Travessa Torre Baró-Vallvidrera (I): de Roquetes a Horta pel Forat del Vent

Castell de Torre Baró-Turó d’en Segarra-Coll de la Ventosa-Forat del Vent-Portell de Valldaura-Turó de Valldaura

Data: dimarts, 19 de setembre de 2017
Inici: metro Roquetes (L3)
Final: metro Mundet (L3)
Sector: vessant de Barcelona (Horta-Torre Baró)
Distància: 9,7 kms
Temps: 2 h 50 min
Dificultat: moderada
Tipologia: travessa lineal

Itinerari: metro Roquetes-Mirador de Torre Baró-Castell de Torre Baró-Coll de Roquetes-Turó de Roquetes-Coll de Canyelles-Turó d’en Segarra-Coll de la Ventosa-Forat del Vent-Portell de Valldaura-Turó de Valldaura-Parc Labertint d’Horta-metro Mundet.

Comentari: Primera part d’una travessa per Collserola des de Torre Baró fins a Vallvidrera, amb sortida a Roquetes i arribada a Horta, passant pels turons de Roquetes, d’en Segarra i finalment el de Valldaura. Des del Coll de la Ventosa s’agafa un tram del Passeig de les Aigües fins al Portell de Valldaura, atravessant l’anomenat Forat del Vent. Només una certa complicació a les pujades als turons.

Descripció de la ruta: Des del metro Roquetes anem pujant per escales elèctriques (si funcionen) cap al carrer de la Mina de la Ciutat i cap al carrer Briquets, des d’on girem a l’esquerra amunt i poc després ens enfilarem per les Escales de Llobera (a mà esquerra) fins a dalt el carrer de Llobera. Des d’aquí ja veiem a sobre el castell de Torre Baró. Tirem a la dreta per la carretera que puja decidida fins al Mirador de Torre Baró (15 min), amb una llarga miranda amb bones vistes de Barcelona i els voltants.
Travessem la carretera i tirem pel camí que mena directament al Castell de Torre Baró en menys de 5 minuts.
Al castell tenim un mirador, panells informatius de l’indret i l’interior és seu del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), on podrem veure una exposició didàctica sobre la serra de Collserola i específicament sobre el Castell de Torre Baró.
Des del castell continuem la ruta pel caminet que surt de sota cap al Coll de Roquetes (pas de la Carretera Alta de Roquetes), la travessem i enfilem el camí amunt, sempre recte, resseguint la carena i en pujada notable arribarem en uns 15 minuts al Turó de Roquetes (35 min).

Pujant pel dret cap al Turó de Roquetes, amb el Castell de Torre Baró al fons

Des de dalt del turó, grans paisatges i la presència d’una casa abandonada, decorada amb grafitis per totes les parets.

Tot seguit baixem per l’altra banda fins al Coll de Canyelles i seguim pel camí que va carenejant vers el Turó Blau, que passem pel costat, i fins al Turó d’en Segarra, ben visible i reconeixible per les antenes que hi ha al capdamunt (50 min).

Vista del Turó d’en Segarra des del Turó de Roquetes

Les vistes, com des de la majoria dels turons de la serra de Collserola són extraordinàries en totes direccions.

Panoràmica de Barcelona
Panoràmica del Vallès, amb Montserrat i la Mola visibles a l’horitzó

La ruta segueix en forta baixada per un corriol que tira directe cap al Coll de la Ventosa, per on passa la carretera del Cementiri, que sempre veiem al fons.

Panoràmica de carena de Collserola; en primer terme avall el Coll de la Ventosa
Deixant enrere el Turó d’en Segarra

Arribats al coll (1h 05 min) hem d’anar a buscar la pista del Passeig de les Aigües que puja cap a Can Ferrer i passa pel Forat del Vent i que seguirem, amb pujada moderada, fins arribar al Portell de Valldaura (1h 50 min).

El Turó d’en Segarra des del camí del Forat del Vent
La passarel·la del Portell de Valldaura

Travessarem la passarel·la per sobre la carretera d’Horta a Cerdanyola i compte perquè molt aviat hem d’abandonar la pista i agafar un corriol a la dreta (indicat), que a través del bosc ens farà guanyar alçada ràpidament fins arribar al Turó de Valldaura (2h 05 min). Al cim trobem unes antenes i una torre de guaita.

Imatge del Turó de Valldaura, des del Portell de Valldaura
Vista del Vallès des del Turó de Valldaura, amb Montserrat ben visible al fons

Per continuar la travessa per Collserola seguiriem pel corriol que tira cap al Tibidabo i que en 10 minuts ens porta al Turó de la Magarola, però nosaltres ja farem aquest tram en una altra caminada. En aquesta ja toca tornar.
Abandonem el Valldaura i ara tirem avall pel camí pavimentat que enllaça amb el Passeig de les Aigües, a la zona del Turó del Trac, que deixem a l’esquerra. Seguim la pista a l’esquerra, però molt aviat trobem el trencall d’un camí i girem a la dreta direcció les Llars Mundet (2h 10 min).
Poc després trobem una altra cruïlla de camins i ara girem a l’esquerra en direcció el Castell Fortí. La baixada primer suau, després més forta, ens conduïrà fins a la reixa de la part superior del parc del Laberint d’Horta.

La reixa superior del Parc del Laberint d’Horta

Arribats en aquest punt girem a l’esquerra fins anar a trobar el camí de sobre Can Llupià (2h 35 min).
Ja només ens resta fer el darrer tram urbà, baixant per Can Llupià, passant per l’entrada del parc del Laberint d’Horta i pel Velòdrom d’Horta, i anant a parar a la Ronda de Dalt (Passeig de la Vall d’Hebron), on tombem a la dreta i en pocs metres som a la parada de metro de Mundet (2h 50 min).

Desglossament dels temps de la caminada, per trams:

  • Des del metro Roquetes fins al Mirador de Torre Baró, 15 minuts
  • Des del mirador al Castell de Torre Baró, 5 minuts
  • Des del castell al Coll de Roquetes i al Turó de Roquetes, pel camí de carena, 15 minuts
  • Des del Turó de Roquetes fins al Turó d’en Segarra, pel Coll de Canyelles, 15 minuts
  • Descens pel corriol fins al Coll de la Ventosa (carretera del Cementiri), 15 minuts
  • Des del Coll de la Ventosa, pel Forat del Vent, fins al Portell de Valldaura (passarel·la sobre carretera d’Horta), 45 minuts
  • Des del Portell fins al Turó de Valldaura, per drecera, 15 minuts
  • Descens per camí pavimentat i camí fins a trencall camí Mundet, 5 minuts
  • Descens per camí i corriol fins a Can Llupià, 25 minuts
  • Cap Parc Laberint-Velòdrom Horta fins metro Mundet, 15 minuts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s