De Vallvidrera a Sant Cugat pel Pantà de Can Borrell i Sant Vicenç del Bosc

Baixador de Vallvidrera-Sant Cugat, pel Coll del Gravat, Can Ribes, Pantà de Can Borrell i Sant Vicenç del Bosc

Data: dimarts, 19 de febrer de 2019
Inici: estació Baixador de Vallvidrera (FGC)
Final: estació Sant Cugat del Vallès (FGC)
Sector: vessant del Vallès (Sant Vicenç del Bosc-Sant Cugat)
Distància: 15,3 kms
Temps: 4 h 15 min (inclou 35′ de marrada)
Dificultat: moderada
Tipologia: travessa lineal (només anada)

Itinerari: estació Baixador de Vallvidrera-Vil·la Joana-cruïlla camí Budellera-Coll del Gravat-cruïlla camí Can Torres-Carretera de l’Arrabassada-Can Ribes-Viaducte de Can Ribes-camí equivocat (marrada de 35′)-Viaducte de can Ribes-camí de Sant Medir-cruïlla camí Pantà-Pantà de Can Borrell (fer volta completa)-Can Borrell-camí PR C-38-Font de l’Ermetà-Font de Sant Vicenç-restes ermita Sant Vicenç del Bosc-camí de Can Bell-club de tennis-entrada Sant Cugat (Llaceres)-Sant Cugat (estació FGC).

Comentari: travessa des de Santa Maria de Vallvidrera fins a Sant Cugat per una ruta que ens permetrà de descobrir el bonic pantà de Can Borrell, les fonts de l’Ermetà i de Sant Vicenç, aquesta al costat de les restes de l’ermita de Sant Vicenç del Bosc. El recorregut és llarg, a voltes feréstec, i cal estar atents a les nombroses cruïlles de camins que trobarem. Compte en no agafar un camí equivocat, com vaig fer jo, més avall del viaducte de Can Ribes, que em va fer donar una volta per tornar a parar al viaducte, havent perdut 35 minuts de temps. Cal vigilar especialment en el tram que va fins al pantà de Can Borrell i el que va de Can Borrell fins a Sant Vicenç del Bosc (pel PR C-38). La travessa paga la pena però.

Descripció de la ruta: deixem l’estació del Baixador de Vallvidrera i enfilem el camí esglaonat cap a Vil·la Joana (7 min). Continuem per la carretera a l’esquerra amunt, passem pel Centre d’Informació del Parc (a la dreta) i per l’escola Els Xiprers (a l’esquerra) i girem a l’esquerra (indicació Itineraris de la Budellera-Turó del Puig-Can Cortés) rodejant l’escola i aviat entrarem (passant una cadena) a un camí de terra que va pujant de manera sostinguda. Més endavant, passem pel trencall que marca ‘Itineraris de la Budellera’ (25 min) i anem seguint amunt fins arribar al Coll del Gravat (40 min), on veurem un conjunt de vivendes i la carretera de l’Arrabassada a sota.
Situats al trencall de camins, agafem el de la dreta en direcció Turó del Puig fins arribar al trencall de Can Torres (50 min), que baixa per la nostra esquerra i que ens permet arribar a la carretera de l’Arrabassada. Tombem a l’esquerra pel voral de la calçada i de seguida veurem a l’altra banda, una petita esplanada, amb una vivenda i dos camins. Travessem la carretera i ja som a l’àrea de Can Ribes (1 hora).

Prenem el camí que surt per l’esquerra (no la pista pavimentada cap a Can Puig) i en cinc minuts som al Viaducte de Can Ribes (1h 05 min), del que només en veurem la part superior per on passa el camí.

A l’arribar al Viaducte de Can Ribes
L’altra banda del Viaducte de Can Ribes

Travessem el viaducte i ens dirigim pel camí de la dreta en direcció Sant Medir-Can Borrell.
Més avall vaig arribar a un trencall a l’esquerra i pensant que era el que havia d’agafar, vaig seguir-lo equivocadament perquè més enllà vaig adonar-me que estava fent una volta desorientada i, en efecte, vaig anar a parar a la part inferior del viaducte. Tornava a estar al mateix punt, havent perdut 35 minuts en la marrada (1h 40 min).

Calia tornar-ho a provar: travessa pel viaducte i camí cap a Sant Medir-Can Borrell. Des d’ara passarem per un camí amb molts trencalls a dreta i esquerra. Hem d’estar molt atents als pals indicadors i anar tirant sempre en direcció el Pantà de Can Borrell. Descartarem el trencalls a Sant Medir i seguirem els de Pantà de Can Borrell-Can Borrell.

Camí cap a Sant Medir-Pantà de Can Borrell
Un dels trencalls cap al pantà

Si hem seguit bé les indicacions al final ens trobarem davant el Pantà de Can Borrell (2h 25 min).

Pantà de Can Borrell
Passarel·la per un dels laterals del pantà
Pont per sobre la presa del pantà
Pantà de Can Borrell, des del pont de la presa

Travessem la presa i pugem per unes escales fins arribar a un camí que prenem a l’esquerra paral·lel al pantà i que més avall ens porta a la cua del pantà i retornem per l’altra banda a la presa, al lloc des d’on hem fet aquesta volta pel pantà (2h 35 min).
Acabada l’estada al pantà, tornem a passar la presa, pugem les escales i tornem al camí, ara per agafar la direcció cap a la dreta i poc després enllaçarem amb la pista ample que, per la dreta, va a Can Borrell (2h 50 min).

Can Borrell

A Can Borrell hem d’estar alerta perquè al final de la pista que seguim, a prop de l’enllaç amb la pista de Sant Cugat a Sant Medir, hi ha, a mà esquerra, l’entrada a un corriol (marques del PR C-38, blanques-grogues) que hem de seguir força estona.
El trajecte el farem sempre pel bosc, amb contínues pujades i baixades i trams assistits amb cordes o cadenes (ens serviran d’ajuda en cas de trobar el terra humit o moll).

El corriol del PR C-38, que hem de seguir des de Can Borrell
Un tram del corriol, que puja i baixa contínuament
Un altre tram del corriol, assistit amb cadenes

Pel camí passarem primer per la Font de l’Ermetà (3h 20 min) i més tard arribarem a la Font de Sant Vicenç (3h 30 min).

Font de l’Ermetà
Font de Sant Vicenç del Bosc

Des d’aquí pugem pel caminet de l’esquerra i de seguida som a les restes de l’antiga ermita de Sant Vicenç del Bosc (o Sant Vicenç de Vallarec).

Les restes de l’ermita de Sant Vicenç del Bosc
Ruïnes de Sant Vicenç del Bosc
Ruïnes de Sant Vicenç del Bosc

Feta la visita al que queda de l’ermita tornem a la font i ara agafem el camí que tenim al front i que ens portarà, seguint sempre la direcció Sant Cugat, a la Rambla de Can Bell (3h 45 min).

Àrea de Can Bell

Seguim per la pista a l’esquerra i aviat torçarem per la dreta en direcció al Club Tennis Natació Sant Cugat i sempre recte arribarem a l’entrada de Sant Cugat, al carrer de Llaceres (4 hores).
Des d’aquí toca travessa urbana. Seguirem recte per l’avinguda de Gràcia i a l’arribar a la Rambla de Ribatallada girem a l’esquerra fins al carrer Àngel Guimerà que agafem a mà dreta i ben aviat arribarem a la plaça Lluís Millet, on hi ha l’estació dels Ferrocarrils de la Genarlitat (4h 15 min), posant punt i final a una llarga però variada ruta de Collserola. Sense comptar la marrada de Can Ribes, el temps de la ruta completa estaria en unes 3h 40 min.

Desglossament dels temps de la caminada, per trams:

 • Des del Baixador de Vallvidrera fins a Vil·la Joana, 7 minuts
 • Des de Vil·la Joana fins al trencall camí de la Budellera, 15 minuts
 • Des del trencall fins al Coll del Gravat, 15 minuts
 • Des del Coll del Gravat fins a la cruïlla a Can Torres, 10 minuts
 • Des de la cruïlla fins a Cª Arrabassada i zona Can Ribes, 10 minuts
 • Des de zona Can Ribes al Viaducte de Can Ribes, 5 minuts
 • Des del viaducte fins al camí de Sant Medir, 10 minuts
 • Pas per camí equivocat (marrada) i retorn al Viaducte de Can Ribes, 25 minuts
 • Retorn al camí de Sant Medir, 10 minuts
 • Camí fins al trencall al Pantà de Can Borrell, 15 minuts
 • Camí fins al Pantà de Can Borrell (presa), 20 minuts
 • Volta pel camí de sobre el pantà i retorn a la presa, 10 minuts
 • Del pantà fins a Can Borrell, 15 minuts
 • Des de Can Borrell, a la font de l’Ermetà, pel PR C-38, 30 minuts
 • Des de la font de l’Ermetà fins a la font de Sant Vicenç, 10 minuts
 • De la font a l’ermita (runes) de Sant Vicenç del Bosc, 3 minuts
 • Des de Sant Vicenç del Bosc fins al camí de Can Bell, 15 minuts
 • Des del camí de Can Bell fins a l’entrada de Sant Cugat, 15 minuts
 • Travessa urbana per St. Cugat, fins a l’estació dels FGC, 15 minuts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s