De Canyelles a Torre Baró pel Coll de la Ventosa (1)

Camí de Sant Llàtzer-Coll de la Ventosa-Turó de Roquetes-Castell de Torre Baró-Carretera Alta de Roquetes

DADES TÈCNIQUES

  • Caminada núm. 17
  • Data: dimarts, 20 de febrer de 2018
  • Inici i final: metro Canyelles (L3)
  • Sector: vessant de Barcelona (Canyelles-Torre Baró)
  • Distància: 8,2 kms
  • Temps: 2 h 05 min
  • Desnivell: + 202 m / – 202 m
  • Dificultat: moderada
  • Tipologia: circular

ITINERARI

Metro Canyelles-Plaça Karl Marx-camí de Sant Llàtzer-Coll de la Ventosa-Coll de Peirà-Coll de Canyelles-Turó de Roquetes-Coll de Roquetes-Castell de Torre Baró-Mirador de Torre Baró-Carretera Alta de Roquetes-Plaça Karl Marx-metro Canyelles.

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

COMENTARI

Ruta circular per la part alta de Canyelles-Roquetes-Torre Baró, que ens portarà cap a Can Masdéu, l’antic Hospital de Sant Llàtzer, el coll de la Ventosa, el turó de Roquetes i el castell de Torre Baró. L’anada, amb pujada, la farem pel camí de Sant Llàtzer fins dalt el coll de la Ventosa; la tornada la iniciarem passant pel turó de Roquetes per anar al castell de Torre Baró i baixarem a Canyelles per la Carretera Alta de Roquetes. Una passejada recomanable.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
METRO CANYELLES (102 m) –
COLL DE LA VENTOSA (245 m)

Pel Camí de Sant Llàtzer

Sortim del metro Canyelles a la Via Favència (102 m) i la seguim sentit sud fins la plaça Karl Marx, rodegem la gran rotonda per la banda de muntanya i tombem a mà dreta pel carrer Camí antic de Sant Llàtzer. En arribar a la Carretera Alta de les Roquetes girem a mà dreta i molt aviat reprendrem el camí de Sant Llàtzer, a mà esquerra (indicació Vall de Can Masdéu) (130 m, 10 min).

Accés al camí de la Vall de Can Masdéu

Seguirem aquesta pista amunt fins al Coll de la Ventosa. En el trajecte primer passarem pel costat de Can Masdéu, un centre social comunitari, i més enllà per l’antic Hospital de Sant Llàtzer (177 m, 25 min).

Can Masdéu i a sobre l’Hospital de Sant Llàtzer
L’antic Hospital de Sant Llàtzer

A partir d’aquí el camí va guanyant alçada fins arribar a dalt del Coll de la Ventosa (245 m, 40 min). Per aquest punt passa la carretera del Cementiri de Collserola, però també la pista del Passeig de les Aigües, que va cap al Forat del Vent (esquerra) i a Torre Baró (dreta). Una passarel·la enlairada sobre la carretera uneix aquest important camí d’aquesta part oriental de Collserola.

Coll de la Ventosa

Tram 2
COLL DE LA VENTOSA (245 m) –
TURÓ DE ROQUETES (304 m)

Pel Passeig de les Aigües i Coll de Canyelles

Nosaltres anirem a buscar el camí que surt a sota la passarel·la, per la dreta, en direcció Torre Baró, i el seguirem, amb suau pujada fins al Coll de Peirà (264 m, 55 min), moment en què cal desviar-nos per un camí a mà dreta cap al Turó de Roquetes.
En poca estona pujarem fins al Coll de Canyelles i fins a dalt el Turó de Roquetes, identificable per la presència d’una casa abandonada al seu cim (304 m, 1h 05 min).

Pujant al Turó de les Roquetes
La casa abandonada del Turó de Roquetes

Des del cim bones panoràmiques a totes bandes.

Panoràmica de Barcelona i les seves pricipals muntanyes, des del Turó de Roquetes
Panoràmica de Torre Baró, Can Cuiàs i Montcada, des del Turó de Roquetes

Tram 3
TURÓ DE ROQUETES (304 m) –
CASTELL DE TORRE BARÓ (214 m)

Pel camí de carena

El descens cap al castell de Torre Baró, que veiem petit a sota nostre, el fem pel corriol que baixa pel dret per un dels laterals del cim, i que de fet és la drecera que ressegueix la carena. En deu minuts serem al Coll de Roquetes, on passa la carretera que després agafarem per baixar a Canyelles.

Baixant cap al castell de Torre Baró

Però abans ens arribarem al proper Castell de Torre Baró (214 m, 1h 20 min).

Arribant al castell de Torre Baró
El castell de Torre Baró

Tram 4
CASTELL DE TORRE BARÓ (214 m) –
METRO CANYELLES (102 m)

Per la Carretera Alta de Roquetes

Abandonem el castell per la banda nord per un camí que ens porta al mirador de Torre Baró, amb una coberta circular i una llarga mirada amb excel·lents vistes sobre Barcelona i poblacions properes, amb el mar de fons.
Deixem el mirador i prenem la Carretera Alta de Roquetes per fer el retorn al punt d’origen de la caminada. Seguint aquesta via passem primer per sota del castell de Torre Baró i anem a parar al Coll de Roquetes (315 m), per on havíem passat abans. A partir d’aquí iniciem la davallada per la vorera de l’esquerra (assenyalada com a ‘vorera panoràmica’, per les vistes que anirem veient en tot el recorregut), protegida per una barana, fins arribar a la barriada de Canyelles (141 m).

Baixant per la Carretera Alta de Roquetes

En ser a la primera cruïlla de carrers, nosaltres tirem recte per la Ronda de la Guineueta Vella, que ens conduïrà a la rotonda de la Plaça Karl Marx, anem a buscar la Via Favència i en pocs metres arribarem al metro de Canyelles (102 m, 2h 05 min).

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Metro Canyelles-inici Camí de Sant Llàtzer+ 2810
Camí de Sant Llàtzer-antic Hospital Sant Llàtzer+ 4715
antic Hospital Sant Llàtzer-Coll de la Ventosa+ 6815
Coll de la Ventosa-Coll de Peirà+ 1915
Coll de Peirà-Turó de Roquetes+ 4010
Turó de Roquetes-Castell de Torre Baró, per drecera– 9015
Castell de Torre Baró-Metro Canyeles, per Carretera Alta de Roquetes– 11245
Totals acumulats + 202
– 202
2h 05′

Deixa un comentari