Ruta circular Pla dels Maduixers-Vallvidrera (1)

Pla dels Maduixers-Passeig de les Aigües-Drecera de Vallvidrera-Vallvidrera (plaça)-Camí de l’Escola Judicial-Pla dels Maduixers

DADES TÈCNIQUES

  • Caminada núm. 61
  • Data: divendres, 30 d’abril de 2021
  • Inici i final: aparcament Pla dels Maduixers (final carrer Manuel Arnús)
  • Sector: vessant de Barcelona (entorn del Tibidabo-Vallvidrera)
  • Distància: 7,95 kms
  • Temps: 2 hores
  • Desnivell: + 120 m / – 120 m
  • Dificultat: fàcil (llevat pujada drecera de Vallvidrera)
  • Tipologia: circular

ITINERARI

Pla dels Maduixers-Passeig de les Aigües-Drecera de Vallvidrera-Vallvidrera (plaça)-Carretera del Tibidabo-Camí Escola Judicial-Camí de Vallvidrera-Passeig de les Aigües-Pla dels Maduixers.

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

COMENTARI

Caminada per sota del Tibidabo, pel vessant de Barcelona, entre el Pla dels Maduixers i Vallvidrera. L’anada de la ruta és pel Passeig de les Aigües, que abandonarem per pujar per la Drecera de Vallvidrera fins a la Plaça de Vallvidrera, el cor del barri. La tornada és per la carretera del Tibidabo i el camí de l’Escola Judicial-Camí de Vallvidrera, ruta paral·lela al Passeig de les Aigües, però per una cota superior. Passejada fàcil, amb un únic desnivell important, la pujada per la Drecera de Vallvidrera. Tot el recorregut és per pista de terra i trams pavimentats o asfaltats. Les magnífiques vistes de Barcelona fins al mar des de cotes diferents, entre 280-390 m aproximadament, és el gran al·licient de l’excursió.
Dia ennuvolat, amb estones de sol, però mala visibilitat. Moltes parades per fer fotos; la ruta es pot fer en menys d’hora i mitja.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
PLA DELS MADUIXERS (275 m) –
VALLVIDRERA (plaça) (342 m)

Pel Passeig de les Aigües i Drecera de Vallvidrera

La circular comença a l’aparcament del Pla dels Maduixers, al final del carrer Manuel Arnús. Podem venir-hi amb el nostre vehicle o a peu, des de la plaça Kennedy, on hi ha l’estació Av. Tibidabo dels Ferrocarrils Catalans (L7).
Des de l’esplanada de l’aparcament, on hi ha uns cartells informatius del Parc Natural de Collserola i una font, prenem el camí de terra, tancat al trànsit (hi ha cadena): és el Passeig de les Aigües (o Carretera de les Aigües), una via planera i força transitada, especialment els caps de setmana.

Pla dels Maduixers
Sortint del Pla dels Maduixers

A pocs metres de la sortida passaren per sobre de les vies del Funicular del Tibidabo, veurem un edifici d’una companyia d’aigües a la dreta i al front una primera cruïlla de camins important. Per l’esquerra amunt aniriem cap a Vallvidrera, l’Observatori Fabra o el Tibidabo, i per aquest camí és per on tornarem tancant la circular.

Cruïlla de camins, punt on obrim i tanquem la circular. Nosaltres seguim pel camí planer de l’esquerra.

Nosaltres hem d’agafar el camí de l’esquerra que planeja, resseguint el vessant barceloní de Collserola, a una cota d’uns 280 metres sobre el nivell del mar: és la Carretera de les Aigües o oficialment el Passeig de les Aigües.

Vista del Passeig de les Aigües
Passeig de les Aigües

Durant gran part del trajecte que farem per aquest camí podrem disfrutar, si el temps ho permet, d’unes vistes esplèndides de Barcelona, mirant a l’esquerra, i Collserola i la seva carena principal, des de Sant Pere Màrtir fins a la Torre de Collserola, el Tibidabo i l’Observatori Fabra, a la dreta.

Panoràmica de Barcelona des del Passeig de les Aigües
Panoràmica de la Serra de Collserola i la carena, des de Sant Pere Màrtir fins a Vallvidrera
Carena de Collserola des del Passeig de les Aigües; d’esquerra a dreta, l’Ideal Pavillon,la Torre de Collserola i el Tibidabo

No serà estrany trobar altres caminants, corredors i ciclistes, que amb diferents objectius transiten per aquesta ruta popular, una balconada natural que ressegueix la capital catalana.

A mida que anem fent camí i fins arribar el moment d’abandonar-lo, anirem passant per tres fonts, totes a la dreta, en sengles torrentades, i per tres miradors, tots a l’esquerra, amb bancades de pedra, de cara a Barcelona i amb el mar a l’horitzó.

Una de les fonts que trobarem
Arribant a un dels miradors

Un cop hem passat pel tercer mirador, d’on surt el corriol cap a Santa Maria de Jerusalem, continuarem uns metres més i aviat arribarem a una zona urbana, la barriada de la Font del Mont de Vallvidrera.

Arribada a la barriada de la Font del Mont. Al revolt del fons hem de continuar per l’esquerra

En arribar a un revolt, el camí està asfaltat. En aquest punt si pugem per la dreta amunt tenim al fons la Font del Mont (en menys de cinc minuts hi anem i en tornem).

Situats al revolt, continuem cap a l’esquerra, per un tram asfaltat. Tenim a l’esquena la imponent Torre de Collserola. Compte que a l’arribar a una cruïlla de camins-carrers, nosaltres hem de seguir pel mig, planejant (hi ha indicador).

Pal indicador a la sortida de la barriada de la Font del Mont

Abandonada la zona urbana, el camí torna a ser de terra.
Poc després passarem pel pont per damunt del Funicular de Vallvidrera, on hi ha el baixador de ‘Carretera de les Aigües’, a peu de camí.

La parada de ‘Carretera de les Aigües’ del Funicular de Vallvidrera
Funicular de Vallvidrera des del camí del Passeig de les Aigües

I de seguida, una cruïlla important en la nostra ruta, el creuament a banda i banda de les escales de la Drecera de Vallvidrera. Aquest és el moment que canviarem el sentit de la marxa i el desnivell. Fins aquí hem anat planejant, a partir d’ara ens toca pujar. En pocs metres haurem de superar uns 65 m de desnivell per arribar a Vallvidrera. Tranquils que és poc tros, però agafeu-vos-ho amb calma.

En aquest punt hem de girar per la dreta, per les escales de la Drecera de Vallvidrera

Girem a la dreta per fer el tram (pavimentat) de pujada. El primer tros és per escales, llavors hi ha un tram sense escales amb pujada moderada i finalment, els darrers metres, amb escales altre cop, cal superar un fort desnivell.

Les escales abans d’arribar a les primeres vivendes de Vallvidrera
Remuntant entre les vivendes del barri
Darrers metres de pujada; al fons la plaça de Vallvidrera

Al capdamunt arribarem a la plaça de Vallvidrera, el cor del barri. En aquest centre neuràlgic tenim diversos establiments comercials, entre ells dos restaurants, Casa Trampa i Josean.

Tram 2
VALLVIDRERA (plaça) (342 m) –
PLA DELS MADUIXERS (275 m)

Per Carretera del Tibidabo i Camí de l’Escola Judicial

Des d’aquí la ruta segueix en pujada, però ja més moderada. Deixem la plaça tombant a la dreta per agafar les escales del carrer de Queralt (passarem pel costat de l’església de Santa Maria de Vallvidrera, a mà dreta), vorejarem la plaça de Pep Ventura (a l’esquerra) i arribarem al carrer de les Alberes (per on passa la carretera de Vallvidrera al Tibidabo). Just a la cantonada, a la dreta, tenim l’edifici modernista de l’estació de ‘Vallvidrera Superior’ dels Ferrocarrils Catalans.

Escales del carrer de Queralt; al fons la plaça de Vallvidrera

Nosaltres hem de continuar per la dreta, resseguint la carretera fins arribar a la cruïlla de l’Escola Judicial de Catalunya. Farem un tram en suau però continuada pujada, per la vorera de la carretera. Passarem per diverses cruïlles de carrers, però nosaltres sempre seguirem la carretera, encarats a la Torre de Collserola, que veurem al fons.

Caminant pel carrer de les Alberes, seguint la carretera que puja al Tibidabo
La imponent Torre de Collserola des de la carretera de Vallvidrera al Tibidabo
Sortim de Vallvidrera. Al fons la Torre de Collserola; a la dreta l’Ideal Pavillon

La caminada per la carretera acabarà quan arribem a la cruïlla cap a l’Escola Judicial, a mà dreta.
És un altre punt clau de la ruta, perquè aquí acaba la fase de pujada, que haviem iniciat al Passeig de les Aigües en prendre la Drecera de Vallvidrera, i comença la fase de descens, moderat, per tornar al lloc de partença.

Indicador de la cruïlla cap a l’Escola Judicial
Cruïlla del camí de l’Escola Judicial. Ens toca girar a la dreta. Acaba la fase de pujada i comença el descens fins al lloc de partença.

Ho farem primer per un tram asfaltat fins al trencall de l’Escola Judicial i després recuperarem un camí de terra, cosa que no fèiem des de la Carretera de les Aigües.

Fins que no arribem al trencall del camí de terra, seguirem la pista asfaltada que mena a l’Escola Judicial. Primer passarem per l’antic hotel ‘Ideal Pavillon’, avui edifici plurifamiliar, i més endavant per una caseta de bombers.

Arribant a l’Ideal Pavillon
L’antic hotel Ideal Pavillon de Vallvidrera
Arribant a la caseta de Bombers

En tota aquesta zona podrem divisar noves i magnífiques panoràmiques de Barcelona fins al mar, ara des d’una cota superior respecte al Passeig de les Aigües, uns 110 metres més avall.

Panoràmica de Barcelona des del Camí de l’Escola Judicial
Panoràmica de Barcelona, amb la muntanya de Montjuïc al fons

Seguim fent camí avall fins que ens trobarem amb una cruïlla important, en un revolt on el camí asfaltat segueix per la dreta cap a l’Escola Judicial i al davant nostre, al front, veurem un camí de terra tancat amb una cadena, per on hem de seguir.

Baixant pel Camí de l’Escola Judicial; al fons l’Observatori Fabra
Camí de l’Escola Judicial
Trencall de camins. A la dreta baixa a l’Escola Judicial; nosaltres hem de continuar rectes, pel camí de terra

Prenem el camí que ens portarà a tancar el cercle de la sortida.
Més avall, i en pocs metres, passarem successivament pel corriol que puja a l’Observatori Fabra (indicat), a l’esquerra, pel camí de Can Borni, que puja al Tibidabo, també a l’esquerra i també indicat, i finalment pel corriol que baixa al Passeig de les Aigües, a la dreta, sense indicar.

Camí de Vallvidrera a Barcelona
Al fons a l’esquerra el trencall cap al camí de Can Borni
Baixant pel camí, encarats a Barcelona
Vista del Passeig de les Aigües des del Camí de Vallvidrera

Nosaltres sempre hem de seguir pel camí avall, que va a morir just al Passeig de les Aigües, en una cruïlla ja coneguda.

Arribada a l’enllaç amb el Passig de les Aigües. Hem completat ll’itinerari circular

En aquest moment tanquem la ruta circular. Només ens resta seguir rectes pel Passeig de les Aigües, que en pocs metres ens retornarà al Pla dels Maduixers, a l’aparcament des d’on hem iniciat l’excursió.

Darrers metres de l’excursió; al fons l’aparcament del Pla dels Maduixers

En unes dues hores hem completat la ruta, però es pot fer amb menys temps. No és una excursió llarga ni complicada.

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Pla dels Maduixers-trencall Camí de Vallvidrera, pel Passeig de les Aigües+ 25′
Trencall Camí de Vallvidrera-Revolt Font del Mont, pel Passeig de les Aigües+ 345′
Revolt Font del Mont-Drecera de Vallvidrera, pel Passeig de les Aigües– 110′
Pujada a Vallvidrera per la Drecera de Vallvidrera+ 6310′
Vallvidrera (plaça)-trencall Camí a Escola Judicial, per Carretera del Tibidabo+ 5215′
Trencall Carretera del Tibidabo-Cruïlla Escola Judicial, pel Camí Escola Judicial– 3315′
Cruïlla Escola Judicial-enllaç Passeig de les Aigües, pel Camí de Vallvidrera– 8415′
Final Camí de Vallvidrera-Pla dels Maduixers, pel Passeig de les Aigües– 25′
Totals acumulats+ 120
– 120
2 h 00′

Desglossament del temps per etapes:
Pla dels Maduixers-Drecera de Vallvidrera: 60 min
Drecera de Vallvidrera-Vallvidrera: 10 min
Vallvidrera-Camí Escola Judicial: 15 min
Camí Escola Judicial-Pla dels Maduixers: 35 min

Distribució del temps:
30 % en pujada, 38 % en pla i 32 % en baixada.

Un pensament a “Ruta circular Pla dels Maduixers-Vallvidrera (1)”

Deixa un comentari