Caminada circular pel Turó de Can Pasqual

Pantà de Vallvidrera-Turó de Can Pasqual-Coll de Can Cuiàs-Pantà de Vallvidrera

DADES TÈCNIQUES

  • Caminada núm. 10
  • Data: dijous, 13 de juliol de 2017
  • Inici i final: estació Baixador de Vallvidrera (FGC)
  • Sector: vessant de Barcelona (Vallvidrera)
  • Distància: 8 kms
  • Temps: 2 h 10 min
  • Desnivell: + 239 m n/ – 239 m
  • Dificultat: moderada
  • Tipologia: circular

ITINERARI

Baixador de Vallvidrera-Pantà de Vallvidrera-Mas Sauró-Turó de Can Pasqual-Can Masdemont-Coll de Can Cuiàs-Font de l’Espinagosa-Pantà de Vallvidrera-Baixador de Vallvidrera.

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

COMENTARI

Circular pel Pantà de Vallvidrera i pujada fins la carena dels turons de Can Pasqual, per acabar al Coll de Can Cuiàs i fer el retorn al punt de partida. Cal destacar la pujada des del pantà fins a dalt la carena, a trossos força costeruda. Resta de la passejada, camí pla o en baixada.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
BAIXADOR DE VALLVIDRERA (236 m) –
TURÓ DE CAN PASQUAL (469 m)

Pel Pantà de Vallvidrera i drecera Mas Sauró

Abandonem l’estació del Baixador de Vallvidrera (236 m) per l’escala que surt a la carretera, la travessem i a la primera cruïlla de carrers tirem per l’esquerra (pel Camí del Pantà), passant pel costat d’un restaurant, i anem seguint fins passar per la Mina Grott, per la Casa d’Informació (casa de color rosa), i acabarem pujant per un tram esglaonat que ens porta al Pantà de Vallvidrera (260 m, 7 min).

La Mina Grott, al camí del pantà
La Casa del Guarda, espai d’interpretació del Pantà de Vallvidrera
El camí esglaonat d’accés al Pantà de Vallvidrera
El Pantà de Vallvidrera vist des de la presa

Travessem per sobre la presa i tirem per l’esquerra pel camí que ressegueix el pantà i quan arribem ja al final, veurem per la dreta un camí-corriol que avança cap al bosc. Després d’un tram de pujada, més forta als darrers metres, arribarem a un carrer asfaltat de la barriada del Mas Sauró (Camí de la Reineta). El seguim amunt per l’esquerra fins que a la nostra dreta veurem unes llargues escales que cal pujar i al final ens situarem en un altre dels carrers asfaltats (Camí del Mas Sauró), que prendrem a l’esquerra fins al final, passades les últimes vivendes de la barriada (340 m, 25 minuts).
En aquest punt atenció perquè hem d’abandonar el carrer asfaltat i descartar el camí que ens ve per la dreta i continuar recte amunt, pel mig del bosc, per agafar una drecera que ens portarà cap a dalt de la carena de Can Pasqual.
Ho farem per un corriol en contínua pujada, amb trossos de roca (compte amb les relliscades, especialment si el terra és humit o ha plogut recentment), fins arribar a enllaçar amb el camí que ve de Can Llevallol. Nosaltres girem a la nostra dreta, amunt i seguint sempre el camí, ara més ample, fins que ens trobarem amb una important cruïlla de camins (458 m, 48 minuts).
Som dalt la carena; el camí per la dreta es dirigeix a Les Planes i La Floresta, nosaltres tombem per l’esquerra en direcció Can Pasqual i la carretera de Molins. Carenejant per un camí agradable de passar, amb pujades i baixades a trossos, arribarem al Turó de Can Pasqual (469 m, 55 minuts). Heu d’estar alerta perquè no és gaire visible, t’hi has de fixar: hi ha un senyal geodèsic arran de camí (a la dreta) al costat d’un dipòsit.

El camí de carena de Can Pasqual
El Turó de Can Pasqual

El turó és la segona màxima altitud de la serra de Collserola, però no hi ha vistes, queda envoltat de bosc.

Tram 2
TURÓ DE CAN PASQUAL (469 m) –
COLL DE CAN CUIÀS (314 m)

Per Can Masdemont i Camí de Can Pasqual

Reprenem la marxa continuant pel camí avall i aviat veurem la casa de Can Masdemont. De nou compte perquè nosaltres ens hem de desviar per l’esquerra per agafar un corriol que baixa (447 m).
Seguint aquest corriol, molt distret i passant enmig del bosc, anirem a sortir al Coll de Can Cuiàs, a la carretera de Vallvidrera a Molins (314 m, 1h 35 min).

El corriol cap al Coll de Can Cuiàs
Arribada al Coll de Can Cuiàs, a la carretera de Molins

Tram 3
COLL DE CAN CUIÀS (314 m) –
BAIXADOR DE VALLVIDRERA (236 m)

Per Font de l’Espinagosa i Pantà de Vallvidrera

Des del coll, sense entrar a la carretera, continuem per l’esplanada on veurem un panell informatiu a l’esquerra i entrem pel camí que ens queda al front, en direcció Vallvidrera.

Panells informatius

Seguim la pista, descartant els trencalls que trobarem, fins arribar a la cruïlla que ens indica, a l’esquerra, el Pantà de Vallvidrera. Agafem aquest camí que va baixant, passarem per la font de l’Espinagosa (una oportunitat per a refrescar-nos) (320 m, 1h 50 min) i més enllà serem a la cua del Pantà de Vallvidrera (262 m, 2 hores), que resseguirem pel caminet que va per la dreta del pantà fins arribar a la presa (260 m).

La font de l’Espinagosa
Vista del Pantà de Vallvidrera

Des del pantà baixem les escales cap al camí que hem fet a l’anada, que passa per la Mina Grott, i aviat tornarem a ser a Santa Maria de Vallvidrera i a l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat (236 m, 2h 10 min), donant per acabada la ruta circular pel Pantà de Vallvidrera i la carena de Can Pasqual.

L’estació de Baixador de Vallvidrera (FGC)

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Baixador de Vallvidrera (FGC)-Pantà de Vallvidrera (presa)+ 247
Pantà de Vallvidrera-final barriada Mas Sauró+ 8018
Corriol de drecera fins camí de Can Pasqual (carena)+ 11823
Camí de carena-Turó de Can Pasqual+ 117
Turó de Can Pasqual-Can Masdemont– 225
Can Masdemont-Coll de Can Cuiàs– 13335
Coll de Can Cuiàs-Font de l’Espinagosa+ 615
Font de l’Espinagosa-Pantà de Vallvidrera (cua)– 5810
Pantà de Vallvidrera (cua)-Baixador de Vallvidrera– 2610
Totals acumulats+ 239
– 239
2h 10′

Deixa un comentari