Circular des de Finestrelles per Plaça Mireia, Font de la Beca, Can Baró i Sant Pere Màrtir

Finestrelles-Plaça Mireia-Àrea de Sant Pere Màrtir-Font de la Beca-Corriol dels Ametllers-Camí de Can Baró-Coll del Portell-Sant Pere Màrtir-Mirador dels Xiprers-Mirador de Finestrelles

DADES TÈCNIQUES

 • Caminada núm. 82
 • Data: dijous, 29 de desembre de 2022
 • Inici i final: metro Zona Universitària (L3)
 • Sector: vessant del Llobregat (Finestrelles-Vall de Sant Just)
 • Distància: 10,35 kms
 • Temps: 3 h 05 min
 • Desnivell: + 421 m / – 421 m
 • Dificultat: moderada
 • Tipologia: circular

ITINERARI

Av. Diagonal (metro Zona Universitària)-Parc de Cervantes-Hospital de Sant Joan de Déu-Finestrelles-Joan Miró-Josep Anguera-Av. Traginers-camí de carena-Passeig de les Aigües-Plaça Mireia-Àrea Sant Pere Màrtir-Camí de la Beca-Font de la Beca-Corriol dels Ametllers-Camí de Can Baró-corriol i camí de pujada-Coll del Portell-Sant Pere Màrtir-Mirador dels Xiprers-Dipòsit d’aigües de Finestrelles-Mirador de Finestrelles-Av. Esplugues-González Tablas-Av. Diagonal (metro Zona Universitària).

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

Avís: track interromput baixant del Mirador dels Xiprers, molt a prop de l’arribada real.

LLOCS D’INTERÈS

 • Parc de Cervantes
 • Passeig de les Aigües
 • Àrea de lleure de Sant Pere Màrtir
 • Font de la Beca
 • Corriol dels Ametllers
 • Can Baró
 • Coll del Portell
 • Sant Pere Màrtir
 • Mirador dels Xiprers
 • Mirador de Finestrelles

COMENTARI

Ruta circular des de Finestrelles per la zona de Sant Pere Màrtir, amb incursió a la vall de Sant Just i rematada per la cresta fins al cim.
La caminada comença amb pujada constant fins a trobar el Passeig de les Aigües, per on puja la carretera a la Caseta de les Aigües, i continua amb baixada lleugera fins a Plaça Mireia. Després de passar per l’Àrea de lleure de Sant Pere Màrtir iniciarem un descens progressiu cap a la vall de Sant Just, farem parada a la Font de la Beca i passarem pel planer Corriol dels Ametllers per anar a parar al Camí de Can Baró. Aquí comença una nova etapa, amb un desnivell considerable, per arribar (per senders i tros final camí) primer a la carena de Sant Pere Màrtir i tot seguit l’ascensió al turó de les antenes, gairebé sempre visible durant tota la caminada.
L’últim tram de la ruta és la forta baixada de Sant Pere Màrtir pel vessant de Finestrelles, sempre seguint el camí de carena, amb parades als miradors dels Xiprers (al Coll de Finestrelles) i de Finestrelles (al costat del Dipòsit d’Aigües).
L’itinerari, amb un clar perfil pujada-baixada-pujada-baixada, comença i acaba a la Diagonal de Barcelona, al costat muntanya de la parada Zona Universitària del metro (L3).

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
DIAGONAL (METRO ZONA UNIVERSITÀRIA) (78 m)
PLAÇA MIREIA (262 m)
Ascensió pel Parc de Cervantes i Finestrelles

Situats a la sortida muntanya de l’estació de Zona Universitària (línia verda, L3) (78 m) iniciem la caminada en direcció sud, cap al Parc de Cervantes, que tenim a prop. Passem de llarg les primeres escales d’accés al parc i poc desprése arribem a un altre accés, aquest amb doble camí. Descartem l’entrada directa per la dretra i agafem el camí que va rodejant la zona del roserar i que en lleugera pujada ens deixa a dalt de tot del parc, a l’avinguda d’Esplugues. Tenim a tocar el pas de la Ronda de Dalt i a sobre veiem els edificis de l’Hospital de Sant Joan de Déu.

Un dels accessos al parc de Cervantes. Hem de seguir recte. Al fons a la dreta, Sant Pere Màrtir.

Travessem la ronda pel pont (116 m) i tombem a l’esquerra, pel carrer que va seguint els edificis del centre hospitalari, sense canviar de vorera. Quan arribem a on acaben els edificis de l’hospital travessem pel pas de vianants i prenem el carrer de Finestrelles (130 m, 14 min) a la dreta amunt. Al tercer carrer per l’esquerra (carrer de Joan Miró) girem a l’esquerra i fem uns metres més aviat planers fins arribar al trencall del carrer de Josep Anguera i Sala. Llavors tombem a la dreta amunt fins arribar a l’avinguda dels Traginers. Només hem de travessar l’avinguda i enfilar-nos pel camí pavimentat que tenim al front i que puja en diagonal (160 m).
Seguint aquest vial per la part alta de Finestrelles, que aviat esdevé camí de terra i pocs metres més endavant, quan ja planegem, veurem a mà dreta l’inici d’un corriol (veure foto).

Inici del corriol cap al Passeig de les Aigües

Quan hi som l’agafem a la dreta (172 m, 26 min) i l’anem seguint, sempre amunt, guanyant ràpidament alçada. Es tracta d’una pujada considerable pèr un camí de carena, amb un important desnivell de més de cent metres. Durant l’ascensió la referència seran dues torres elèctriques, que veurem al front. Darrere anirem deixant el barri de Finestrelles, cada cop més petit, i el pla del Llobregat, amb la desembocadura del riu, perfectament visible. A mida que anem pujant per la dreta anirem veient també vistes de la muntanya de Montjuïc i part de la ciutat de Barcelona.

Passem per la primera torre i més endavant per la segona, que és el punt més alt de la pujada (278 m, 45 min).

Arribada a la segona torre elèctrica, final de la pujada

Des d’aquí un camí en baixada ens portarà de seguida al revolt del Passeig de les Aigües, per on passa la pista pavimentada a la Caseta de les Aigües i a Sant Pere Màrtir (276 m, 47 min).

Camí cap al Passeig de les Aigües, sota de Sant Pere Màrtir

En ser-hi girem a l’esquerra avall, cap a Plaça Mireia (pal indicador, direcció Font de la Mandra-Font de la Senyora-Àrea dels Miradors de Sant Pere Màrtir), amb suau descens, on hi arribarem en pocs minuts (262 m, 54 min).
En aquest punt acaba la primera etapa de la ruta.

Arribant a Plaça Mireia

Tram 2
PLAÇA MIREIA (262 m) –
FONT DE LA BECA (188 m)

Per l’Àrea de Sant Pere Màrtir i Camí de la Beca

Des de Plaça Mireia hem de travessar el carrer i anar a buscar el camí que, per l’esquerra i avall travessa de punta a punta l’Àrea de Sant Pere Màrtir, per un camí amb travesses de fusta.
Aquí podem veure algunes fotos del pas per l’àmplia àrea de lleure:

Al final de l’àrea veurem unes torres elèctriques i cap allà hem de dirigir-nos (240 m) i poc després hem de prendre la pista de l’esquerra que baixa cap a la vall de Sant Just (itinerari E08 del parc) (238 m).

La pista va baixant en direcció al Torrent de la Font de la Beca, que passarem en un revolt (218 m) i molt aviat ens trobarem a una cruïlla de camins, amb pal indicador (200 m). La pista que ve per la dreta va cap a la Font del Ferro i la que nosaltres hem d’agafar, per l’esquerra, va cap a la Vall de Sant Just i la Font de la Beca, el nostre següent objectiu.

Tombem avall (seguint la pista E08) i a pocs metres veurem a la nostra esquerra (compte que no està indicat) l’accés a la Font de la Beca. La font no es veu des del camí, queda amagada al torrent i la tenim a quatre passes (188 m, 1h 18 min).
Fotos de l’aproximació a la Font de la Beca:

I en aquest espai plàcid, en plena vall de Sant Just, acaba la segona etapa del recorregut.

Tram 3
FONT DE LA BECA (188 m)
CAMÍ DE CAN BARÓ (166 m) –
Pel Corriol dels Ametllers

El tercer tram és curt, primer en lleugera baixada per la pista que ja seguíem, fins arribar al trencall del Corriol dels Ametllers, que farem sencer.

Des de la font tornem al camí ample i continuem avall per l’esquerra. Poc després veurem a la dreta el trencall cap al Corriol dels Ametllers-Can Baró (159 m).

A la cruïlla pugem per uns esglaons de fusta i iniciem la tranquil·la travessa pel Corriol dels Ametllers.

Accés al Corriol dels Ametllers
Mirant enrere veiem Sant Pere Màrtir

En aquest tram farem una caminada més aviat planera, amb poc desnivell. Els primers metres, però, són amb lleugera pujada fins arribar a la cruïlla amb el camí que va a la Font del Ferro (170 m), camí que travessarem per seguir pel corriol, que continua a l’altre costat.

Llavors anirem planejant seguint en paral·lel la riera de Sant Just i el Camí de la Muntanya, veient a l’altra banda les masies de Can Vilà primer i de Can Carbonell després, amb els turons Rodó i de la Coscollera a sobre.

Vista de Can Carbonell, a l’altra banda de la riera de Sant Just

Quan arribem a la fita que senyalitza l’itinerari del corriol (veure foto), hem d’estar alerta perquè de seguida tenim a l’esquerra el pas esglaonat que supera el Torrent de la Font del Rector i accedeix al Camí de Can Baró.

La fita, vista d’esquena a la marxa

Quan som al camí (166 m, 1h 38 min) acabem aquest tram.

Tram 4
CAMÍ DE CAN BARÓ (166 m) –
SANT PERE MÀRTIR (389 m)

Pel Coll del Portell

El quart tram del recorregut és pràcticament tot en pujada, passant successivament per sender, camí i pista. Abandonarem la vall de Sant Just per assolir la carena que uneix Vallvidrera amb Sant Pere Màrtir i des del Coll del Portell fer l’ascensió al cim de Sant Pere Màrtir, el turó de les antenes, que hem anat divisant des de diferents angles durant la caminada. En total, en aquest tram haurem de superar uns 225 metres de desnivell.

Comencem a l’enllaç amb el Camí de Can Baró, just a la zona de Can Fatjó, tirant cap a la dreta en direcció Can Baró-Font del Rector-Sant Pere Màrtir (hi ha pal senyalitzador).

Pal indicador a l’enllaç amb el Camí de Can Baró. Hem de seguir cap a la dreta

A poca estona hi ha a la dreta el trencall cap a Can Baró (166 m), que passem de llarg per accedir a un camí, tancat amb cadena, des d’on veiem Can Fatjó a la nostra esquerra i més amunt divisarem, un cop més, les antenes de Sant Pere Màrtir.

Uns metres més endavant arribarem a una important cruïlla de corriols a l’esquerra, un a tocar de l’altre (189 m, 1h 43 min). El primer corriol va cap a la Font del Rector, que hem de descartar, i el segon cap al Turó d’en Corts i Sant Pere Màrtir, que és el que hem d’agafar.

Inici del corriol cap a Sant Pere Màrtir

Així doncs, al segon corriol tombem a l’esquerra i a partir d’ara anem seguint el caminet cap amunt, en direcció a la carena de Sant Pere Màrtir. Trobarem pocs indicadors, un d’ells el que hi ha a una cruïlla de corriols. Sempre en direcció Sant Pere Màrtir.
Més amunt hem d’anar a buscar una torre elèctrica, passar-la pel mateix costat i pocs metres després arribarem al final del corriol, a una esplanada, on neix un camí més ample, el Camí de Can Baró que ve del Coll del Portell (277 m, 1h 58 min).

Des de l’esplanada veiem extenses panoràmiques, cap al turó de la Tina i el Baix Llobregat, i al front la carena i el turó de Sant Pere Màrtir, que veiem cada vegada més a prop.

Panoràmica del Turó de la Tina i el Baix Llobregat
Sant Pere Màrtir des del camí cap al Coll del Portell

Deixem la petita esplanada i seguim pel camí ample. Més enllà trobarem un trencall per la dreta cap a la Font del Ferro, que hem d’ignorar i continuar amunt.

Finalment enllaçarem amb el camí de Vallvidrera a Sant Pere Màrtir, a la carena (341 m, 2h 14 min).
Poc tros després, a la dreta, passarem pel Coll del Portell (337 m), amb bones panoràmiques de Barcelona i el Baix Llobregat.

Al nostre davant s’alça el turó de les antenes de Sant Pere Màrtir. I cap allà anem. Continuem per la pista de la carena, passem de llarg el trencall cap a Ciutat Diagonal-Plaça Mireia i emprenem la pujada, un xic costeruda, fins a dalt el turó de Sant Pere Màrtir (o Puig d’Ossa) (389 m, 2h 24 m).

Algunes fotos de l’arribada al cim de Sant Pere Màrtir pel vessant de Vallvidrera:

Al cim veiem primerament les antenes, una construcció enorme, que desmereix molt l’indret. Tenim també una torre de vigilància (la ‘Golf’ del Parc de Collserola). I també les restes (ruïnes, de fet) de la que fou ermita de Sant Pere Màrtir. I al davant de tot una esplanada amb un mirador amb panell informatiu i, per descomptat, vistes panoràmiques de Collserola, cap al Baix Llobregat, cap a Vallvidrera i el Tibidabo i cap a Barcelona fins al mar.

Indret on hi havia l’ermita, aquell dia amb un pessebre
Panoràmica cap a Vallvidrera i el Tibidabo
Panoràmica de Barcelona des del cim

Això per la banda del nord. Pe la banda del sud (hi ha un caminet que passa arran de l’edifici de les antenes que ens hi porta), tenim la bateria antiaèria, amb un mirador amb panell indormatiu i el que foren els assentaments dels canons antiaeris durant la guerra civil espanyola. I també vistes esplèndides cap al Baix Llobregat i Barcelona fins al litoral.

Panoràmica de Barcelona des del cim
Panoràmica cap al Baix Llobregat

Un lloc privilegiat que tanca la quarta etapa de l’itinerari.

Tram 5
SANT PERE MÀRTIR (389 m)

DIAGONAL (METRO ZONA UNIVERSITÀRIA) (78 m)
Pel Mirador dels Xiprers i Mirador de Finestrelles

El darrer tram de la ruta és tot en baixada des de Sant Pere Màrtir a la Diagonal, passant pel camí de carena.
La baixada, amb un desnivell de més de 300 metres, presenta tres parts: la primera des del cim fins al Mirador dels Xiprers, al Coll de Finestrelles, per on passa el Passeig de les Aigües; la segona fins al Mirador de Finestrelles, al costat del dipòsit d’aigües; i la tercera el descens final cap a la Ronda de Dalt i la Diagonal.

Cal advertir que en tot el trajecte fins al dipòsit de Finestrelles la baixada té força pendent i el camí és bastant pedregós, raó per la qual cal extremar les precaucions, pel perill de relliscades.
Però també cal dir, en la part positiva, que en tot el trajecte, mentres anem baixant, se’ns obre als nostres ulls al davant un espectacle fantàstic, amb la ciutat de Barcelona i el mar de decorat permanent.

Fets aquests aclariments, iniciem el descens.
Deixem la zona de la bateria antiaèria, que hem pogut rodejar, i de nou al mirador, encarats a l’edifici de les antenes, prenem el camí pavimentat per la dreta.

L’edifici de les antenes de Sant Pere Màrtir

Serà poc tros perquè en arribar al primer revolt compte que hem de deixar el camí i agafar el corriol de carena, que seguirem fins molt avall, resseguint el llom de la muntanya de Sant Pere Màrtir fins a Barcelona mateix. Un pal indicador ens assenyala la direcció Passeig de les Aigües-Parc de Cervantes-Finestrelles (374 m) i allà trobem el corriol de carena.

En la baixada, sempre encarats a Barcelona, passarem pel costat d’un un dipòsit d’aigua i més avall ens creuarem amb un revolt del camí pavimentat que puja a Sant Pere Màrtir des de la Caseta de les Aigües. Fem un petit tros del revolt i a mà esquerra veiem com el corriol continua avall. El seguim, anem perdent alçada ràpidament i finalment arribem a la intersecció amb la pista del Passeig de les Aigües, just davant del Mirador dels Xiprers (290 m, 2h 36 min). Som al Coll de Finestrelles.
L’indret ens segueix regalant vistes de Collserola, Barcelona i el Baix Llobregat.
A l’espai hi ha un mirador, una font i unes bancades de pedra.

Mirant enrere cap a Sant Pere Màrtir
Mirador dels Xiprers

Deixem el mirador i anem a buscar el corriol de carena, que surt per sota mateix del mirador.

Deixem el Mirador dels Xiprers i seguim avall per la carena

El següent tram de baixada ens portarà a un altre mirador, al costat del dipòsit d’aigües de Finestrelles, que veiem al fons. És la primera construcció que es veu que queda més enlairada i aïllada, amb la coberta de color verd (veure foto).

Panoràmica des del corriol

Anem baixant i en arribar a un trencall d’un altre corriol hem de continuar per l’esquerra, per anar a buscar la vertical amb el dipòsit, que cada cop veiem més proper.

En plena baixada pel corriol

Després d’un descens, que haurem fet amb precaució, arribem per fi a l’encreuament amb el Camí de Finestrelles (182 m). Davant tenim el dipòsit, travessem el camí i ens dirigim cap allà. Passem pel costat de l’edifici d’aigües i a l’arribar al final trobem el Mirador de Finestrelles (175 m, 2h 50 min).

Arribant al Camí de Finestrelles; al fons el dipòsit d’aigües
Dipòst d’aigües de Finestrelles

Des del mirador, amb una bancada de pedra però sense font (tot i estar al costat d’un dipòsit d’aigües), també tenim vistes de Barcelona.

Ens queda el darrer tram, el del retorn a la ciutat.
Deixem el mirador per on hem arribat i enfilem el camí que surt en diagonal cap avall. Més endavant passarem per uns petits revolts i anirem a parar a una pista pavimentada (133 m). A la dreta hi ha l’entrada a l’edifici de la companyia d’aigües, amb l’accés tancat. Tirem, doncs, per l’esquerra avall. Ja veiem a la nostra dreta l’avinguda d’Esplugues, per on passa la Ronda de Dalt.

Quan hi som, travessem pel pont (117 m) i seguim avall pel carrer González Tablas, un bon tros passant pel costat de la Caserna del Bruc.
Al final del carrer ja tenim la Diagonal. Només hem d’arribar al lateral i ja serem a l’estació de Zona Universitària del metro (78 m, 3h 05 min).
Som just el mateix lloc des d’on hem sortit unes tres hores abans.

Pas per la Caserna del Bruc, al carrer González Tablas

Hem completat una intensa circular, que ha inclòs pujades costerudes, baixades amb força pendent i estones de camí planer. Hem passat per carrers asfaltats, pistes forestals, camins i senders. Hem passat per l’àrea de Plaça Mireia, la font de la Beca, el Corriol dels Ametllers, la cresta i el cim de Sant Pere Màrtir i els miradors dels Xiprers i de Finestrelles, abocats a la ciutat de Barcelona.

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Av. Diagonal (Zona Universitària)-Hospital Sant Joan de Déu, pel Parc de Cervantes+ 4411′
Hospital de Sant Joan de Déu-inici corriol de carena, pel barri de Finestrelles+ 5015′
Pas per corriol de carenal fins enllaç Passeig de les Aigües-Carretera a Caseta de les Aigües+ 10421′
Tram Passeig de les Aigües fins Plaça Mireia– 147′
Plaça Mireia-Font de la Beca, per Àrea de Sant Pere Màrtir i Camí de la Beca– 7424′
Font de la Beca-Camí de Can Baró, pel Corriol dels Ametllers– 2220′
Camí de Can Baró a inici corriol cap Coll del Portell+ 235′
Pas per corriol fins camí a Coll del Portell+ 8815′
Pas pel camí fins al Coll del Portell+ 6016′
Coll del Portell-Sant Pere Màrtir (torre de guaita)+ 5210′
Sant Pere Màrtir-Mirador dels Xiprers, pel camí de carena– 9912′
Mirador dels Xiprers-Dipòsit d’agües-Mirador de Finestrelles, pel camí de carena– 11514′
Mirador de Finestrelles-Av. Diagonal (Zona Universitària), pel barri de Pedralbes– 9715′
Totals acumulats+ 421
– 421
3 h 05′

Desglossament del temps per etapes:
Zona Universitària-Plaça Mireia: 55 min
Plaça Mireia-Font de la Beca: 25 min
Font de la Beca-Camí de Can Baró: 20 min
Camí de Can Baró-Sant Pere Màrtir: 45 min
Sant Pere Màrtir-Zona Universitària: 40 min

Distribució del temps:
50 % en pujada, 10 % en pla i 40 % en baixada.

Deixa un comentari