Ruta circular Vallvidrera-Tibidabo

Vallvidrera-Coll del Gravat-Tibidabo-Font d’en Canet-Vallvidrera

Data: dilluns, 22 de gener de 2018
Inici i final: aparcament Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure)
Sector: vessant de Barcelona (entorn del Tibidabo)
Distància: 9,25 kms
Temps: 2 h 30 min
Dificultat: moderada
Tipologia: circular

Itinerari: Santa Maria de Vallvidrera-estació Baixador de Vallvidrera-Font Nova-Taula dels Bisbes-Passeig dels Plàtans-Vil·la Joana-Escola Els Xiprers-Coll del Gravat-Coll de la Vinassa-Tibidabo-Coll de la Vinassa-Font d’en Canet-camí de la Budellera-Revolt de les Monges-Santa Maria de Vallvidrera.

Comentari: itinerari circular sense complicacions, ben indicat, i passejada agradable, amb pas per llocs emblemàtics de Collserola, com Vil·la Joana, el Tibidabo o la font d’en Canet. Només pujada moderada des de Vil·la Joana fins al coll del Gravat i la curta ascensió pel corriol que surt del coll de la Vinassa cap a la carretera del Tibidabo, i poca cosa més.

Descripció de la ruta: deixem l’area de lleure de Santa Maria de Vallvidrera i ens dirigim cap a l’estació del Baixador de Vallvidrera en poca estona (5 min), i agafem el camí que surt de l’esplanada, no l’esglaonat, sinó el de més a l’esquerra i l’anem seguint fins arribar a la Font Nova. Aquí pugem per unes escales i en un no-res ens plantem a la Taula dels Bisbes. Davant nostre s’obre el bonic Passeig dels Plàtans que mena directament (entremig passarem per la font dels Plàtans, arran del camí a mà esquerra) al davant de Vil·la Joana (20 min).

La Font Nova
La Taula dels Bisbes
Passeig dels Plàtans; al fons la Taula dels Bisbes i en primer terme la font dels Plàtans
Vil·l.a Joana

En ser a la carretera girem amunt a mà esquerra, passem pel Centre d’Informació del Parc (a mà dreta) i per l’escola Els Xiprers (a mà esquerra) i tombem pel carrer que puja rodejant l’escola. Aviat el carrer esdevé camí de terra, que va pujant de manera persistent. Seguint sempre recte i amunt, passarem pel trencall de la Budellera a la nostra dreta (35 min) i seguim amunt, sempre direcció Turó del Puig-Can Cortés, fins que arribarem al Coll del Gravat, amb un conjunt de vivendes (50 min), i amb la carretera de l’Arrabassada sota nostre.

Conjunt d’indicacions al Coll del Gravat

A partir d’aquí hem de continuar pel camí que va per la dreta en direcció Turó del Puig-Coll de la Vinassa. En el trajecte trobarem diversos trencalls que per l’esquerra baixen a vivendes i a la carretera de l’Arrabassada i per la dreta pugen al Turó del Puig (Can Potosí). Nosaltres continem sempre per la pista en direcció el Coll de la Vinassa, on hi trobarem una font i dos bancs (1h 15 min).

El Coll de la Vinassa, des del corriol de pujada al Tibidabo

Des del coll ens adreçarem al cim del Tibidabo per un corriol que puja força dret pel mig del bosc i ens porta a la carretera del Tibidabo, molt a prop de l’Hotel Florida, que veurem al front.
Des de la carretera tirem cap a la dreta en direcció al Tibidabo, del que veiem la part posterior del temple del Sagrat Cor.

Vista del Turó del Puig des de la carretera del Tibidabo; al fons Montserrat
Siluetes de la Torre de les Aigües i el temple del Tibidabo

Arribats a l’esplanada principal (1h 30 min) podem fer vàries coses, com admirar el paisatge, visitar el temple, disfrutar del parc d’atraccions o beure o menjar en algun dels locals de restauració…

El Tibidabo
Panoràmica de Barcelona, des del mirador del Tibidabo

Acabada la visita tornem al Coll de la Vinassa per la mateixa ruta (carretera-corriol) (1h 40 min). Ens falta el retorn, que farem per un altre itinerari completant la circular proposada. Primer seguirem el camí del Coll del Gravat, però més endavant cal estar atents al corriol que surt per l’esquerra (està indicat, però ens hi hem de fixar). Aquest corriol ens permetrà de baixar directament a la Font d’en Canet (1h 55 min), un altre espai per descansar i refrescar-nos.

La font d’en Canet

Des de la font continuem baixant pel camí més fressat fins enllaçar amb el camí de la Budellera. Llavors girem a la dreta en direcció Santa Maria de Vallvidrera i pocs metres més enllà, en arribar a un revolt amb un trencall per la dreta (que va a Vil·la Joana), nosaltres hem de resseguir la pista per anar cap al Revolt de les Monges.

El Revolt de les Monges

Arribats al Revolt de les Monges (2h 15 min), on un monòlit recorda l’assassinat d’unes monges en temps de la guerra civil espanyola, hem de travessar la carretera de Vallvidrera, baixar per unes escales de fusta que veurem a l’altra banda de la calçada i seguir el camí que, seguint paral·lelament a la carretera, i de forma molt més segura i tranquil·la, ens conduïrà a l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera (2h 30 min), origen i final de la caminada del dia.

Desglossament dels temps de la caminada, per trams:

  • Des de Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure) fins a l’estació Baixador de Vallvidrera, 5 minuts
  • De l’estació del Baixador a Vil·la Joana, per la font Nova i la Taula dels Bisbes, 15 minuts
  • Des de Vil·la Joana fins trencall camí de la Budellera, 15 minuts
  • Del trencall fins al Coll del Gravat, 15 minuts
  • Des del Coll del Gravat fins al Coll de la Vinassa, 25 minuts
  • Des del Coll de la Vinassa fins al Tibidabo, 15 minuts
  • Des del Tibidabo fins al Coll de la Vinassa, 10 minuts
  • Des del Coll de la Vinassa fins a la font d’en Canet, 15 minuts
  • Des de la font fins al Revolt de les Monges, 20 minuts
  • Del revolt fins a Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure), 15 minuts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s