Ascensió a Sant Pere Màrtir des de Plaça Mireia

Plaça Mireia-Sant Pere Màrtir-Mirador dels Xiprers-Plaça Mireia

DADES TÈCNIQUES

  • Caminada núm. 1
  • Data: dijous, 14 d’abril de 2016
  • Inici i final: aparcament de Plaça Mireia (Esplugues de Llobregat)
  • Sector: vessant de Barcelona (Sant Pere Màrtir)
  • Distància: 4 kms
  • Temps: 1h 05 min
  • Desnivell: + 127 m / – 127 m
  • Dificultat: baixa
  • Tipologia: anar i tornar

ITINERARI

Plaça Mireia-Passeig de les Aigües-Turó de Sant Pere Màrtir-Mirador dels Xiprers-Passeig de les Aigües-Plaça Mireia.

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

COMENTARI

Curta ascensió, sense massa dificultat, per pista forestal i camí pavimentat, a Sant Pere Màrtir, el turó més meridional de la serra de Collserola. L’interès de l’indret rau en les vistes sobre el mar, Barcelona i el Baix Llobregat, i la part occidental de la serra de Collserola, i en les restes de l’emplaçament de les bateries antiaèries de la guerra civil, encara que l’element més característic són les antenes de telecomunicacions, que es poden veure des de molts llocs de l’entorn. També cal destacar la presència de les escasses restes de l’antiga ermita de Sant Pere Màrtir i una torre de vigilància.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
PLAÇA MIREIA (262 m) –
SANT PERE MÀRTIR (389 m)

Pel Passeig de les Aigües i camí pavimentat

L’ascenció es pot fer en 30-35 minuts, sense presses. Partim de l’àrea de Plaça Mireia (262 m), iniciant el Passeig de les Aigües (km 0 del circuit DIR) pel costat del restaurant, amb suau pujada. Més enllà, en un revolt pronunciat (276 m), arribarem al camí pavimentat que ve (accés privat) del barri de Finestrelles i va a la Caseta de les Aigües i acaba pujant al cim de Sant Pere Màrtir. El primer tram d’aquest camí pavimentat és en pujada notable, però molt curta, i ens porta a la passera que supera pel costat la Caseta de les Aigües (300 m), que ens queda a mà esquerra (a dalt de la carena veiem clarament les antenes de Sant Pere Màrtir).
Superada la passera hem d’estar alerta perquè molt aviat trobarem a mà esquerra el camí pavimentat que puja cap a Sant Pere Màrtir (12 min, 294 m). Pugem pel camí i després de fer quatre revolts de paella serem dalt del turó (389 m, 35 minuts).

Reculant del mirador dels Xiprers veiem la passera, la Caseta de les Aigües i a sobre les antenes de Sant Pere Màrtir, i a la dreta el camí pavimentat que puja fins a dalt del cim
Vista aèria del Passeig de les Aigües i al final el mirador dels Xiprers, pujant a Sant Pere Màrtir

Quan arribem al darrer revolt (on arriba la drecera des del mirador dels Xiprers) (374 m), podem continuar recte fins al mirador (383 m) i visitar les restes de les bateries antiaèries o bé pujar pel camí de terra de la dreta fins dalt del cim, on se situen les restes (poques) de l’ermita i s’aixeca la torre de guaita (389 m). En ambdos indrets tenim panells informatius. Entremig, s’alça imponent la instal·lació de les antenes. Un caminet uneix les dues bandes passant arran de l’edifici pel costat que dona al Baix Llobregat.

Espai de les bateries antiaèries de l’època de la guerra civil
Les antenes coronen el cim de Sant Pere Màrtir (o Puig d’Ossa)
La torre de vigilància. Per darrera treuen el cap el Puig d’Olorda i més al fons Montserrat

Tram 2
SANT PERE MÀRTIR (389 m) –
PLAÇA MIREIA (262 m)

Pel camí pavimentat i Mirador dels Xiprers

El retorn a Plaça Mireia el podem fer en 20-25 minuts, també sense presses. El descens el farem per allà mateix, baixant pel camí pavimentat fins enllaçar amb el Passeig de les Aigües. Baixant, tenim davant nostre esplèndides vistes de la serra de Collserola cap a la carena del Tibidabo, de la ciutat de Barcelona estesa fins al mar i de la plana del Llobregat. En ser a la pista del Passeig de les Aigües (294 m, 50 minuts) girem a l’esquerra per anar fins al proper Mirador dels Xiprers (290 m, 55 min), des d’on podem contemplar bones vistes de l’entorn o beure aigua de la font.
Ja només ens resta recular per la mateixa pista i seguir fins a Plaça Mireia (262 m, 1h 05 min). En total, una caminada d’una hora més o menys, sense comptar les parades.

Reprenent el camí de tornada cap al Passeig de les Aigües
Panoràmica de Barcelona des de la muntanya de Sant Pere Màrtir

Una alternativa d’ascensió és fer-la directament des del Mirador dels Xiprers per un corriol que s’enfila dret amunt resseguint la carena fins dalt de tot, en uns 15 minuts. Aquesta última opció és més espectacular que fer-ho pel camí pavimentat, però la pujada és força més empinada. Una bona solució seria pujar pel camí i baixar per aquest corriol.

Sant Pere Màrtir des del mirador dels Xiprers; a la dreta el corriol de pujada per la carena

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Plaça Mireia-Trencall camí a Sant Pere Màrtir+ 3212
Inici camí pavimentat-Sant Pere Màrtir+ 9520
Sant Pere Màrtir-enllaç Passeig Aigües, per camí pavimentat– 9515
Passeig Aigües-Mirador dels Xiprers– 43
Mirador dels Xiprers-Plaça Mireia– 2815
Totals acumulats+ 127
– 127
1h 05′

Deixa un comentari