l’alçada de la Caseta de les Aigües (trobarem una passera feta amb travesses de fusta., i tot seguit farem una baixada pronunciada en un tros pavimentat.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20170814_125147.jpg
La passera de la Caseta de les Aigües

Tot seguit farem una baixada pronunciada en un tros pavimentat i a l’arribar al revolt girem a la dreta pel camí de terra i acabarem la travessa arribant a la Plaça Mireia per la font de la Mandra (ens queda a sota a l’esquerra) i al costat del restaurant (262 m, 2h 30 min). Aquí tenim un lloc per beure o menjar, a part de l’àrea de lleure acondicionada amb taules i bancs de fusta. Haurem fet 9 kms pel Passeig de les Aigües i, sense massa aturades, hi haurem estat unes dues hores caminant.

Tram 4
PLAÇA MIREIA (262 m)
METRO ZONA UNIVERSITÀRIA (78 m)

Per Finestrelles i Parc de Cervantes

Baixada del Passeig de les Aigües a la Diagonal.
Distància: 3,2 kms / Desnivell: – 184 m / Temps: 45 min

Abandonem Plaça Mireia i baixem pel carrer Pau Vergós, amb fort pendent, fins arribar a la cruïlla del camí (170 m) que talla en diagonal fins a l’avinguda dels Traginers (160 m). Fins aquest punt podem arribar-hi per la drecera que surt de la zona de la Plaça de les Bruixes (226 m), a mà esquerra i que voreja la font del font del Xup, pel PR C-171. Seguim aquest carrer en diagonal per l’esquerra fins arribar a la cruïlla del carrer de Finestrelles (173 m). Baixem en notable pendent fins arribar a l’Hospital de Sant Joan de Déu (130 m, 3 hores). Ja som a prop del final. Tombem a l’esquerra, passem per davant la façana principal de l’hospital i anem a parar a l’avinguda d’Esplugues. Travessem per sobre la Ronda de Dalt (116 m) i anem a buscar, al front, el Parc de Cervantes, que travessem pel roserar fins a la Diagonal (98 m). Ja només ens resta fer els darrers metres per la Diagonal, a mà esquerra per banda muntanya, per arribar finalment a l’estació de metro de Zona Universitària (78 m, 3h 15 min).

Parc de Cervantes; al fons Sant Pere Màrtir

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Pl.Kennedy (Av.Tibidabo)-Pl.Doctor Andreu+ 9220
Pl.Doctor Andreu-Pla dels Maduixers+ 5515
Pla dels Maduixers-km 4,5 (meitat circuit DIR)+ 555
km 4,5 (meitat circuit DIR)-passarel·la Cª Vallvidrera+ 210
passarel·la Cª Vallvidrera-Mirador dels Xiprers+ 835
Mirador dels Xiprers-Plaça Mireia– 2815
Plaça Mireia-Hospital Sant Joan de Déu– 14030
Hospital Sant Joan de Déu-Diagonal (Zona Universitària)– 4415
Totals acumulats+ 162
– 212
3h 15′

Deixa un comentari