Passejada circular per Sant Pere Màrtir

Plaça Mireia-Mirador dels Xiprers-Sant Pere Màrtir-Coll del Portell-Plaça Mireia

Data: dijous, 6 d’abril de 2017
Inici i final: aparcament Plaça Mireia (Esplugues de Llobregat)
Sector: vessant de Barcelona (Sant Pere Màrtir)
Distància: 3,8 kms
Temps: 1 h
Dificultat: fàcil
Tipologia: circular

Itinerari: Plaça Mireia-Passeig de les Aigües-Mirador dels Xiprers-camí carreter-Sant Pere Màrtir-Coll del Portell-zona Club de Tennis Pedralbes-Plaça Mireia.

Comentari: passejada circular per la zona de Plaça Mireia, amb dues pujades destacades, la primera, curta però notable, fins arribar a la passera de la Caseta de les Aigües, i la segona, més llarga, l’ascensió pel camí pavimentat fins a Sant Pere Màrtir. A dalt podem veure les restes de l’emplaçament de les bateries antiaèries de la guerra civil, amb un bon mirador sobre Barcelona i el Baix Llobregat, i a sobre les característiques antenes i la torre de vigilància, junt a les ruïnes (escasses) de l’antiga ermita. Les vistes de l’entorn són espectaculars. El retorn, tot de baixada, es fa per la banda de Vallvidrera fins al Coll del Portell i pel camí que passa per un club de tennis i que davalla fins al punt de partida, la Plaça Mireia.

Descripció de la ruta: comencem a l’aparcament de Plaça Mireia i ens dirigim, pel Passeig de les Aigües, fins al Mirador dels Xiprers, on podem disfrutar d’importants vistes de l’entorn (15 min). Des d’aquí podem pujar pel corriol que remunta la carena fins a dalt el Turó de Sant Pere Màrtir. Però la nostra ruta d’avui ens fa recular uns metres per on hem vingut per agafar, a mà dreta, el camí pavimentat que va pujant serpentejant el vessant fins dalt del cim (35 minuts).

Pujada cap a Sant Pere Màrtir pel camí pavimentat
Vista del mirador dels Xiprers i al fons Montjuïc i el Baix Llobregat

A Sant Pere Màrtir podem visitar l’emplaçament de les bateries antiaèries i veure el poc que queda de l’antiga ermita, a part de la presència de les antenes i la torre de guaita, elements característics de l’indret.

Les antenes de Sant Pere Màrtir
Mirador cap al Baix Llobregat
Un dels emplaçaments de les bateries antiaèries de la guerra civil


Acabada l’estada al turó emprenem el retorn pel sentit oposat al que hem pujat, ara direcció Vallvidrera (mirant al fons veiem la silueta de la Torre de Collserola i el Tibidabo), primer en forta baixada fins al Coll del Portell (45 min) i després en baixada més suau per un camí que agafem a mà esquerra (hi ha indicador) que passant per un club de tennis ens porta al punt de partença, la Plaça Mireia (60 min).

Deixant enrere Sant Pere Màrtir
I baixant cap al Coll del Portell, que ja veiem al fons
Arribats al Coll del Portell hem de seguir pel camí que baixa en sentit contrari

Desglossament dels temps de la caminada, per trams:

  • Des de Plaça Mireia fins al Mirador dels Xiprers, 15 minuts
  • Ascensió a Sant Pere Màrtir pel camí pavimentat, 20 minuts
  • Baixada al Coll del Portell, 10 minuts
  • Del coll del Portell a Plaça Mireia, pel club de tennis, 15 minuts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s