Caminada circular pel Tibidabo

Pla dels Maduixers-Vallvidrera-Turó de Mont-Tibidabo-Coll de la Vinassa-Can Borni-Penitents-Pla dels Maduixers

DADES TÈCNIQUES

  • Caminada núm. 11
  • Data: dijous, 27 de juliol de 2017
  • Inici i final: aparcament Pla dels Maduixers (final carrer Manuel Arnús)
  • Sector: vessant de Barcelona (entorn del Tibidabo)
  • Distància: 8,8 kms
  • Temps: 2 h 10 min
  • Desnivell: + 225 m / – 225 m
  • Dificultat: moderada
  • Tipologia: circular

ITINERARI

Pla dels Maduixers-camí a Vallvidrera (pas per cruïlla Escola Judicial i per Ideal Pavillon)-afores Vallvidrera-Turó de Mont (Torre de Collserola)-camí i carretera-Tibidabo-Coll de la Vinassa-Carretera del Tibidabo-camí de Can Borni-corriol a Penitents-Passeig de les Aigües-Pla dels Maduixers.

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

COMENTARI

Bonica circular en torn el Tibidabo, el cim més alt de la serra de Collserola. Cal assenyalar com a dificultats més destacades les curtes però costerudes pujades al Turó de Mont des de Vallvidrera i la del darrer tram ja arribant al Tibidabo. La resta del recorregut planeja i des del camí de can Borni és sempre en baixada, bastant forta pel corriol fins a Penitents.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
PLA DELS MADUIXERS (275 m) –
TIBIDABO (esplanada) (500 m)

Pel Camí de Vallvidrera i Turó de Mont

Partim del Pla dels Maduixers (275 m) pel Passeig de les Aigües i ben aviat arribarem a una cruïlla de camins, agafem el de la dreta que puja (direcció Vallvidrera) i l’anem seguint, passarem pels trencalls al Tibidabo, a l’Observatori Fabra i més endavant arribarem a la pista pavimentada que mena a l’Escola Judicial de Catalunya, que nosaltres agafarem a la dreta (361 m). La pista passa per una caserna de bombers, per l’Ideal Pavillon (392 m) i finalment serem a la carretera del Tibidabo, just als afores de Vallvidrera (386 m, 40 min).

Pas per l’Ideal Pavillon
Arribada a la carretera de Vallvidrera; aviat cal prendre el corriol que puja amunt per l’esquerra

A la carretera fem uns metres avall per l’esquerra i de seguida haurem de travessar la calçada i tirar per la dreta pel camí més costerut (el que puja entre el carrer del Parc de la Budellera i la carretera que hem abandonat). La pujada és considerable, però en uns 10 minuts serem dalt el Turó de Mont (445 m, 50 min).

Arribant al Turó de Mont
El peu de la creu de terme del Turó de Mont

Trobem al cim la base del que havia estat una creu de terme, i tenim vistes de Vallvidrera (al darrere), de Barcelona i el mar (al costat) i de la Torre de Collserola, majestuosa davant nostre, i el Tibidabo al fons.
Baixem per l’altra banda per on hem pujat, per un camí esglaonat que ens durà a la base de la Torre de Collserola, de la que podrem veure alguns dels enormes tensors que la sustenten.
Tot seguit seguim el camí de llambordes (passarem de llarg el trencall cap a la Budellera, a l’esquerra) fins arribar a la carretera que puja de Vallvidrera, que seguirem amunt fins dalt del Tibidabo, a l’esplanada principal (500 m, 1h 10 min), havent superat un desnivell considerable.

Arribada al cim del Tibidabo

Som al cim més alt de Collserola. Del Tibidabo destaca l’imponent temple del Sagrat Cor, el parc d’atraccions i, és clar, les vistes panoràmiques de l’entorn, tant de la banda de Barcelona, amb el mar al fons, com de la banda del Vallès. Paga la pena pujar per les escales del temple fins al mirador superior (516 m) per veure espectaculars vistes.

Vista general del Tibidabo
La Torre de les Aigües , l’avió del Tibidabo i al fons l’Hotel Florida
Panoràmica de Barcelona, des del Tibidabo
Panoràmica de la Torre de Collserola i el seu entorn, des del Tibidabo

Tram 2
TIBIDABO (esplanada) (500 m) –
CAMÍ DE CAN BORNI (430 m)

Pel Coll de la Vinassa i Font de la Salamandra

Un cop feta la visita a l’indret, reprenem la marxa en direcció contrària per on hem arribat, ara passant per darrere del temple, seguint la carretera fins arribar al primer revolt.
Aquí nosaltres ens endinsarem al bosc pel corriol que neix a l’esquerra i que baixa en forta pendent (compte amb el tramde roca) fins al Coll de la Vinassa (462 m, 1h 20 min), que distingirem fàcilment per la presència d’una font i dos bancs per seure i pel pas del camí de Sant Cugat.

Arribant al Coll de la Vinassa

Descartem la pista que creua el coll i passem a trobar, per la dreta, un corriol que torna a endinsar-se pel bosc. A pocs metres anem a parar a una cruïlla de corriols; nosaltres seguim pel de la dreta (direcció Vista Rica-Can Borni), per fer una bonica passejada que ens conduïrà a la carretera del Tibidabo, molt a prop de la cruïlla de la de Sant Cugat. Abans, però, passarem per la font de la Salamandra (a mà esquerra) i a pocs metres del final, per l’anomenada pedra de Collserola, monument megalític amb cavitats, segurament de tipus ritual, amagada uns metres a l’esquerra al bosc.
Un cop som a la carretera, travessem la calçada amb compte i tombem a l’esquerra amunt, per la vorera protegida per una barana. A pocs metres trobem, a mà esquerra, una ample esplanada que ens porta al camí de Can Borni (430 m, 1h 40 min).

El camí de Can Borni

Tram 3
CAMÍ DE CAN BORNI (430 m) –
PLA DELS MADUIXERS (275 m)

Pel Camí de Can Borni i Penitents

El seguim avall, passem per la font de Can Borni, davant els Vivers de Can Borni (399 m), i aviat trobarem el trencall a mà esquerra (direcció Passeig de les Aigües-Els Penitents) (370 m), que agafem i davallarem ràpidament cap a la zona dels Penitents, accedint al Passeig de les Aigües (275 m, 2h 05 min).

Trencall cap als Penitents

Arribats en aquest punt tombarem pel carrer asfaltat per la dreta i l’anirem seguint, sempre recte i per sota del Tibidabo, que veiem a dalt la carena, fins al Pla dels Maduixers (275 m, 2h 10 min), donant per acabada una ruta circular prou distreta i interessant per l’entorn de Vallvidrera i el Tibidabo.

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Pla dels Maduixers-Cª Tibidabo, pel Camí de Vallvidrera+ 11140
Pujada al Turó de Mont+ 5910
Turó de Mont-Tibidabo, per camí i carretera+ 5520
Tibidabo-Coll de la Vinassa– 3810
Coll de la Vinassa-Cª Tibidabo (inici camí de Can Borni)– 3220
Camí de Can Borni-inici corriol a Penitents– 6015
Corriol fins Passeig de les Aigües (Penitents)– 9510
Passeig de les Aigües (Penitents)-Pla dels Maduixers05
Totals acumulats+ 225
– 225
2h 10`

Deixa un comentari