D’Horta a Cerdanyola per la Serra d’en Fotjà i Can Coll

Mundet-Carretera d’Horta-Serra d’en Fotjà-Can Cerdà-Àrea de Can Coll-Puig de la Guàrdia-Cerdanyola

Data: dijous, 20 de setembre de 2018
Inici: metro Mundet (L3)
Final: estació Cerdanyola del Vallès (Renfe)
Sector: vessant del Vallès (Can Cerdà-Cerdanyola)
Distància: 11,6 kms
Temps: 2 h 55 min
Dificultat: moderada
Tipologia: travessa lineal (només anada)

Itinerari:metro Mundet-Parc del Laberint d’Horta-Font de la Senyora-Carretera d’Horta-Serra d’en Fotjà-Font dels Caçadors-Can Cerdà-Àrea de Can Coll-Montflorit-Puig de la Guàrdia-camí de Can Canaletes-riera de Sant Cugat-Cerdanyola.

Comentari: travessa des de la part alta de Barcelona (zona de Mundet) fins a Cerdanyola per una ruta que ens permetrà conèixer indrets com les fonts de la Senyora i la dels Caçadors, passar a prop de grans masies com la de can Cerdà, estar en una àrea de lleure com la concorreguda de Can Coll i fins i tot pujar a un cim com el Puig de la Guàrdia, ben conegut pels cerdanyolencs. Mereix atenció especial la pujada des de la font de la Senyora a la carretera d’Horta (per un corriol que s’agafa poc abans d’arribar a la font, a mà dreta), l’ascens des de l’àrea de Can Coll al Puig de la Guàrdia i el descens pel bosc de Can Canaletes que ens ha de dur (encara que sigui amb una marrada com vaig fer jo) a Cerdanyola, final del recorregut.

Descripció de la ruta: sortim del metro Mundet pel costat muntanya i anem a passar pel Velòdrom d’Horta i el Parc del Laberint, per sortir al carrer Germans Desvalls (5 min). Girem pel carrer a l’esquerra amunt, passem per Can Llupià i aviat serem al corriol que ens porta a la font de la Senyora (o de la Marquesa) (25 min).

Font de la Marquesa

Des de la font reculem uns metres pel corriol pel que hem arribat i de seguida veurem a mà esquerra un corriol que puja. Aquest corriol, sempre amunt, ens porta fins a la carretera d’Horta a Cerdanyola. Travessem la calçada, passem entremig d’unes vivendes i accedim al camí del Passeig de les Aigües, tombem a l’esquerra i a pocs metres ja tenim el trencall de la Serra d’en Fotjà (40 min), a mà dreta.
Seguim pel camí per la Serra d’en Fotjà, sempre recte, fins arribar a una cruïlla de camins (1 hora).

Can Valldaura des del camí de la Serra d’en Fotjà
Arribant a la cruïlla de camins, on ens hem de desviar

Seguint recte aniríem a parar a Can Catà, però ara ens toca girar a l’esquerra, en direcció Font dels Caçadors-Can Cerdà-Àrea de Can Coll. En deu minuts serem a la font dels Caçadors (o de Can Güell), que ens cau a la dreta, a sota del camí (està indicat l’accés) (1h 10 min).

Font dels Caçadors

Continuem cap a Can Cerdà pel camí que va travessant el bosc.

Camí cap a Can Cerdà

Més enllà passem per un nucli de cases, deixant a l’esquerra la masia de Can Cerdà (1h 25 min) i anem continuant pel camí seguint les indicacions fins a arribar a l’àrea de lleure de Can Coll, arran de la carretera d’Horta a Cerdanyola (1h 45 min).

L’Àrea de Can Coll

L’àrea de Can Coll està acondicionada per una estada de lleure, amb possibilitat de fer-hi barbacoes.

Coll de Masbernat, al lloc on cemença el Camí del Puig de la Guàrdia

Travessem l’esplanada paral·lelament a la carretera i al final serem al Coll de Masbernat. Des d’aquí agafarem, per la dreta, el Camí del Puig de la Guàrdia, senyalitzat (indicació Urbanització Montflorit-Puig de la Guàrdia-Can Canaletes). El seguim amunt, enllacem amb un camí, continuem pujant per l’esquerra, passem per unes vivendes de la urbanització Montflorit i finalment arribarem a dalt del Puig de la Guàrdia, on hi ha una torre de vigilància. (2h 05 min).

Vista del Vallès des del Puig de la Guàrdia
Puig de la Guàrdia
La torre de vigilància del Puig de la Guàrdia

Desfem uns metres el camí que hem fet i de seguida trobem a mà dreta el corriol que ens assenyala Can Canaletes-Cerdanyola per anar a trobar el camí de Sant Iscle, que ve de Can Catà.

El corriol de Can Canaletes

Però compte que quan arribem per on passa una línia d’electricitat, hem de desviar-nos cap a la dreta per baixar fins al camí. Jo vaig continuar seguint el corriol que més enllà es va acabar i vaig haver de tirar pel dret cap avall fins trobar la riera de Sant Cugat (2h 30 min).

Cerdanyola del Vallès

A l’altra banda passa un camí paral·lel a la riera que vaig seguir per la dreta fins arribar al camí de Sant Iscle, en poca estona (2h 35 min), concluïnt una marrada d’uns 10 minuts extres.
Situats a l’entrada del Parc de la Riera pel camí de Sant Iscle, toca la travessa urbana per Cerdanyola fins a l’estació de tren, que farem pel Passeig d’Horta i l’Avinguda de la Primavera. Arribats a l’estació de Renfe donem per acabada la travessa (2h 55 min).

Desglossament dels temps de la caminada, per trams:

 • Des del metro Mundet fins al Parc Laberint d’Horta, 5 minuts
 • Des del parc fins a la font de la Marquesa, 20 minuts
 • Pujada a la Cª d’Horta i inici camí Serra d’en Fotjà, 15 minuts
 • Des d’inici camí fins a la cruïlla camí Can Cerdà, 20 minuts
 • Des del trencall fins a la font dels Caçadors, 10 minuts
 • Des de la font fins a la zona de Can Cerdà, 15 minuts
 • Des de la zona de Can Cerdà fins a l’Àrea de Can Coll, 20 minuts
 • De l’Àrea de Can Coll fins al Puig de la Guàrdia, 20 minuts
 • Descens (amb marrada) fins riera de Sant Cugat, 25 minuts
 • Camí fins a entrada de Cerdanyola, 5 minuts
 • Travessa urbana per Cerdanyola, fins estació Renfe, 20 minuts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s