De Pedralbes a Sant Gervasi, pel Passeig de les Aigües

Zona Universitària-Pedralbes-Carrer Font del Lleó-Passeig de les Aigües (pas Font del Mont)-Pla dels Maduixers-Plaça Doctor Andreu-Av. Tibidabo

DADES TÈCNIQUES

 • Caminada núm. 92
 • Data: dimarts, 31 d’octubre de 2023
 • Inici: metro Zona Universitària (L3)
 • Final: estació Av. Tibidabo (FGC)
 • Sector: vessant de Barcelona (Pedralbes-Sarrià-Sant Gervasi)
 • Distància: 11,75 kms
 • Temps: 2 h 40 min
 • Desnivell: + 209 m / – 159 m
 • Dificultat: moderada-fàcil
 • Tipologia: travessa lineal (només anada)

ITINERARI

Av. Diagonal (metro Zona Universitària L3)-Pedralbes-Carrer/camí de la Font del Lleó-Passeig de les Aigües (pas Font del Mont)-Pla dels Maduixers-Manuel Arnús-Pl. Doctor Andreu-Av. Tibidabo- Pl. Kennedy (estació Av. Tibidabo FGC).

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

LLOCS D’INTERÈS

 • Passeig de les Aigües
 • Vil·la Paula
 • Font del Mont
 • Pla dels Maduixers

COMENTARI

Versió oposada a la ruta 85 del blog. En aquesta ocasió farem el mateix recorregut però a la inversa, començant a Pedralbes i acabant a Sant Gervasi, passant per la via més popular de Collserola, el Passeig de les Aigües, en sentit Besòs, des de la zona de la Font del Lleó fins al Pla dels Maduixers.
La ruta presenta tres parts ben diferents, com es pot veure en el perfil altimètric. Una primera de continuada ascensió des de la Diagonal fins al Passeig de les Aigües (més de 200 m de desnivell), passant pel barri de Pedralbes (carrers del Gran Capità, Doctor Albarrán i avinguda Pearson) per anar a buscar el carrer/camí de la Font del Lleó per accedir-hi. La segona part és llarga i planera, recorrent bona part (poc més de 6,5 kms) del Passeig de les Aigües, amb l’obsequi de les vistes esplèndides sobre la ciutat de Barcelona i la carena deCollserola, i la visita a la Font del Mont. Finalment, la darrera etapa és de descens a ciutat, al barri de Sant Gervasi, des del Pla dels Maduixers fins a la Plaça Kennedy, passant pel carrer de Manuel Arnús, la plaça del Doctor Andreu i l’avinguda del Tibidabo.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
DIAGONAL / ZONA UNIVERSITÀRIA (78 m)
ENLLAÇ PASSEIG DE LES AIGÜES (282 m)
Pel barri de Pedralbes i carrer/camí Font del Lleó

1. Comencem la ruta amb la pujada al Passeig de les Aigües passant pel barri de Pedralbes.
Situats a la boca de metro de la parada de Zona Universitària al lateral costat muntanya de l’avinguda Diagonal (78 m), ens dirigim cap a la Caserna del Bruc, que tenim a tocar. Tombem a la dreta per l’avinguda de l’Exèrcit tot passant pel davant de la caserna i al final trobarem un carrer en pujada a l’esquerra, que voreja l’ediifici militar. És el carrer del Gran Capità. El seguim sempre amunt, superant dos carrers travessers, fins aque arribem a l’àmplia avinguda d’Esplugues. Al front hi ha la serra de Collserola, de la qual veiem l’antena de Sant Pere Màrtir i a un nivell més avall el traçat del Passeig de les Aigües, que segueix enlairat el vessant de la muntanya. Cap allà anem!

Des d’aquí hem de seguir recte amunt, en la mateixa direcció que portàvem. Travessem l’àmplia avinguda (pas regulat per semàfor) i tot seguit passarem per sobre de la Ronda de Dalt per agafar el carrer del Dr. Joaquín Albarrán, sempre cap amunt. Passarem de llarg dos carrers travessers i finalment arribarem a l’àmplia avinguda de Pearson (165 m, 20 min), just davant del Consolat de Rússia, l’edifici clar que tenim al front.

Quan som a l’avinguda hem d’anar cap a l’esquerra, travessem la via i seguim amunt, sense abandonar l’avinguda en cap moment. Primer passarem per un ampli revolt a dreta, que farem per l’interior (per això hem canviat de vorera), després per una recta, amb diverses torres a banda i banda, i finalment arribarem a un segon gran revolt, ara a esquerra.

2. Atents perquè en ple revolt hem de prendre el carrer de la Font del Mont, per la nostra dreta (198 m). Fixem-nos-hi bé, hi ha un cartell que ho indica.
Entrem a la zona de la Font del Lleó, primer per un carrer asfaltat, amb una sèrie de vivendes a la nostra dreta.

Quan ja som als peus mateix de Collserola, s’acaben les vivendes i l’asfaltat de la via, que es transforma en camí de terra. Des d’aquest lloc ja hem assolit força alçada i les vistes de Barcelona, amb Sarrià i Pedralbes en primer terme, són fantàstiques.

El camí de terra fa un revolt cap a l’esquerra; per la dreta surt un sender que ens portaria a la Carretera de les Aigües passant per un torrent, però és més fàcil seguir pel camí més ample. En poc minuts, després d’una última ascensió, arribarem al Passeig de les Aigües (282 m, 47 min), final de la primera etapa de la ruta. Ja hem fet el més complicat, s’han acabat les pujades!

Fotos del tram 1 – Zona Universitària-Enllaç Passeig de les Aigües:

Tram 2
TRENCALL FONT DEL LLEÓ (282 m)
FONT DEL MONT (287 m)

Pel Passeig de les Aigües

3. Comencem per la dreta una passejada per la Carretera de les Aigües, vorejant el vessant barceloní de la muntanya de Collserola, entre la carena principal i el pla de Barcelona. No cal dir que si ensopeguem un dia net i clar tenim assegurades panoràmiques espectaculars sobre Barcelona. També és especial anar veient al fons la silueta de la Torre de Collserola, el Tibidabo i l’Observatori Fabra, que anirem veient pràcticament fins al final de l’excursió.

I és que durant el pas pel Passeig de les Aigües tindrem ocasió de disfrutar de les vistes, tant de la part alta de Collserola, com de la terra baixa de Barcelona i entorn.

El primer tram ens portarà fins a la casa modernista- noucentista de Vil·la Paula, que ens cau a la dreta.

4. A partir d’aquesta mansió, de propietat privada, entrem a una zona urbanitzada de Vallvidrera, que no deixarem fins passat el veïnat de la Font del Mont.
Fins arribar allà passarem per diversos punts destacats: primer per l’espectacular passarel·la sobre la carretera de Sarrià a Vallvidrera (283 m, 1h 05 min), després pel punt quilomètric 4,5 (meitat del circuit esportiu marcat per l’empresa DiR), poc després creuarem la Drecera de Vallvidrera, i de seguida passarem pel pont sobre el  Funicular de Vallvidrera i l’accés a la petita parada de ‘Carretera de les Aigües‘.

Poc després entrarem a la barriada de la Font del Mont.
En arribar a un revolt pronunciat hem de sortir del camí i seguir a l’esquerra per un carrer asfaltat uns pocs metres amunt i ja veurem al front la Font del Mont (287 m, 1h 29 min), final de la segona etapa de la ruta. Anar a visitar la font i tornar al camí ens ocuparà uns cinc minuts.

Fotos del tram 2 – Enllaç Passeig de les Aigües-Font del Mont:

Tram 3
FONT DEL MONT (287 m) –
PLA DELS MADUIXERS (275m)

Pel Passeig de les Aigües

5. Abandonem la font tornant al Passeig de les Aigües i tirem cap a l’esquerra, continuant per la via més transitada de la  Serra de Collserola, especialment els caps de setmana.

Aviat sortim de la zona habitada de Vallvidrera i tornem al camí en estat natural, amb la carena a l’esquerra, ara vorejant la Torre de Collserola i més tard passant per sota del Tibidabo (s’en veu el temple i algunes atraccions del parc) i finalment rodejant l’Observatori Fabra, abocat a la ciutat de Barcelona. Per la dreta seguim tenint vistes (no tant seguides, com el tram fins a Vallvidrera) perquè la pista travessa diversos torrents i serpenteja molt més, amb força revolts, i la pista s’acosta i s’allunya del punt de mira de la ciutat.

Pel trajecte fins al Pla dels Maduixers passarem per tres miradors, tots a la dreta, des dels quals podem gaudir de les panoràmiques de Barcelona i l’entorn, veient el litoral des del Maresme fins al Baix Llobregat.
També passarem per tres fonts de la xarxa pública, situades a la nostra esquerra en el sentit de la marxa.
Miradors i fonts s’alternen.

Quan ja som a prop del final surt a la dreta la drecera del Guarda Anton, un sender que en esdevenir carrer asfaltat, en arribar a les primeres vivendes, es bifurca i podem anar cap a la plaça Doctor Andreu o baixar directe a l’avinguda Tibidabo; en qualsevol cas, una alternativa si volem escurçar el recorregut.
Uns metres més enllà arribarem al trencall del Camí de Vallvidrera, que arriba per l’esquerra, i al costat tenim l’edifici de la Central Tibidabo de la companyia Aigües de Barcelona (SGAB) (a esquerra) i una altra drecera que baixa a la plaça Doctor Andreu (a dreta, per unes escales) i tot seguit creuarem el pont sobre el Funicular del Tibidabo (la ‘Cuca de Llum’).

Unes passes més i ja veurem l’aparcament del Pla dels Maduixers, lloc on abandonarem el Passeig de les Aigües i on acaba/comença el circuit esportiu del DiR, que uneix l’indret amb Plaça Mireia, 9 kms en total, dels quals nosaltres n’haurem fet poc més de 6,5.
Al Pla dels Maduixers (275 m, 2h 16 min), a part dels vehicles estacionats, hi ha una font de la xarxa pública i uns cartells informatius del Parc Natural de Collserola i de la Ronda Verda.

En aquest indret acaba la tercera etapa de la sortida. Només ens resta baixar de nou a la civilització.

Fotos del tram 3 – Font del Mont-Pla dels Maduixers:

Tram 4
PLA DELS MADUIXERS (275 m)
AV. TIBIDABO / PL. KENNEDY (128 m)
Per Pl. Doctor Andreu i Av. Tibidabo

6. El darrer tram de l’itinerari és tot de baixada. Hem de tornar a ciutat, en aquest cas al barri de Sant Gervasi-la Bonanova.
Sortim de l’aparcament i prenem a la dreta el carrer asfaltat (carrer de Manuel Arnús) avall, per un caminet a l’esquerra de la calçada i més endavant, a l’alçada del recinte de la Casa Arnús, on comença la vorera, travessem la calçada per canviar de costat. Seguim avall, encarats a la ciutat de Barcelona, amb el barri de Penitents en primer terme. Després d’un revolt llarg a dreta arribarem a la Plaça del Doctor Andreu (220 m, 2h 24 min), on hi ha diversos establiments de restauració i l’estació inferior del Funicular del Tibidabo.

Aquí ens hem de fixar amb les vies de l’antic Tramvia Blau (inactiu des de l’any 2018) perquè hem de fer el mateix descens.
Podríem fer drecera passant pel Parc de la Font del Racó, però fa un temps està tancat per obres.
Passem tota la plaça i des d’aquí hem de continuar baixant, sempre per l’avinguda del Tibidabo fins al final de tot. Per tot el recorregut passarem per diversos edificis modernistes en aquesta part alta de Barcelona.

L’avinguda Tibidabo fa uns revolts en el primer tros fins arribar al pont damunt la Ronda de Dalt i llavors segueix avall per una llarga recta, que ens porta a la Plaça Kennedy, just per on hi ha l’edifici modernista conegut com  La Rotonda (Torre Andreu).
Des d’aquí només hem d’anar a la part central de la plaça, on hi ha l’estació d’Av. Tibidabo (FGC-final L7 del metro) (128 m, 2h 40 min).

I en aquest espai donem per acabada una nova ruta pel Passeig de les Aigües, sempre agraïda per les vistes, sobretot si ens fa un bon dia i la visibilitat és perfecta.

Fotos del tram 4 – Pla dels Maduixers-Plaça Kennedy:

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Av. Diagonal (Zona Universitària)-Av. Pearson, pel barri de Pedralbes+ 12020′
Av. Pearson-enllaç Passeig de les Aigües, pel carrer/camí Font del Lleó+ 8427′
Trencall Font del Lleó-Passarel·la Ctra. Vallvidrera+ 118′
Passarel·la Ctra. Vallvidrera-Font del Mont+ 424′
Font del Mont-Pla dels Maduixers– 1247′
Pla dels Maduixers-Pl. Doctor Andreu– 558′
Pl. Doctor Andreu-Pl. Kennedy (Av. Tibidabo)– 9216′
Totals acumulats+ 209
– 159
2 h 40′

Desglossament del temps per etapes:
Diagonal-Enllaç Passeig Aigües: 47 min
Enllaç Passeig Aigües-Font del Mont: 42 min
Font del Mont-Pla dels Maduixers: 47 min
Pla dels Maduixers-Pl. Kennedy: 24 min

Distribució del temps:
34 % en pujada, 34 % en pla i 32 % en baixada.

Deixa un comentari