D’Horta a Sant Cugat per la Serra de Sant Medir

Mundet-Castell Fortí-Turó de Valldaura-Turó de la Magarola-Serra de Sant Medir-Turó de la Torrefera-Torre Cendrera

Data: dimecres, 14 de novembre de 2018
Inici: metro Mundet (L3)
Final: estació Sant Cugat del Vallès (FGC)
Sector: vessant del Vallès (Torrefera-Sant Cugat)
Distància: 13,4 kms
Temps: 3 h 25 min
Dificultat: moderada
Tipologia: travessa lineal (només anada)

Itinerari: metro Mundet-Parc del Laberint d’Horta-Castell Fortí-Turó de Valldaura-Pas del Rei-Turó de la Magarola-Serra de Sant Medir-Font de la Rata-Coll de la Torrefera-Turó de la Torrefera-Torre Cendrera-Pi d’en Xandri-Sant Cugat del Vallès (estació FGC).

Comentari: travessa cap al Vallès, aquest cop des de la zona de Mundet cap a Sant Cugat. La caminada comença pujant pel Castell Fortí fins al Turó de Valldaura, per continuar pel Pas del Rei fins al Turó de la Magarola, gran mirador sobre Barcelona per una banda i sobre el Vallès per l’altra banda. Acabada aquesta primera part de la travessa, anirem a buscar el camí que ressegueix la Serra de Sant Medir i que ens portarà al Coll de la Torrefera (camí de Can Borrell). Un cop al coll, pugem fins al Turó de la Torrefera i continuem direcció Torre Cendrera, des d’on agafarem el camí que va a parar a la pista de Sant Medir, molt a prop del Pi d’en Xandri, per acabar arribant a Sant Cugat.

Descripció de la ruta: sortim de l’estació de metro de Mundet pel costat muntanya i ens dirigim cap al Velòdrom d’Horta i el Parc del Laberint, que passem per un cantó per anar a buscar el carrer Germans Desvalls, Girem amunt a l’esquerra, més endavant passem per Can Llupià i poc després hem de tombar a l’esquerra direcció Castell Fortí-Turó de Valldaura-Tibidabo. A pocs metres hi ha una drecera al Castell Fortí per un corriol (no indicat) amb forta pujada. Si volem fer una ascensió més moderada continuem pel camí més fressat i més amunt trobarem a mà dreta el corriol (tampoc no indicat) que ve directament de les ruïnes del Castell Fortí (30 min).

Castell Fortí
Castell Fortí

Reculem a buscar el camí que estàvem fent i continuem amunt per la dreta i el seguim fins que arribarem a una cruïlla de camins. Per l’esquerra baixaríem a les Llars Mundet, nosaltres tirem per la dreta i a pocs metres enllaçarem amb la pista del Passeig de les Aigües, a sota del Turó del Trac (50 min) i tenint a la vista el Turó de Valldaura, el nostre següent objectiu.

Enllaç al Passeig de les Aigües; al fons la torre del Turó de Valldaura

Girem doncs a l’esquerra i poc després arribarem al trencall a la dreta cap al Turó de Valldaura per un camí pavimentat. Un cop hem assolit el cim veurem un conjunt d’antenes i una torre de vigilància, com en d’altres cims de Collserola (1h 05 min).

Turó de Valldaura

Llavors anem a buscar el corriol que surt enfront, encarats al Tibidabo, i en deu minuts, passant pel Pas del Rei arribarem al Turó de la Magarola (o del Maltall de Magarola) (1h 15 min).

Turó del Maltall de Magarola

La Magarola és un espai d’observació de les aus de l’entorn, a part d’un magnífic mirador sobre Barcelona, el Vallès i els voltants de Collserola, amb el Tibidabo com a punt referent., encara que aquell dia el temps ennuvolat va fer que invisible bona part del paisatge.
Continuem la nostra ruta reculant pel mateix corriol d’arribada, però a l’arribar al primer trencall, hem de girar a l’esquerra per un corriol avall fins enllaçar amb una pista forestal, que seguirem un tros a l’esquerra. Poc després hem d’abandonar la pista per prendre el camí de la dreta que ens indica la direcció Sant Medir (1h 25 min).

Aquest camí de carena, més aviat planer, travessa la Serra de Sant Medir i ens porta després d’una bona estona al Coll de la Torrefera.

Camí de carena de la Serra de Sant Medir

Poc abans d’arribar-hi, però, quan enllacem amb una cruïlla de camins hem de dirigir-nos, per la dreta, a veure la bonica Font de la Rata (2 hores).

Font de la Rata
Font de la Rata

Fem mitja volta, tornem al camí que havíem près i el seguim fins arribar al Coll de la Torrefera, important cruïlla de camins (2h 10 min). Per aquest punt creua la pista forestal que va a Can Borrell (masia-restaurant). Nosaltres creuem la pista i ens enfilem recte amunt en direcció Torre Cendrera-Sant Cugat.

Coll de la Torrefera

Després d’una curta ascensió serem al Turó de la Torrefera (2h 20 min).

Turó de la Torrefera

Per continuar l’itinerari hem d’agafar el camí cap a Riera de Sant Medir-Torre Cendrera.-Sant Cugat i seguir la pista força ample fins a trobar un trencall a la dreta que ens porta directament a la Torre Cendrera (2h 45 min).

Pista forestal anant cap a Torre Cendrera
Torre Cendrera

Des d’aquí agafem el camí direcció Can Calders-Sant Cugat, però en ser a la pista, passat unes ruïnes, tenim l’opció d’anar cap a Can Calders i entrar a Sant Cugat, o fer una volta més per passar pel Pi d’en Xandri. Això últim és el que proposem. Per tant, prenem la pista a l’esquerra i anem a trobar-nos amb el trencall que hem agafat abans per arribar a Torre Cendrera i seguim desfent el camí ja fet fins que serem a un trencall, per la dreta, que ens indica Pi d’en Xandri-Sant Cugat. Més endavant, en un clar del bosc ja tenim a la vista Sant Cugat; poc després empalmarem amb la pista de Can Borrell-Sant Medir (2h 55 min).

Vista de Sant Cugat del Vallès

Tombem a la dreta i de seguida passem pel Pi d’en Xandri, apuntalat amb unes estaques (3 hores). Cinc minuts després entrarem a Sant Cugat per la plaça Rotary International (3h 05 min).

Pi d’en Xandri

Resta fer la travessa urbana fins a l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat. Des de la rotonda seguim a l’esquerra per l’avinguda del Pla del Vinyet i seguidament per la Rambla de Ribatallada fins arribar al carrer Àngel Guimerà. Llavors girem a la dreta i tot recte arribarem a la plaça Lluís Millet, on hi ha l’estació de tren (3h 25 min), i donarem per acabada la llarga travessa que ens ha portat des de Barcelona a Sant Cugat del Vallès.

Desglossament dels temps de la caminada, per trams:

 • Des del metro Mundet fins al Castell Fortí, 30 minuts
 • Des del Castell Fortí fins al camí Pg. Aigües, 20 minuts
 • Pel camí fins al Turó de Valldaura, 15 minuts
 • Des del Turó de Valldaura fins al Turó de la Magarola, 10 minuts
 • Del Turó de la Magarola a l’inici camí Serra de St.Medir, 10 minuts
 • Pel camí fins a la font de la Rata (mitja volta), 35 minuts
 • De la font fins al Coll de la Torrefera (camí Can Borrell), 10 minuts
 • Des del coll fins al Turó de la Torrefera, 10 minuts
 • Des del Turó de la Torrefera fins a la Torre Cendrera, 25 minuts
 • Des de la Torre Cendrera fins al camí de Sant Cugat, 10 minuts
 • Des del camí fins al Pi d’en Xandri, 5 minuts
 • Des del Pi d’en Xandri fins a l’entrada de Sant Cugat, 5 minuts
 • Travessa urbana per Sant Cugat, fins estació FGC, 20 minuts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s