Passeig de les Aigües-2: de Plaça Mireia a Pla dels Maduixers

Plaça Mireia-Vallvidrera-Pla dels Maduixers

Dates: diversos dies
Inici: metro Zona Universitària (L3)
Final: estació Av. Tibidabo (FGC)
Sector: vessant de Barcelona (Sant Pere Màrtir-Vallvidrera)
Distància: 14 kms (9 kms pel Passeig de les Aigües)
Temps: 3 h 15 min (1 h 55 min pel Passeig de les Aigües)
Dificultat: fàcil pel Passeig de les Aigües; moderada a l’accés i tram Caseta de les Aigües
Tipologia: travessa lineal (només anada)

Accés al Passeig de les Aigües: Av. Diagonal (metro Zona Universitària)-Parc de Cervantes-Hospital de Sant Joan de Déu-Tenerife-Av. dels Traginers-Pau Vergós-Plaça Mireia. Tardarem uns 55 minuts. Podem fer drecera pujant pel camí de la font del Xup (PR C-171).
>> Per arribar a Plaça Mireia, des del final de la Diagonal (Zona Universitària), clica en aquest enllaç.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20161128_125824.jpg
Parc de Cervantes; al fons Sant Pere Màrtir

Itinerari pel Passeig de les Aigües: Plaça Mireia-Vallvidrera-Pla dels Maduixers.

Descens del Passeig de les Aigües: Pla dels Maduixers-Manuel Arnús-Plaça Doctor Andreu-Av. del Tibidabo-Pl. Kennedy (estació Av.Tibidabo). Tardarem uns 25 minuts. Podem fer drecera passant pel Parc de la Font del Racó.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20161128_101328.jpg
Pel carrer Manuel Arnús

Comentari: L’accés al Passeig de les Aigües, a Plaça Mireia (en pujada, forta en algun tram), juntament amb el proper tram que ens porta a la passera de la Caseta de les Aigües, són les principals dificultats de la caminada, perquè el pas pel Passeig de les Aigües és per un camí pràcticament planer. El passeig voreja el vessant barceloní de la serra de Collserola, i ens ofereix espectaculars vistes de la plana del Llobregat, Barcelona i el mar. El trajecte, d’uns 9 kms (marcats amb pals indicadors cada 500 metres) ens porta des de la Plaça Mireia (Esplugues de Llobregat) fins al Pla dels Maduixers (final carrer Manuel Arnús). Passejada clàssica que sovintegen vianants, corredors i ciclistes, especialment els caps de setmana.

Descripció de la travessa pel Passeig de les Aigües, sentit Besòs (SW-NE): si partim de la Plaça Mireia sortirem de l’entrada del camí (pal indicador quilòmetre 0-9), just per la banda del bar-restaurant i la font de la Mandra (que ens quedarà a la dreta) i tirarem en suau pujada fins al revolt on enllacem amb el camí pavimentat que va a la Caseta de les Aigües. És en aquest punt que trobem l’única dificultat del recorregut, amb una pujada notable, peró molt curta, perquè aviat arribarem a la passera de la Caseta, i el camí que reprendrem ja serà planer, amb pocs desnivells, fins al final. A uns 15 min de la sortida arribarem al Coll de Finestrelles (Mirador dels Xiprers), on hi ha un mirador envoltat de xiprers i una font d’aigua potable.

This image has an empty alt attribute; its file name is 2016-04-14-11.31.13.jpg
Aparcament i àrea de lleure de Plaça Mireia
This image has an empty alt attribute; its file name is 2016-05-26-12.24.35-1.jpg
El mirador dels Xiprers

És un bon moment per fer una aturada. Per aquest punt passa la drecera que des de Finestrelles puja per la carena fins a dalt de Sant Pere Màrtir, identificable per les antenes. A banda, les vistes que es veuen comencen a ser espectaculars, amb la plana del Baix Llobregat, l’aeroport del Prat, la B-23, la muntanya de Montjuïc, el port, etc i mirant cap al nord ja veiem la carena del Tibidabo i a mà dreta Barcelona fins al mar. Nosaltres seguim en aquesta direcció  per un camí decididament pla, ample i ben senyalitzat (pals indicadors de direccions als trencalls i senyalitzadors de distància cada 500 metres).

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 2016-05-26-10.48.13.jpg
En direcció cap a Vallvidrera
Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és img_2481.jpg
El Passeig de les Aigües
El Passeig de les Aigües, anant cap a Vallvidrera

Anem caminant, deixem un mirador amb àrea de descans i de recuperació, a la dreta, i més endavant passem per una cabana al costat d’una pedrera, ara a mà esquerra. Després ens espera un altre mirador, llarg, que eixampla el camí fins a doblar la seva amplada. En el recorregut anirem trobant trencalls a banda dreta que baixen als barris de la part alta de Barcelona, tots ells senyalitzats. I a banda esquerra, s’enfilen alguns trencalls (pocs) que pugen cap a la carena de Sant Pere Màrtir-Turó d’en Corts  i cap a Vallvidrera. I mentrestant, tenim sempre el paisatge d’una Barcelona estesa als peus, des de Collserola fins al mar, i encara més enllà, cap al Baix Llobregat i cap al Maresme. I al front pràcticament no deixarem de veure la Torre de Collserola, més enllà el Tibidabo amb el temple i el parc d’atraccions i més avall a la dreta l’Observatori Fabra. I a mida que fem via ens anirem acostant a Vallvidrera. Haurem passat per les primeres vivendes que donen al camí, entre les que destaca la casa noucentista de Vil·la Paula.

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 2016-05-26-11.21.04.jpg
Vil·la Paula a la vista
Arribant a Vil·la Paula; al fons la carena de Collserola

Des d’aquest punt de seguida entrem en zona habitada, amb cases més o menys disperses formant barriada entorn la carretera que puja de Sarrià a Vallvidrera. I quan arribem a l’alçada de la carretera, ens trobarem amb la passarel·la (50 min) que la passa per sobre de manera sinuosa i respectant els arbres. Una obra espectacular que evita haver de travessar la carretera, amb el perill que això comporta.

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 2016-09-29-11.18.25-1.jpg
L’inici de la passarel·la sobre la carretera de Vallvidrera
Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 2016-09-29-11.20.48-1.jpg
La passarel·la de Vallvidrera
Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 2016-09-29-11.21.45.jpg
La passarel·la es va construir respectant els arbres

Superada la passarel·la continuem pel camí (cal fixar-se amb els indicadors), ens dirigim cap a la barriada de la Font del Mont (en ser a la plaça -de fet un revolt eixamplat- és aconsellable arribar-se a la font, a pocs metres del camí, a mà esquerra), que passem per un tram asfaltat, i en plena travessia per aquest nucli habitat veurem a mà dreta (compte que a vegades els vehicles aparcats dels veïns poden impedir-ne la visió) el pal quilomètric 4,5, just la meitat del circuit DIR que estem fent (1 hora). Si hem decidit arribar fins aquí per fer mitja travessa i tornar enrere, girem cua i tornem per allà on hem vingut.

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 20180417_114425-1.jpg
L’indicador del quilòmetre 4,5, just la meitat del circuit esportiu del Passeig de les Aigües

Si continuem ara ens espera una segona part similar, però amb trams més revirats i amb zones més ombrívoles. Al poc de superar el quilòmetre 4,5 arribarem a la parada del funicular de Vallvidrera i més enllà ja abandonarem la part habitada de Vallvidrera. Fins al final, el camí torna a obrir-se plenament natural, sense cases. Això sí, en el trajecte anirem trobant miradors a mà dreta, amb les vistes panoràmiques de sempre, però des de nous angles, i passarem per tres fonts d’aigua potable a mà esquerra, a les torrentades que baixen de la carena. I així, caminant i mirant cap avall cap a Barcelona o cap amunt cap a la carena, arribarem al darrer tram del camí.

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 2016-09-29-11.57.03.jpg
Una de les fonts del camí
Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 20180726_102554.jpg
Panoràmica de Barcelona des del Passeig de les Aigües
Panoràmica de Barcelona

A pocs metres del final, arribarem a un indret on trobarem el trencall que puja cap al Tibidabo (a mà esquerra), un edifici de la companyia d’aigües, el pas aeri del funicular del Tibidabo i de seguida l’aparcament del Pla dels Maduixers, amb una altra font i més panells informatius, com altres que haurem vist en el trajecte. I, és clar, el pal quilomètric dels 9 kms que haurem fet des de Plaça Mireia (1h 55 min).

Desglossament dels temps de la caminada, per trams:

  • Del metro Zona Universitària a l’Hospital Sant Joan de Déu, 15 minuts
  • De l’hospital a la Plaça Mireia, 40 minuts
  • De la Plaça Mireia al Mirador dels Xiprers, 15 minuts
  • Del mirador fins a la passarel·la Cª Vallvidrera, 35 minuts
  • De la passarel·la al km 4,5 (meitat circuit DIR), 10 minuts
  • Del km 4,5 al Pla dels Maduixers, 55 minuts
  • Des del Pla dels Maduixers fins a la Pl. Doctor Andreu, 10 minuts
  • De la Pl. Doctor Andreu fins a l’estació Av. Tibidabo, 15 minuts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s