De Roquetes a Cerdanyola per la Serra de na Joana

Roquetes-Cerdanyola del Vallès, per Can Cuiàs, Serra de na Joana i Can Catà

Data: dimarts, 14 d’agost de 2018
Inici: metro Roquetes (L3)
Final: estació Cerdanyola del Vallès (Renfe)
Sector: vessant del Vallès (Can Cuiàs-Cerdanyola)
Distància: 11,3 kms
Temps: 2 h 55 min
Dificultat: fàcil
Tipologia: travessa lineal (només anada)

Itinerari: metro Roquetes-Mirador de Torre Baró-Castell de Torre Baró-Coll de Roquetes-Coll de Canyelles-Coll de Peirà-camí de Can Cuiàs-Mirador de l’Estrella-carretera del Cementiri-Turó Pelat-Serra de na Joana-Can Catà-Santa Maria de les Feixes-aqüeducte de Canaletes-Cerdanyola del Vallès.

Comentari: itinerari cap a Montcada i Cerdanyola, per la banda més septentrional de la serra de Collserola, començant per Torre Baró i seguint, rodejant el Cementiri de Collserola, cap a la part alta de Can Cuiàs fins arribar al Mirador de l’Estrella, amb vistes sobre la C-58 i el Turó de Montcada. Des d’aquí la ruta es dirigeix cap al Turó Pelat per resseguir el caminet que traspassa la Serra de na Joana i després es baixa a Can Catà i es continua per la pista de Sant Iscle fins a Cerdanyola. Una caminada diferent per descobrir bells racons de Collserola.

Descripció de la ruta: sortim del metro Roquetes pel carrer Vidal i Guasch i anem a buscar el carrer de Briquets, pujant per trams d’escales elèctriques (si funcionen). Allà girem a la dreta fins arribar a les escales de Llobera, que estan a l’esquerra. Les pugem i ja veurem a sobre nostre el Castell de Torre Baró. Tombem seguint la carretera amunt, per la dreta, i arribarem aviat al Mirador de Torre Baró (15 min) i tirant per un camí evident al Castell de Torre Baró (20 min), amb un nou mirador de l’entorn.

Panoràmica de Can Cuiàs i Montcada, des del mirador de Torre Baró

Després prenem el caminet que passa per sota el castell i anirem al Coll de Roquetes (pas de la Carretera Alta de Roquetes), travessem la calçada i pugem pel camí de terra (tancat amb cadena) primer recte i aviat tombem per l’esquerra i anirem pujant suaument pel vessant de la muntanya fins al Coll de Canyelles (35 min). A mà esquerra tenim el Turó d’en Segarra, identificable per una antena, i a la dreta el Turó de Roquetes, identificable per una casa.

Des del coll de Canyelles anem pel camí d’enfront a la dreta (direcció Turó d’en Cuiàs), al primer trencall continuem per la dreta i aviat empalmarem amb el Passeig de les Aigües (al tram de camí que uneix Torre Baró i el Coll de la Ventosa) i de seguida passarem pel Coll de Peirà i poc després arribarem a una cruïlla de camins (55 min).
En aquest punt ens desviem de la pista per agafar el camí que surt per la nostra esquerra en el sentit de la marxa, en direcció Turó d’en Cuiàs Mort-Ciutat Meridiana-Àrea de Can Cuiàs. Anem caminant per aquest camí-pista, passarem pel costat del cementiri de Collserola, rodejarem el Turó de la Qüestió (podem arribar-hi per un corriol que el travessa i tornaríem al camí per l’altra banda) i arribarem a la zona alta del parc de Can Cuiàs, on hi ha una cruïlla de camins.

Camí del Bosc de la Qüestió, anant cap a Can Cuiàs

Per la dreta baixa el camí que va a l’àrea de lleure i al barri de Can Cuiàs i nosaltres seguim recte uns metres per acostar-nos al Mirador de l’Estrella (1h 15 min), des d’on tenim vistes de l’autopista C-58 i del Turó de Montcada.

El Mirador de l’Estrella, amb el Turó de Montcada al fons
Vista de l’autopista C-58, des del Mirador de l’Estrella

Desfem el trosset de camí per arribar-hi i ara hem d’anar cap a la carretera del Cementiri. Ho podem fer pel camí que baixa per la dreta o, millor, per la drecera esglaonada que ens deixarà al camí uns metres més avall. Situats al camí anem seguint les indicacions cap a la carretera que va al Cementiri de Collserola (1h 25 min).
Aquí tombem per la carretera a l’esquerra fins trobar, a la dreta, el trencall que ens indica Serra de Na Joana-Cerdanyola. De seguida enllaçarem amb un camí, girem a l’esquerra i pocs metres després a la dreta, pel trencall en direcció Turó Pelat-Serra de Na Joana.
Ben aviat arribarem al Turó Pelat (1h 35 min), a mà dreta i passarem per un dipòsit d’aigua, a mà esquerra.

Arribant al Turó Pelat
Panoràmica del Vallès, des del Turó Pelat
Camí cap a Serra Na Joan, amb el dipòsit d’aigua a mà esquerra

Continuem pel camí fins trobar el trencall cap a la Serra de Na Joana, a mà dreta (1h 45 min).

Camí de la Serra de Na Joana

Passem per aquest camí fins arrtibar a un trencall, per l’esquerra, que ens assenyala Can Catà. Baixem per un bonic corriol enmig del bosc que arriba al fondal d’un torrent i poc després a un camí més ample; llavors tombem a la dreta en direcció Can Catà, que ja tenim a tocar, un cop enllacem amb la pista que ve de Cerdanyola (2h 05 min).

Corriol cap a Can Catà

Ens acostem fins a Can Catà (2h 10 min) i donem mitja volta per dirigir-nos cap a Cerdanyola.

Can Catà

En el trajecte passarem a prop de l’ermita de Santa Maria de les Feixes i de seguida per sota de l’Aqüeducte de Canaletes i en un no-res ja serem a Cerdanyola, entrant pel Parc de la Riera (2h 35 min).

Vista de Santa Maria de les Feixes, amb les primeres vivendes de Cerdanyola al fons
El camí passa per sota l’Aqüeducte de Canaletes, poc abans d’arribar a Cerdeanyola

Resta una travessa urbana per la ciutat, pel Passeig d’Horta i l’Avinguda de la Primavera, per arribar-nos a l’estació de la Renfe de Cerdanyola, completant aquesta travessa des del barri de Roquetes de Barcelona (2h 55 min).

Desglossament dels temps de la caminada, per trams:

 • Des del metro Roquetes fins al Mirador de Torre Baró, 15 minuts
 • Des del mirador fins al Castell de Torre Baró, 5 minuts
 • Des del castell fins al Coll de Canyelles, 15 minuts
 • Des del Coll de Canyelles fins a inici camí Can Cuiàs, 20 minuts
 • Pel camí de Can Cuiàs fins al Mirador de l’Estrella, 20 minuts
 • Des del mirador fins a la carretera del Cementiri, 10 minuts
 • Des de la carretera del Cementiri fins al Turó Pelat, 10 minuts
 • Del Turó Pelat al trencall camí a Serra de Na Joana, 10 minuts
 • Pel camí de Serra Na Joana fins camí de Can Catà, 20 minuts
 • Del camí fins a Can Catà, 5 minuts
 • Des de Can Catà fins a entrada Cerdanyola, 25 minuts
 • Travessa urbana per Cerdanyola, fins estació Renfe, 20 minuts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s