Mundet-Font de la Marquesa-Carretera d’Horta-Serra d’en Fotjà-Serra d’en Masriera-Bosc Gran de Can Catà (fonts Vella i Nova)-Can Catà-Cerdanyola del Vallès
DADES TÈCNIQUES
- Caminada núm. 81
- Data: dimecres, 30 de novembre de 2022
- Inici: metro Mundet (L3)
- Final: estació Cerdanyola del Vallès (Renfe)
- Sector: vessant del Vallès (Can Catà-Cerdanyola)
- Distància: 12,45 kms
- Temps: 3 hores (inclou 25′ extres pel bosc de Can Catà)
- Desnivell: + 228 m / – 297 m
- Dificultat: moderada
- Tipologia: travessa lineal (només anada)
ITINERARI
Metro Mundet (L3)-Font de la Marquesa-Carretera d’Horta-Serra d’en Fotjà-Serra d’en Masriera-Bosc Gran de Can Catà (fonts Vella i Nova)-Can Catà-Cerdanyola del Vallès (estació Renfe).
MAPA DE LA RUTA
RUTA A WIKILOC
LLOCS D’INTERÈS
- Font de la Marquesa
- Bosc Gran de Can Catà
- Font Vella de Can Catà
- Font Nova de Can Catà
- Can Catà
- Ermita de Santa Maria de les Feixes
- Aqüeducte de Canaletes
COMENTARI
Travessa des de Mundet, al barri d’Horta, fins a Cerdanyola del Vallès. La ruta passa per la font de la Senyora (o de la Marquesa) per anar a buscar la carena a la carretera d’Horta i des d’allà baixa per la Serra d’en Fotjà, pel camí de Can Cerdà, i segueix amb una variant per la Serra d’en Masriera per anar a trobar el Bosc Gran de Can Catà, el gran atractiu de la sortida. Durant l’estada al bosc visitarem les boniques fonts de Can Catà, primer la Vella i després la Nova, en un marc excepcional, i entremig (opció voluntària, marcada en blau al mapa de ruta) ens endinsarem pel bosc fins arribar al Torrent d’en Fotjà. La caminada per aquesta reserva forestal acaba amb el pas per Can Catà per agafar el camí que ens portarà directament a Cerdanyola. La passejada es pot fer en dues hores i mitja.
DESCRIPCIÓ DE LA RUTA
Tram 1
METRO MUNDET (140 m) –
CAMÍ SERRA D’EN FOTJÀ (318 m)
Per la Font de la Marquesa i corriol a Carretera d’Horta
Sortim del metro Mundet pel costat muntanya (140 m) i anem a passar pel Velòdrom d’Horta i el Parc del Laberint, per sortir al carrer Germans Desvalls (162 m, 8 min). Girem pel carrer a l’esquerra amunt, passem per Can Llupià i seguim pel camí ara de terra amunt. Aviat serem al corriol (199 m, 14 min) que ens porta a la Font de la Marquesa (o de Can Gras, o de la Senyora) (261 m, 29 min).





Des de la font reculem uns metres pel corriol pel que hem arribat i de seguida veurem a mà esquerra un corriol que puja, podent veure el Turó de Valldaura a la nostra esquerra, amb la torre de guaita i l’antena. Aquest corriol, sempre amunt, ens porta fins a la Carretera d’Horta a Cerdanyola, la BV1415, prop del km 8 (318 m, 41 min).

Travessem la calçada, passem entremig d’unes vivendes i accedim al camí del Passeig de les Aigües. Som a la carena de Collserola, i a l’altre vessant ja veiem, llunyà, Cerdanyola del Vallès.


El Passeig el trepitjarem només uns pocs metres a l’esquerra, perquè de seguida tenim el trencall de la Serra d’en Fotjà (318 m, 43 min), a mà dreta (indicació de Turó de l’Ermità-Font dels Caçadors-Can Cerdà).

Tram 2
SERRA D’EN FOTJÀ (318 m) –
BOSC GRAN DE CAN CATÀ (116 m)
Per les serres d’en Fotjà i d’en Masriera
Seguim pel camí per la Serra d’en Fotjà (pistes forestals A10-A11 del Parc), sempre passant per una pista ampla i en baixada. Ignorem tots els trencalls que anirem trobant al pas.




Uns 20 minuts després arribarem a una cruïlla de camins, prou important (236 m, 1h 02 min).

En aquesta cruïlla, seguint per l’esquerra aniríem direcció Font dels Caçadors-Can Cerdà-Àrea de Can Coll (pista forestal A11), però nosaltres hem de continuar per la dreta en direcció Can Catà-Turó de l’Ermità, continuant per la pista A10. El pas per aquesta pista és restringit tal com es pot veure en el cartell a l’entrada del camí, però podeu continuar, sense problemes.


Agafem el camí decidits i i uns cinc minuts després ens trobem una tanca que barra el camí, que superem fàcilment per un pas pel costat (veure foto).

El camí passa per la Serra d’en Masriera,, sempre en baixada, oferint-nos vistes de Cerdanyola al fons i d’altres llocs de Collserola i la Serra de Marina. La caminada-passejada és tranquil·la. Hem de passar de llarg tots els trencalls de senders que trobarem a banda i banda de la pista, cap d’ells indicat.






Finalment arribarem a un trencall a mà esquerra (el de la foto de baix) (159 m, 1h 23 min) i sense abandonar la pista pocs metres després serem en un canvi brusc de direcció, coincident amb una sèrie de revolts tancats, amb baixada més pronunciada.


Al final ens trobarem amb un revolt a esquerra, del que surt per la dreta un camí (116 m, 1h 29 min). Som a la xarxa de camins del Bosc Gran de Can Catà. A partir d’aquí recorrerem els indrets més interessants d’aquest bosc, que és propietat privada.

Tram 3
BOSC GRAN DE CAN CATÀ (116 m)
CAN CATÀ (89 m)
Visita a les fonts Vella i Nova de Can Catà
El Bosc Gran de Can Catà amaga dues fonts remarcables, amb la seva història. Podeu tenir més informació del bosc i les seves fonts en diverses webs o blogs: en aquest blog de caminades en família amb bones fotos, o en aquest altre amb informació de les fonts, en aquest més senzill.
La primera que visitarem serà la Font Vella o de Moisès.
Hi arribarem aviat girant a la dreta pel camí del revolt i poc després (uns 3 minuts) agafant el camí que baixa per l’esquerra cap al fons del torrent.

Quan enllacem amb un altre camí torcem a la dreta i tot seguit ja serem a la Font Vella de Can Catà (107 m, 1h 35 min).

En primer lloc veiem la Font Vella, amb una bassa petita rectangular i a la capçalera un mosaic sobre Moisès de petit.
Resseguint el caminet que voreja la font per la dreta arribarem de seguida a la Font Antiga de Can Catà, amb una roda de molí que fa de taula al davant.
Fotos de les dues fonts:
Abandonem l’indret i posats d’esquena a la Font Vella prenem el camí que segueix per la dreta, en lleugera pujada fins arribar a enllaçar amb una pista (117 m, 1h 38 min).
Arribats a la cruïlla vaig decidir caminar una estona cap a la dreta fins al Torrent d’en Fotjà, no massa lluny. En total, anar i tornar, una mitja horeta, que no paga la pena perquè no aporta res de nou, a part de seguir veient les variades espècies d’arbres i plantes d’aquest entorn natural.
Retornat a la cruïlla (117 m, 2h 06 min) cal seguir la pista endavant, passem de llarg un trencall per la dreta i després de fer uns revolts per canviar de direcció, sempre seguint la pista, serem al torrent, on tenim la cruïlla per anar a les dues fonts.


Nosaltres anem decidits en direcció la Font Nova, a la qual arribarem en escassos minuts després de passar pel costat d’una bassa, ara completament seca, com totes les fonts del bosc.

I de seguida serem a la Font Nova de Can Catà (120 m, 2h 13 min).
L’entrada al recinte de la font és espectacular, amb una taula molt llarga amb bancada a cada costat, tot fet de ciment; a la dreta s’alça un amfiteatre esglaonat i al fons tenim la font, amb pica semicircular esglaonada i per sobre de la font un espai excavat al terra, que servia per guardar begudes i menjar en un lloc fresc.

Heus aquí un recull de fotos de l’indret:
Cal conèixer la història d’aquesta font i el perquè de tots els elements que composen l’indret. Ho podeu fer en aquesta web.
Feta la visita a la font ens queda sortir del bosc per anar cap a Can Catà.
Reculem per on hem vingut fins arribar, en tres minuts, a la cruïlla del torrent i ara tombem pel camí de la dreta, passant per sobre d’un petit pont. Anem seguint el camí, ignorem una altra pista que ve per la dreta i continuem fent camí en direcció nord.
Més endavant arribarem a una cruïlla de quatre camins (95 m).
La majoria gira a l’esquerra avall, per anar a buscar un sender que surt ben aviat per la dreta i que va a parar, esquivant el pas per la porta d’accés restringit que hi ha davant la masia de Can Catà, al camí de Cerdanyola.
Aquell dia però vaig voler veure si podia passar per la tanca. que veiem a la nostra dreta, amb Can Catà al fons, i vaig dirigir-me cap a la porta.

I sí, tal com m’havien dit, només cal obrir un baldó, passar i tornar a tancar. Cal dir que l’accés al Bosc de Can Catà està restringit al primer i tercer diumenge de cada mes. No podem oblidar que és una finca particular.
Així que mig d’estranquis vaig sortir a Can Catà mateix (89 m, 2h 23 min).
Tram 4
CAN CATÀ (89 m) –
CERDANYOLA DEL VALLÈS (71 m)
Pel Camí de Can Catà i travessa urbana
L’últim tram és el que ens portarà a Cerdanyola pel Camí de Can Catà i els carrers de la ciutat vallesana.
Al llarg del camí anirem trobant diversos trencalls a banda i banda, tots ells indicats. No cal dir que nosaltres sempre hem de seguir la pista principal seguint la direcció de Santa Maria de les Feixes-Cerdanyola.
Des que sortim de Can Catà trobarem primer un trencall a la dreta, el camí cap a la Serra de na Joana i al Tanatori de Collserola. Uns metres més enllà hi ha, a l’esquerra, un camí no indicat (només identificat amb unes fletxes verdes en uns pilons de ciment) que segueix el Torrent de Can Catà i que va a parar a la xarxa de camins del Bosc Gran. És on surt el sender alternativa si volem anar a veure les fonts, en aquells dies amb la porta d’accés tancada.
Fins arribar a Cerdanyola, que tenim a poca estona, hem de continuar per aquesta pista de la Vall de Sant Iscle, la pista forestal A05 del Parc.
Poc després passarem successivament pel trencall cap a Can Coll (a l’esquerra), cap a l’Aqüeducte de Canaletes (dreta), cap a Can Codina (esquerra) i finalment el corriol que puja al Puig de la Guàrdia (esquerra).

En el tram final del camí anirem veient a la dreta, enmig de camps de conreu, l’ermita barroca de Santa Maria de les Feixes. Hi ha un camí per accedir-hi, però tancat: el pas també està restringit.

De seguida passarem per sota les arcades d’un tros de l’Aqüeducte de Canaletes i a pocs metres travessarem la riera de Sant Cugat (avui, com molts altres dies, seca) i ja serem al Parc de la Riera, entrada de Cerdanyola (65 m, 2h 46 min).


Per acabar la travessa hem de seguir un itinerari urbà, gens complicat perquè sempre hem d’anar en direcció recte. Primer ho farem pel Passeig d’Horta, una llarga avinguda, amb pujada fins arribar a Les Fontetes, on passarem pel costat de la zona esportiva i del Parc del Turonet, i des d’allà amb descens fins a la plaça-rotonda de l’Estatut. A la gran rotonda, amb un monument a Lluís Companys al bell mig, anirem a buscar l’avinguda de la Primavera que seguirem avall a la dreta, passarem pel pont sobre el riu Sec (aquest sí sol portar aigua, ves per on!), i uns metres més enllà, just abans del pont de les vies del tren, ja tenim l’estació de Cerdanyola, a la nostra dreta (71 m, 3 hores).
Acaba així la travessa que ens ha portat des des d’Horta a Cerdanyola passant per la Serra d’en Fotjà i, especialment pel Bosc Gran de Can Catà, amb dues fonts destacades.
Acaba una bona caminada per un itinerari poc conegut de la Serra de Collserola.
DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts
Tram | Desnivell | Temps |
Metro Mundet-Font de la Marquesa | + 121 | 29′ |
Font de la Marquesa-Inici camí Serra d’en Fotjà | + 57 | 14′ |
Camí Serra d’en Fotjà-Cruïlla camí Can Catà | – 82 | 19′ |
Cruïlla camí Can Catà-Bosc Gran de Can Catà | – 120 | 27′ |
Anada a Font Vella de Can Catà | – 9 | 5′ |
Anada fins Torrent d’en Fotjà i retorn | ± 31 | 30′ |
Anada a Font Nova de Can Catà | +13 | 7′ |
Font Nova-Can Catà | – 31 | 10′ |
Can Catà-entrada de Cerdanyola (Parc de la Riera) | – 24 | 23 ‘ |
Travessa urbana per Cerdanyola fins estació Renfe | + 6 | 18′ |
Totals acumulats | + 228 – 297 | 3 h 00′ |
Desglossament del temps per etapes:
Mundet-Font de la Marquesa: 30 min
Font de la Marquesa-Camí Serra d’en Fotjà: 15 min
Camí Serra d’en Fotjà-Camí Can Catà: 20 min
Camí Can Catà-Bosc Gran de Can Catà: 25 min
Font Vella-Torrent d’en Fotjà- Font Nova: 55 min
Can Catà-Cerdanyola: 35 min
Distribució del temps:
43 % en pujada, 9 % en pla i 48 % en baixada.