Ruta circular per Vallvidrera-Tibidabo

Vallvidrera-Coll del Gravat-Tibidabo-Font d’en Canet-Vallvidrera

DADES TÈCNIQUES

  • Caminada núm. 16
  • Data: dilluns, 22 de gener de 2018
  • Inici i final: aparcament Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure)
  • Sector: vessant de Barcelona (entorn del Tibidabo)
  • Distància: 9,25 kms
  • Temps: 2 h 30 min
  • Desnivell: + 264 m / – 264 m
  • Dificultat: moderada
  • Tipologia: circular

ITINERARI

Santa Maria de Vallvidrera-estació Baixador de Vallvidrera-Font Nova-Taula dels Bisbes-Passeig dels Plàtans-Vil·la Joana-Escola Els Xiprers-Coll del Gravat-Coll de la Vinassa-Tibidabo-Coll de la Vinassa-Font d’en Canet-camí de la Budellera-Revolt de les Monges-Santa Maria de Vallvidrera.

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

COMENTARI

Itinerari circular sense complicacions, ben indicat, i passejada agradable, amb pas per llocs emblemàtics de Collserola, com Vil·la Joana, el Tibidabo o la font d’en Canet. Només pujada moderada des de Vil·la Joana fins al coll del Gravat i la curta ascensió pel corriol que surt del coll de la Vinassa cap a la carretera del Tibidabo, i poca cosa més.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
SANTA MARIA DE VALLVIDRERA (257 m) –
VIL·LA JOANA (281 m)

Per la Font Nova i el Passeig dels Plàtans

Deixem l’area de lleure de Santa Maria de Vallvidrera (257 m) i ens dirigim cap a l’estació del Baixador de Vallvidrera en poca estona (236 m, 5 min), i agafem el camí que surt de l’esplanada, no l’esglaonat, sinó el de més a l’esquerra i l’anem seguint fins arribar a la Font Nova. Aquí pugem per unes escales i en un no-res ens plantem a la Taula dels Bisbes. Davant nostre s’obre el bonic Passeig dels Plàtans que mena directament (entremig passarem per la font dels Plàtans, arran del camí a mà esquerra) al davant de Vil·la Joana (281 m, 20 min).

La Font Nova
La Taula dels Bisbes
Passeig dels Plàtans; al fons la Taula dels Bisbes i en primer terme la font dels Plàtans
Vil·l.a Joana

Tram 2
VIL·LA JOANA (281 m) –
COLL DEL GRAVAT (405 m)

Pel Camí del Salze

En ser a la carretera girem amunt a mà esquerra, passem pel Centre d’Informació del Parc (a mà dreta) i per l’escola Els Xiprers (a mà esquerra) i tombem pel carrer que puja rodejant l’escola. Aviat el carrer esdevé camí de terra, que va pujant de manera persistent. Seguint sempre recte i amunt, passarem pel trencall de la Budellera a la nostra dreta (347 m, 35 min) i seguim amunt, sempre direcció Turó del Puig-Can Cortés, fins que arribarem al Coll del Gravat, amb un conjunt de vivendes (405 m, 50 min), i amb la carretera de Can Cortés sota nostre.

Conjunt d’indicacions en el Coll del Gravat

Tram 3
COLL DEL GRAVAT (405 m) –
TIBIDABO (esplanada) (500 m)

Pel Camí Turó del Puig i Coll de la Vinassa

A partir d’aquí hem de continuar pel camí que va per la dreta en direcció Turó del Puig-Coll de la Vinassa. En el trajecte trobarem diversos trencalls que per l’esquerra baixen a vivendes i a la carretera de l’Arrabassada i per la dreta pugen al Turó del Puig (Can Potosí). Nosaltres continem sempre per la pista en direcció el Coll de la Vinassa, on hi trobarem una font i dos bancs (462 m, 1h 15 min).

El Coll de la Vinassa, des del corriol de pujada al Tibidabo

Des del coll ens adreçarem al cim del Tibidabo per un corriol que puja força dret pel mig del bosc i ens porta a la carretera del Tibidabo, molt a prop de l’Hotel Florida, que veurem al front.
Des de la carretera tirem cap a la dreta en direcció al Tibidabo, del que veiem la part posterior del temple del Sagrat Cor.

Vista del Turó del Puig des de la carretera del Tibidabo; al fons Montserrat
Siluetes de la Torre de les Aigües i el temple del Tibidabo

Arribats a l’esplanada principal (500 m, 1h 30 min) podem fer vàries coses, com admirar el paisatge, visitar el temple, disfrutar del parc d’atraccions o beure o menjar en algun dels locals de restauració…

El Tibidabo
Panoràmica de Barcelona, des del mirador del Tibidabo

Tram 4
TIBIDABO (esplanada) (500 m) –
FONT D’EN CANET (385 m)

Pel Coll de la Vinassa

Acabada la visita tornem al Coll de la Vinassa per la mateixa ruta (carretera-corriol) (462 m, 1h 40 min). Ens falta el retorn, que farem per un altre itinerari completant la circular proposada. Primer seguirem el camí del Coll del Gravat, però més endavant cal estar atents al corriol que surt per l’esquerra (està indicat, però ens hi hem de fixar). Aquest corriol ens permetrà de baixar directament a la Font d’en Canet (385 m, 1h 55 min), un altre espai per descansar i refrescar-nos.

La font d’en Canet

Tram 5
FONT D’EN CANET (385 m) –
SANTA MARIA DE VALLVIDRERA (257 m)

Pel Revolt de les Monges

Des de la font continuem baixant pel camí més fressat fins enllaçar amb el camí de la Budellera. Llavors girem a la dreta en direcció Santa Maria de Vallvidrera i pocs metres més enllà, en arribar a un revolt amb un trencall per la dreta (que va a Vil·la Joana), nosaltres hem de resseguir la pista per anar cap al Revolt de les Monges.

El Revolt de les Monges

Arribats al Revolt de les Monges (286 m, 2h 15 min), on un monòlit recorda l’assassinat d’unes monges en temps de la guerra civil espanyola, hem de travessar la carretera de Vallvidrera, baixar per unes escales de fusta que veurem a l’altra banda de la calçada i seguir el camí que, seguint paral·lelament a la carretera, i de forma molt més segura i tranquil·la, ens conduïrà a l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera (257 m, 2h 30 min), origen i final de la caminada del dia.

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Santa Maria de Vallvidrera-Baixador de Vallvidrera– 215
Baixador de Vallvidrera-Vil·la Joana, per Font Nova+ 4515
Vil·la Joana-Trencall camí de la Budellera+ 6615
Trencall camí de la Budellera-Coll del Gravat+ 5815
Coll del Gravat-Coll de la Vinassa+ 5725
Coll de la Vinassa-Tibidabo (esplanada)+ 3815
Tibidabo (esplanada)-Coll de la Vinassa– 3810
Coll de la Vinassa-Font d’en Canet– 7715
Font d’en Canet-Revolt de les Monges– 9920
Revolt de les Monges-Santa Maria de Vallvidrera– 2915
Totals acumulats+ 264
– 264
2h 30′

Deixa un comentari