Ruta circular pel Turó del Puig i el Tibidabo

Vallvidrera-Coll del Gravat-Turó del Puig-Coll de la Vinassa-Tibidabo-Can Borni-Vallvidrera

Data: dimarts, 28 d’agost de 2018
Inici i final: aparcament Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure)
Sector: vessant de Barcelona (entorn del Tibidabo)
Distància: 13,9 kms
Temps: 3 h 25 min
Dificultat: moderada-fàcil
Tipologia: circular

Itinerari: Santa Maria de Vallvidrera-estació Baixador de Vallvidrera-Vil·la Joana-trencall camí de la Budellera-Coll del Gravat-camí de Can Potosí-Turó del Puig (Can Potosí) (accés tancat)-Coll de la Vinassa-Tibidabo-Coll de la Vinassa-carretera del Tibidabo-camí de Can Borni-Font de Can Borni-camí de Vallvidrera-Vallvidrera (plaça)-Pantà de Vallvidrera-Santa Maria de Vallvidrera.

Comentari: gran ruta circular des de Santa Maria de Vallvidrera per la zona del Turó del Puig, el Tibidabo i Vallvidrera, que comença amb l’anada al Coll del Gravat i la pujada al Turó del Puig (Can Potosí) (atenció perquè l’accés és tancat en tractar-se d’una propietat privada), i continua cap al Coll de la Vinassa (des d’aquí ascensió curta al proper cim del Tibidabo) i pel corriol de la font de la Salamandra arribem a la carretera que puja al Tibidabo; des d’allà agafarem el camí de Can Borni primer i el de Vallvidrera després per dirigir-nos al poble de Vallvidrera, passar pel seu pantà i finalment arribar al punt de partida.

Descripció de la ruta: deixem l’area de lleure de Santa Maria de Vallvidrera pel carrer que segueix al final de l’aparcament de vehicles, passem pel costat de l’església, arribem a la plaça Mina Grott i tombem a mà dreta en direcció l’estació de Baixador de Vallvidrera (cal travessar la carretera) (5 min). Després agafem el camí esglaonat que puja fins a Vil·la Joana (10 min).

Camí cap a Vil·la Joana
Vil·la Joana

Llavors continuem per l’esquerra amunt pel carrer asfaltat (aviat tenim a mà dreta el Centre d’Informació del Parc Natural de Collserola) fins arribar a la cruïlla de l’escola Els Xiprers. Llavors tombem a l’esquerra per anar a buscar el camí de terra (trobarem una cadena que barra el pas als vehicles). Anem seguint aquesta pista sempre en direcció Turó del Puig, passant pel trencall del camí de la Budellera (25 min) i arribant finalment al Coll del Gravat (40 min).
En aquest punt hem de girar pel camí de la dreta (direcció Turó del Puig), segunit-lo fins que veurem a mà dreta un primer trencall que ens indica ‘Can Potosí’, que descartem, i continuem la marxa per la mateixa pista, passem pel trencall de Can Torres-Carretera de l’Arrabassada (a mà esquerra) i poc després arribem a la cruïlla del Turó del Puig, a mà dreta (55 min). En poca estona serem davant la porta de Can Potosí, que ocupa el Turó del Puig (1 hora).

Arribada al Turó del Puig, amb l’accés tancat (propietat privada)

Desencís perquè la porta està tancada, és una propietat privada. Si donem la volta buscant una entrada comprovarem que tot el perímetre de l’empresa està vallat, de manera que resulta impossible accedir-hi. Vista la situació cal tornar enrere.
Desfem el camí fins al camí que seguiem des del Coll del Gravat i ara el continuem cap a la dreta en direcció el Coll de la Vinassa, on trobem una font i un parell de bancs (1h 20 min).

Coll de la Vinassa

Arriba el moment de pujar al Tibidabo, que ja tenim ben a prop. Ho farem pel corriol que puja pel mig del bosc i arriba a la carretera del Tibidabo, a prop de l’Hotel Florida, i la seguim per la dreta.

Vista del Turó del Puig, des de la carretera del Tibidabo

Ja veiem al fons la Torre de les Aigües i el temple del Sagrat Cor per la part posterior. Ens hi atencem i en poca estona arribarem a l’esplanada principal (1h 35 min).

El temple del Sagrat Cor del Tibidabo
Vista general del Tibidabo

No perdem l’oportunitat de contemplar les vistes des d’aquest indret, el més alt de tota la serra de Collserola.

Panoràmica de Barcelona, des del mirador del Tibidabo
Vista de la Torre de Collserola i de Vallvidrera des del Tibidabo; al fons Sant Pere Màrtir

Acabada la visita reculem per tornar al Coll de la Vinassa, pel mateix camí de l’anada, ara carretera i corriol de baixada (1h 45 min).
Al coll hem de desviar-nos per un camí (hi ha una cadena al principi) que s’endinsa al bosc per la dreta, pel costat dels bancs. A pocs metres veurem una cruïlla de camins i nosaltres agafem el de la dreta (indicació Font de la Salamandra-Vista Rica-Can Borni) i arribarem (entremig passarem per la font de la Salamandra, amagada a sota a l’esquerra i ja cap al final per la prehistorica ‘Pedra de Collserola’ també amagada de la vista i també a l’esquerra) a la carretera del Tibidabo (1h 55 min), molt a prop de la cruïlla amb la carretera de l’Arrabassada (a Sant Cugat).

Nosaltres travessem la calçada i girem per la dreta amunt, per la vorera protegida per una barana, fins arribar a una esplanada a mà esquerra. Aquí hem d’anar a buscar la pista de Can Borni, per la nostra esquerra. Seguim per aquest camí ample que va vorejant per sota el Tibidabo, passem pels Vivers de Can Borni i per la font de Can Borni (2h 05 min) i anem continuant, sempre en direcció Vallvidrera.

Camí de Can Borni
Font de Can Borni

Més enllà creuarem el funicular del Tibidabo per un pont i poc després arribarem a l’enllaç amb el camí de Vallvidrera (que puja des del Passeig de les Aigües) (2h 25 min).
Girem a la nostra dreta i iniciem el tram per camí de terra i, des de la carretera de l’Escola Judicial, per carrer pavimentat, que ens durà , després de passar per l’Ideal Pavillon, a la carretera de Vallvidrera al Tibidabo (2h 50 min). Girem a l’esquerra avall en direcció Vallvidrera i poc després passarem per l’estació de Vallvidrera Superior (3 hores) on hem de tombar per l’esquerra, passar pel carrer Queralt i baixar les escales fins a la plaça de Vallvidrera (3h 05 min), centre neuràlgic del barri.

Des de la plaça anem a buscar el carrer dels Reis Catòlics (passant per davant de l’antic Mercat de Vallvidrera) i anem baixant, seguint les indicacions, fins al Pantà de Vallvidrera, just davant de la presa (3h 15 min).

Pantà de Vallvidrera

Pel costat mateix de la presa, per allà on hem arribat, neix un camí esglaonat que baixa cap a la Casa del Guarda (de color rosa) i continua, passant arran de l’entrada de la Mina Grott, fins a la plaça que ja coneixem de l’anada. En ser-hi tombem a la dreta i de seguida arribarem a l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera (3h 25 min), completant una llarga circular per la zona de Vallvidrera-Turó del Puig-Tibidabo.

Desglossament dels temps de la caminada, per trams:

 • Des de Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure) fins a l’estació Baixador de Vallvidrera, 5 minuts
 • Del Baixador de Vallvidrera a Vil·la Joana, 7 minuts
 • Des de Vil·la Joana fins trencall camí de la Budellera, 15 minuts
 • Del trencall fins al Coll del Gravat, 15 minuts
 • Del Coll del Gravat fins a inici camí Can Potosí, 15 minuts
 • Pel camí fins al Turó del Puig (Can Potosí) (accés privat), 5 minuts
 • Des de Can Potosí fins al Coll de la Vinassa, 20 minuts
 • Des del Coll de la Vinassa fins al Tibidabo, 15 minuts
 • Des del Tibidabo fins al Coll de la Vinassa, 10 minuts
 • Des del Coll de la Vinassa fins a la Cª del Tibidabo, 10 minuts
 • De la carretera al camí Can Borni i fins font Can Borni, 10 minuts
 • Enllaç amb el camí de Vallvidrera, 20 minuts
 • Enllaç amb la carretera de Vallvidrera-Tibidabo, 25 minuts
 • Travessa urbana fins estació Vallvidrera Superior, 10 minuts
 • De l’estació a la Plaça de Vallvidrera, 5 minuts
 • De la Plaça de Vallvidrera fins al Pantà de Vallvidrera, 10 minuts
 • Del pantà a Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure), 10 minuts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s