De Canyelles a Torre Baró pel Coll de la Ventosa (1)

Camí de Sant Llàtzer-Coll de la Ventosa-Turó de Roquetes-Castell de Torre Baró-Carretera Alta de Roquetes

Data: dimarts, 20 de febrer de 2018
Inici i final: metro Canyelles (L3)
Sector: vessant de Barcelona (Canyelles-Torre Baró)
Distància: 8,2 kms
Temps: 2 h 05 min
Dificultat: moderada
Tipologia: circular

Itinerari: metro Canyelles-Plaça Karl Marx-camí de Sant Llàtzer-Coll de la Ventosa-Coll de Peirà-Coll de Canyelles-Turó de Roquetes-Coll de Roquetes-Castell de Torre Baró-Mirador de Torre Baró-Carretera Alta de Roquetes-Plaça Karl Marx-metro Canyelles.

Comentari: ruta circular per la part alta de Canyelles-Roquetes-Torre Baró, que ens portarà cap a Can Masdéu, l’antic Hospital de Sant Llàtzer, el coll de la Ventosa, el turó de Roquetes i el castell de Torre Baró. L’anada, amb pujada, la farem pel camí de Sant Llàtzer fins dalt el coll de la Ventosa; la tornada la iniciarem passant pel turó de Roquetes per anar al castell de Torre Baró i baixarem a Canyelles per la Carretera Alta de Roquetes. Una passejada recomanable.

Descripció de la ruta: sortim del metro Canyelles a la Via Favència i la seguim sentit sud fins la plaça Karl Marx, rodegem la gran rotonda per la banda de muntanya i tombem a mà dreta pel carrer Camí antic de Sant Llàtzer. En arribar a la Carretera Alta de les Roquetes girem a mà dreta i molt aviat reprendrem el camí de Sant Llàtzer, a mà esquerra (indicació Vall de Can Masdéu) (10 min).

Accés al camí de la Vall de Can Masdéu

Seguirem aquesta pista amunt fins al Coll de la Ventosa. En el trajecte primer passarem pel costat de Can Masdéu, un centre social comunitari, i més enllà per l’antic Hospital de Sant Llàtzer (25 min).

Can Masdéu i a sobre l’Hospital de Sant Llàtzer
L’antic Hospital de Sant Llàtzer

A partir d’aquí el camí va guanyant alçada fins arribar a dalt del Coll de la Ventosa (40 min). Per aquest punt passa la carretera del Cementiri de Collserola, però també la pista del Passeig de les Aigües, que va cap al Forat del Vent (esquerra) i a Torre Baró (dreta). Una passarel·la enlairada sobre la carretera uneix aquest important camí d’aquesta part oriental de Collserola.

Coll de la Ventosa

Nosaltres anirem a buscar el camí que surt a sota la passarel·la, per la dreta, en direcció Torre Baró, i el seguirem, amb suau pujada fins al Coll de Peirà (55 min), moment en què cal desviar-nos per un camí a mà dreta cap al Turó de Roquetes.
En poca estona pujarem fins al Coll de Canyelles i fins a dalt el Turó de Roquetes, identificable per la presència d’una casa abandonada al seu cim (1h 05 min).

Pujant al Turó de les Roquetes
La casa abandonada del Turó de Roquetes

Des del cim bones panoràmiques a totes bandes.

Panoràmica de Barcelona i les seves pricipals muntanyes, des del Turó de Roquetes
Panoràmica de Torre Baró, Can Cuiàs i Montcada, des del Turó de Roquetes

El descens cap al castell de Torre Baró, que veiem petit a sota nostre, el fem pel corriol que baixa pel dret per un dels laterals del cim, i que de fet és la drecera que ressegueix la carena. En deu minuts serem al Coll de Roquetes, on passa la carretera que després agafarem per baixar a Canyelles.

Baixant cap al castell de Torre Baró

Però abans ens arribarem al proper Castell de Torre Baró (1h 20 min).

Arribant al castell de Torre Baró
El castell de Torre Baró

Abandonem el castell per la banda nord per un camí que ens porta al mirador de Torre Baró, amb una coberta circular i una llarga mirada amb excel·lents vistes sobre Barcelona i poblacions properes, amb el mar de fons.
Deixem el mirador i prenem la Carretera Alta de Roquetes per fer el retorn al punt d’origen de la caminada. Seguint aquesta via passem primer per sota del castell de Torre Baró i anem a parar al Coll de Roquetes, per on havíem passat abans. A partir d’aquí iniciem la davallada per la vorera de l’esquerra (assenyalada com a ‘vorera panoràmica’, per les vistes que anirem veient en tot el recorregut), protegida per una barana, fins arribar a la barriada de Canyelles.

Baixant per la Carretera Alta de Roquetes

En ser a la primera cruïlla de carrers, nosaltres tirem recte per la Ronda de la Guineueta Vella, que ens conduïrà a la rotonda de la Plaça Karl Marx, anem a buscar la Via Favència i en pocs metres arribarem al metro de Canyelles (2h 05 min).

Desglossament dels temps de la caminada, per trams:

  • Del metro Canyelles fins a inici Camí de Sant Llàtzer, 10 minuts
  • Camí cap Can Masdéu fins antic Hospital de St. Llàtzer, 15 minuts
  • De l’hospital fins al Coll de la Ventosa (Cª Cementiri), 15 minuts
  • Des del Coll de la Ventosa fins al Coll de Peirà, 15 minuts
  • Des del Coll de Peirà fins al Turó de Roquetes, 10 minuts
  • Drecera fins al Coll de Roquetes i camí al Castell de Torre Baró, 15 minuts
  • Del castell a metro Canyelles, per Carretera Alta de Roquetes i Pl. Marx, 45 minuts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s