Ruta circular pel Turó del Puig i el Tibidabo

Vallvidrera-Coll del Gravat-Turó del Puig-Coll de la Vinassa-Tibidabo-Can Borni-Vallvidrera

DADES TÈCNIQUES

  • Caminada núm. 27
  • Data: dimarts, 28 d’agost de 2018
  • Inici i final: aparcament Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure)
  • Sector: vessant de Barcelona (entorn del Tibidabo)
  • Distància: 13,9 kms
  • Temps: 3 h 25 min
  • Desnivell: + 333 m / – 333 m
  • Dificultat: moderada-fàcil
  • Tipologia: circular

ITINERARI

Santa Maria de Vallvidrera-estació Baixador de Vallvidrera-Vil·la Joana-trencall camí de la Budellera-Coll del Gravat-camí de Can Potosí-Turó del Puig (Can Potosí) (accés tancat)-Coll de la Vinassa-Tibidabo-Coll de la Vinassa-carretera del Tibidabo-camí de Can Borni-Font de Can Borni-camí de Vallvidrera-Vallvidrera (plaça)-Pantà de Vallvidrera-Santa Maria de Vallvidrera.

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

COMENTARI

Gran ruta circular des de Santa Maria de Vallvidrera per la zona del Turó del Puig, el Tibidabo i Vallvidrera, que comença amb l’anada al Coll del Gravat i la pujada al Turó del Puig (Can Potosí) (atenció perquè l’accés és tancat en tractar-se d’una propietat privada), i continua cap al Coll de la Vinassa (des d’aquí ascensió curta al proper cim del Tibidabo) i pel corriol de la font de la Salamandra arribem a la carretera que puja al Tibidabo; des d’allà agafarem el camí de Can Borni primer i el de Vallvidrera després per dirigir-nos al poble de Vallvidrera, passar pel seu pantà i finalment arribar al punt de partida.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
SANTA MARIA DE VALLVIDRERA (257 m) –
COLL DEL GRAVAT (405 m)

Per Vil·la Joana i Camí del Salze

Deixem l’area de lleure de Santa Maria de Vallvidrera (257 m) pel carrer que segueix al final de l’aparcament de vehicles, passem pel costat de l’església, arribem a la plaça Mina Grott i tombem a mà dreta en direcció l’estació de Baixador de Vallvidrera (cal travessar la carretera) (236 m, 5 min). Després agafem el camí esglaonat que puja fins a Vil·la Joana (281 m, 10 min).

Camí cap a Vil·la Joana
Vil·la Joana

Llavors continuem per l’esquerra amunt pel carrer asfaltat (aviat tenim a mà dreta el Centre d’Informació del Parc Natural de Collserola) fins arribar a la cruïlla de l’escola Els Xiprers. Llavors tombem a l’esquerra per anar a buscar el camí de terra (trobarem una cadena que barra el pas als vehicles). Anem seguint aquesta pista sempre en direcció Turó del Puig, passant pel trencall del camí de la Budellera (347 m, 25 min) i arribant finalment al Coll del Gravat (405 m, 40 min).

Tram 2
COLL DEL GRAVAT (405 m) –
TURÓ DEL PUIG (CAN POTOSÍ) (467 m)

En aquest punt hem de girar pel camí de la dreta (direcció Turó del Puig), seguint-lo fins que veurem a mà dreta un primer trencall que ens indica ‘Can Potosí’, que descartem, i continuem la marxa per la mateixa pista, passem pel trencall de Can Torres-Carretera de l’Arrabassada (a mà esquerra) i poc després arribem a la cruïlla del Turó del Puig, a mà dreta (459 m, 55 min). En poca estona serem davant la porta de Can Potosí, que ocupa el Turó del Puig (467 m, 1 hora).

Arribada al Turó del Puig, amb l’accés tancat (propietat privada)

Desencís perquè la porta està tancada, és una propietat privada. Si donem la volta buscant una entrada comprovarem que tot el perímetre de l’empresa està rodejat d’una tanca, de manera que resulta impossible accedir-hi. Vista la situació cal tornar enrere.

Tram 3
TURÓ DEL PUIG (CAN POTOSÍ) (467 m)
TIBIDABO (esplanada) (500 m)

Pel Coll de la Vinassa

Desfem el camí fins al camí que seguiem des del Coll del Gravat i ara el continuem cap a la dreta en direcció el Coll de la Vinassa, on trobem una font i un parell de bancs (462 m, 1h 20 min).

Coll de la Vinassa

Arriba el moment de pujar al Tibidabo, que ja tenim ben a prop. Ho farem pel corriol que puja pel mig del bosc i arriba a la carretera del Tibidabo, a prop de l’Hotel Florida, i la seguim per la dreta.

Vista del Turó del Puig, des de la carretera del Tibidabo

Ja veiem al fons la Torre de les Aigües i el temple del Sagrat Cor per la part posterior. Ens hi atencem i en poca estona arribarem a l’esplanada principal (500 m, 1h 35 min).

El temple del Sagrat Cor del Tibidabo
Vista general del Tibidabo

No perdem l’oportunitat de contemplar les vistes des d’aquest indret, el més alt de tota la serra de Collserola.

Panoràmica de Barcelona, des del mirador del Tibidabo
Vista de la Torre de Collserola i de Vallvidrera des del Tibidabo; al fons Sant Pere Màrtir

Tram 4
TIBIDABO (esplanada) (500 m) –
CAMÍ DE CAN BORNI (430 m)

Pel Coll de la Vinassa i Font de la Salamandra

Acabada la visita reculem per tornar al Coll de la Vinassa, pel mateix camí de l’anada, ara carretera i corriol de baixada (462 m, 1h 45 min).
Al coll hem de desviar-nos per un camí (hi ha una cadena al principi) que s’endinsa al bosc per la dreta, pel costat dels bancs. A pocs metres veurem una cruïlla de camins i nosaltres agafem el de la dreta (indicació Font de la Salamandra-Vista Rica-Can Borni) i arribarem (entremig passarem per la font de la Salamandra, amagada a sota a l’esquerra i ja cap al final per la prehistorica ‘Pedra de Collserola’ també amagada de la vista i també a l’esquerra) a la carretera del Tibidabo (1h 55 min), molt a prop de la cruïlla amb la carretera de l’Arrabassada (a Sant Cugat).
Nosaltres travessem la calçada i girem per la dreta amunt, per la vorera protegida per una barana, fins arribar a una esplanada a mà esquerra (430 m).

Tram 5
CAMÍ DE CAN BORNI (430 m) –
VALLVIDRERA (plaça) (342 m)

Pels camins de Can Borni i de Vallvidrera

Aquí hem d’anar a buscar la pista de Can Borni, per la nostra esquerra. Seguim per aquest camí ample que va vorejant per sota el Tibidabo, passem pels Vivers de Can Borni i per la font de Can Borni (399 m, 2h 05 min) i anem continuant, sempre en direcció Vallvidrera.

Camí de Can Borni
Font de Can Borni

Més enllà creuarem el funicular del Tibidabo per un pont i poc després arribarem a l’enllaç amb el camí de Vallvidrera (que puja des del Passeig de les Aigües) (322 m, 2h 25 min).
Girem a la nostra dreta i iniciem el tram per camí de terra i, des de la carretera de l’Escola Judicial (361 m), per carrer pavimentat, que ens durà , després de passar per l’Ideal Pavillon, a la carretera de Vallvidrera al Tibidabo (386 m, 2h 50 min). Girem a l’esquerra avall en direcció Vallvidrera i poc després passarem per l’estació de Vallvidrera Superior (365 m, 3 hores) on hem de tombar per l’esquerra, passar pel carrer Queralt i baixar les escales fins a la plaça de Vallvidrera (342 m, 3h 05 min), centre neuràlgic del barri.

Tram 6
VALLVIDRERA (plaça) (342 m)
SANTA MARIA DE VALLVIDRERA (257 m)

Pel Pantà de Vallvidrera

Des de la plaça anem a buscar el carrer dels Reis Catòlics (passant per davant de l’antic Mercat de Vallvidrera) i anem baixant, seguint les indicacions, fins al Pantà de Vallvidrera, just davant de la presa (260 m, 3h 15 min).

Pantà de Vallvidrera

Pel costat mateix de la presa, per allà on hem arribat, neix un camí esglaonat que baixa cap a la Casa del Guarda (de color rosa) i continua, passant arran de l’entrada de la Mina Grott, fins a la plaça que ja coneixem de l’anada. En ser-hi tombem a la dreta i de seguida arribarem a l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera (257 m, 3h 25 min), completant una llarga circular per la zona de Vallvidrera-Turó del Puig-Tibidabo.

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure)-Baixador de Vallvidrera (FGC)– 215
Baixador de Vallvidrera-Vil·la Joana+ 457
Vil·la Joana-trencall camí de la Budellera+ 6615
Trencall camí de la Budellera-Coll del Gravat+ 5815
Coll del Gravat-inici camí Can Potosí+ 5415
Camí fins Can Potosí (Turó del Puig)+ 85
Can Potosí-Coll de la Vinassa– 520
Coll de la Vinassa-Tibidabo (esplanada)+ 3815
Tibidabo (esplanada)-Coll de la Vinassa– 3810
Coll de la Vinassa-Cª Tibidabo (inici camí de Can Borni)– 3220
Camí de Can Borni-enllaç Camí de Vallvidrera– 10820
Camí de Vallvidrera-Cª Tibidabo (Vallvidrera)+ 6425
Carretera del Tibidabo-Vallvidrera (plaça)– 4415
Vallvidrera (plaça)-Pantà de Vallvidrera– 8210
Pantà de Vallvidrera-Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure)– 310
Totals acumulats+ 333
– 333
3h 25′

Deixa un comentari