Travessa Torre Baró-Vallvidrera (II): d’Horta a Vallvidrera pel Tibidabo

Portell de Valldaura-Turó de Valldaura-Turó de la Magarola-Coll de l’Erola-Tibidabo-Turó de Mont-Vallvidrera

Data: dimarts, 10 d’octubre de 2017
Inici: metro Mundet (L3)
Final: estació Baixador de Vallvidrera (FGC)
Sector: vessant de Barcelona (Tibidabo-Montbau-Horta)
Distància: 11,2 kms
Temps: 3 h 25 min
Dificultat: moderada
Tipologia: travessa lineal

Itinerari: metro Mundet-Parc Laberint d’Horta-Font de la Senyora-Portell de Valldaura-Turó de Valldaura-Pas del Rei-Turó de la Magarola-Coll de l’Erola (Vista Rica)-Coll de la Vinassa-Tibidabo-Turó de Mont (Torre de Collserola)-Vallvidrera-Font de Sant Ramon-Santa Maria de Vallvidrera-estació Baixador de Vallvidrera.

Comentari: Segona part de la travessa per Collserola des de Torre Baró fins a Vallvidrera, aquest cop amb sortida a Horta i arribada a Vallvidrera, passant per cinc turons de la serra de Collserola: el Valldaura, la Magarola, el Tibidabo (màxima cota) i finalment el de Mont, al costat de la Torre de Collserola. La pujada més destacada és la del turó de Valldaura, les altres són més moderades.

Descripció de la ruta: Sortim de l’estació de metro de Mundet (costat muntanya) i anem cap al parc del Laberint d’Horta (5 min) i pel camí de Can Llupià seguint sempre recte anem fins a la font de la Marquesa (30 min). Seguim per l’esquerra de la font per un camí que va planejant fins arribar al Portell de Valldaura (al costat de la passarel·la que travessa la carretera d’Horta) (55 min). Girem a l’esquerra i de seguida trobarem, a la dreta, el corriol que s’enfila pel bosc fins al Turó de Valldaura (1h 10 min). Al turó hi ha unes antenes de telecomunicació i una torre de guaita.

El Turó de Valldaura

Continuem pel corriol que surt de sota el turó en direcció el Pas del Rei i en 10 minuts serem al Turó de la Magarola (1h 20 min). Espai amb grans vistes de Barcelona i el Vallès i un punt d’observació de les aus de l’entorn.

Vista del Tibidabo des del Turó de la Magarola

Des de la Magarola continuem pel corriol en direcció el Tibidabo, que ens queda al front, arribem a una cruïlla de camins, tirem pel de l’esquerra i anem seguint els indicadors cap a Vista Rica i Tibidabo. En una mitja hora arribarem al Coll de l’Erola (Vista Rica) (1h 50 min). Travesssem l’esplanada on hi l’aparcament de vehicles i una font, i seguim en direcció el Tibidabo, bé pel caminet que s’obre al final de l’aparcament pel bosc, bé pel voral de la carretera que tenim a tocar; en tot cas arribarem a la cruïlla de Tibidabo-Sant Cugat i nosaltres continuem per la carretera direcció Tibidabo (a l’esquerra). A pocs metres, però, atenció perquè hem de girar a la dreta per un camí indicat que s’endinsa al bosc i que passa a poc d’iniciar-lo pel costat d’una pedra de l’època del Neolític (cal sortir del camí uns metres a la dreta) i més endavant a prop de la font de la Salamandra (que ens queda a la dreta, indicada). Després de passar per aquest bonic corriol arribarem al Coll de la Vinassa (2h 15 min).
Pel coll, amb una font i un parell de bancs, passa el camí de Vallvidrera a Sant Cugat, i a mà esquerra surt un corriol que puja pel bosc fins enllaçar amb la carretera del Tibidabo, molt a prop de l’Hotel Florida.

El Coll de la Vinassa pujant pel corriol cap al Tibidabo

Tenim el temple del Tibidabo a la vista i ben a prop. Seguint la carretera cap a la dreta arribarem en poca estona a l’esplanada principal del Tibidabo (2h 25 min).

El Tibidabo
Vista des del Tibidabo, amb la Torre de Collserola en primer terme
Panoràmica de Barcelona, des del Tibidabo; en primer terme l’Observatori Fabra

Ens queda el darrer tram de la travessa fins a Vallvidrera. El farem baixant en direcció la Torre de Collserola per la carretera i després pel camí que surt a la dreta en direcció al Turó de Mont, al qual arribarem, rodejant per sota la imponent Torre de Collserola, en un quart d’hora. Portarem 2h 40 min de caminada i ja tenim Vallvidrera a la vista al fons del camí.

El Turó de Mont; al fons Vallvidrera

Només ens resta seguir el camí amb forta baixada, enllaçar amb la carretera del Tibidabo i ja serem al nucli urbà de Vallvidrera. Primer passarem per la plaça de Pep Ventura (on hi ha l’estació de Vallvidrera Superior del funicular que baixa al Peu del Funicular, a Sarrià) i finalment baixarem per unes escales a la plaça de Vallvidrera, centre neuràlgic de la barriada (3 hores).
Per la part final anirem a buscar el carrer Reis Catòlics (per la nostra dreta) i a pocs metres trobarem un camí que surt a la dreta (hi ha pal indicador) en direcció la font de Sant Ramon i l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera (3h 20′); travessem l’esplanada seguint rectes, passem pel costat de l’església, arribem a una plaça i anem a cercar la carretera i al front tenim l’estació del Baixador de Vallvidrera, lloc on donarem per acabada l’excursió (3h 25′).

L’església de Santa Maria de Vallvidrera

Desglossament dels temps de la caminada, per trams:

 • De metro Mundet al parc del Laberint d’Horta, 5 minuts
 • Del parc a la font de la Marquesa (o de la Senyora), 25 minuts
 • De la font al Portell de Valldaura (passarel·la), 25 minuts
 • Ascensió al Turó de Valldaura, per la drecera, 15 minuts
 • Del Turó de Valldaura al Turó de la Magarola, 10 minuts
 • De la Magarola al Coll de l’Erola (Vista Rica), 30 minuts
 • De Vista Rica al Coll de la Vinassa, per carretera i camí de la font de la Salamandra, 25 minuts
 • Ascensió al Tibidabo per corriol i carretera, 10 minuts
 • Del Tibidabo al Turó de Mont, rodejant la Torre de Collserola, 15 minuts
 • Descens a Vallvidrera (Pl. Pep Ventura), 15 minuts
 • Descens a Plaça de Vallvidrera, 5 minuts
 • De Vallvidrera a Santa Maria de Vallvidrera (àrea de lleure), per la font de Sant Ramon, 20 minuts
 • De l’àrea a l’estació de Baixador de Vallvidrera, 5 minuts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s