De Vallvidrera a Sant Feliu per la Penya del Moro (1)

Baixador de Vallvidrera-Sant Feliu de Llobregat, per Santa Creu d’Olorda, Penya del Moro i La Salut

Data: dimarts, 12 de juny de 2018
Inici: estació Baixador de Vallvidrera (FGC)
Final: estació Sant Feliu de Llobregat (Renfe)
Sector: vessant del Llobregat (Penya del Moro-Sant Feliu)
Distància: 11,6 kms
Temps: 2 h 45 min
Dificultat: moderada
Tipologia: travessa lineal

Itinerari: Baixador de Vallvidrera-Pantà de Vallvidrera-Font de l’Espinagosa-Font de Can Llevallol-Coll de Can Cuiàs-Carretera de Molins-Coll de les Torres-camí voltant Turó Rodó-Coll d’en Solanes-Penya del Moro-La Salut-Sant Feliu de Llobregat.

Comentari: caminada agradable fins a la Penya del Moro, lloc on veurem les restes d’un poblat ibèric i un mirador natural de 360 graus sobre el Baix Llobregat i la serra de Collserola meridional. La volta pel camí rodejant el Turó Rodó és innecessària. El paratge de La Salut de Sant Feliu està habilitat com a àrea de lleure.

Descripció de la ruta: sortim del Baixador de Vallvidrera i ens dirigim pel carrer que passa pel costat de la plaça Mina Grott, cap al Pantà de Vallvidrera i l’envoltarem pel caminet de l’esquerra fins al final (10 min).
Allà trobarem el camí indicat al Coll de Can Cuiàs, camí que ens portarà a la font de l’Espinagosa (20 min). Continuem pel camí fins trobar una pista i aviat hem de desviar-nos per un camí a la dreta, en direcció a la font de Can Llevallol (30 min), i seguir fins arribar al Coll de Can Cuiàs, per on passa la carretera de Vallvidrera a Molins de Rei (40 min).

Font de Can Llevallol

Tot i poder arribar-hi per corriol, anem fins al Coll de les Torres pel voral de la carretera i hi serem deu minuts després (50 min).
Des d’aquí hem d’agafar el camí en direcció Coll d’en Solanes-Penya del Moro. Més enllà trobarem una cruïlla de camins; tirant recte arribariem abans al Coll d’en Solanes, però per fer més interessant la sortida, tombarem pel corriol de la dreta i després de rodejar el Turó Rodó, arribarem a una important cruïlla de camins (1h 15 min), girem a la dreta (sempre en direcció Penya del Moro) i en poca estona serem al Coll d’en Solanes (1h 25 min).

Coll d’en Solanes

Continuem en direcció la Penya del Moro, primer per pista i després (està ben indicat) per un camí amb trams esglaonats que ens enfila fins a dalt de la Penya del Moro (1h 35 min).

Arribant a la Penya del Moro

Primer trobem a mà esquerra un mirador sobre la banda més meridional de Collserola i sobre el Baix Llobregat (Sant Just Desvern a sota en primer terme). A pocs metres trobem les restes d’un poblat ibèric.

Mirador de la Penya del Moro
Penya del Moro
Restes del poblat ibèric de la Penya del Moro
Vista de la carena de Collserola des del Tibidabo fins a Sant Pere Màrtir
Panoràmica del Baix Llobregat, des de la Penya del Moro
Vista del Puig d’Olorda, des de la Penya del Moro

Acabada l’estada en aquest indret emprenem la baixada pel corriol que surt del costat del poblat, per l’altra banda per on hem arribat. En deu minuts més enllaçarem amb el camí de la Salut (1h 45 min), que seguirem per la dreta avall, fins arribar a la part posterior de l’ermita de la Salut (2 hores).

Camí de la Salut

En aquest punt vaig haver de buscar l’accés a l’ermita, voltant per l’entorn, però resulta que aquell dia estava tot tancat i vaig tornar al lloc on havia arribat (2h 10 min), perdent deu minuts, que us podeu estalviar.
Continuem la ruta seguint la pista que anàvem fins trobar una cruïlla de quatre camins (per la dreta el camí que baixa de Can Ferriol i Santa Creu d’Olorda), girem a l’esquerra i aviat serem a l’àrea de lleure de la Salut, acondicionada amb taules i bancs i barbacoes. Pujant pel camí de l’esquerra arribarem a l’ermita de la Salut i la masia-restaurant del costat (2h 20 min).

Panells informatius a l’àrea de lleure de la Salut
Imatge exterior de la Salut de Sant Feliu

Feta la visita al paratge continuem per la pista en direcció Sant Feliu de Llobregat. Ho farem pel Camí de la Salut i després pel carrer Riera de la Salut fins arribar al pont que passa per sota les vies del tren. Traspassat el pont girem a l’esquerra pel carrer Constitució, passem pel costat del Parc Nadal i arribem de seguida a l’estació de Sant Feliu de Renfe, final de la ruta (2h 45 min).

Desglossament dels temps de la caminada, per trams:

 • Del Baixador de Vallvidrera al final Pantà de Vallvidrera, 10 minuts
 • Del pantà a la font de l’Espinagosa, 10 minuts
 • De la font de l’Espinagosa a la font de Can Llevallol, 10 minuts
 • De la font de Can Llevallol al Coll de Can Cuiàs, 10 minuts
 • Del Coll de Can Cuiàs al Coll de les Torres, per Cª Molins, 10 minuts
 • Del Coll de les Torres, rodejant Turó Rodó, fins cruïlla camins, 25 minuts
 • De la cruïlla fins al Coll d’en Solanes, 10 minuts
 • Des del Coll d’en Solanes fins a la Penya del Moro, 10 minuts
 • Descens fins a enllaç amb camí de la Salut, 10 minuts
 • Per camí fins La Salut (part posterior), 15 minuts
 • Marrada buscant accés a l’ermita, 10 minuts
 • Camí fins a la Salut (part davantera), 10 minuts
 • Des de la Salut (àrea de lleure) fins a entrada Sant Feliu, 15 minuts
 • Travessa urbana per Sant Feliu, fins a estació Renfe, 10 minuts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s