De Vallvidrera a Sant Feliu, per Santa Creu d’Olorda, Puig d’Olorda, Cimentera i La Salut

Baixador de Vallvidrera-Pantà de Vallvidrera-Turó de Can Pasqual-Coll de Can Mallol-Santa Creu d’Olorda-Puig d’Olorda-Cimentera-Ermita de la Salut-Sant Feliu de Llobregat

DADES TÈCNIQUES

  • Caminada núm. 79
  • Data: dimecres, 28 de setembre de 2022
  • Inici: estació Baixador de Vallvidrera (FGC)
  • Final: estació Sant Feliu de Llobregat (Renfe)
  • Sector: vessant del Llobregat (Santa Creu d’Olorda-Sant Feliu)
  • Distància: 14,05 km
  • Temps: 3 h 20 min
  • Desnivell: + 342 m / – 546 m
  • Dificultat: moderada
  • Tipologia: travessa lineal (només anada)

ITINERARI

Baixador de Vallvidrera (estació FGC)-Pantà de Vallvidrera-Mas Sauró-Turó de Can Pasqual-Coll de Can Pasqual-Coll de Can Mallol-Santa Creu d’Olorda-Puig d’Olorda-Camí Coves de Santa Creu d’Olorda-Carretera de la Cimentera-Ermita de la Salut-Riera de la Salut-Sant Feliu de Llobregat (estació Renfe).

MAPA DE LA RUTA

RUTA A WIKILOC

LLOCS D’INTERÈS

  • Pantà de Vallvidrera
  • Turó de Can Pasqual
  • Can Masdemont
  • Coll de Can Mallol
  • Santa Creu d’Olorda
  • Puig d’Olorda
  • Coves de Santa Creu d’Olorda
  • Cimentera Sanson
  • Ermita de la Salut de Sant Feliu
  • Àrea de lleure de la Salut

COMENTARI

Travessa pel vessant sud-oest de la Serra de Collserola, des de Santa Maria de Vallvidrera fins a Sant Feliu de Llobregat, passant pel pantà de Vallvidrera, el turó de Can Pasqual, Santa Creu d’Olorda, el cim del Puig d’Olorda, l’antiga cimentera Sanson i l’ermita de la Salut.
La caminada comença a l’estació del Baixador de Vallvidrera amb una passejada fins al pantà de Vallvidrera i des d’allà una llarga ascensió fins a dalt la carena del turó de Can Pasqual, el sostre de la ruta.
Després, tram més aviat planer i amb descens suau fins a Santa Creu d’Olorda, una àrea de lleure molt freqüentada, amb diversos punts d’interès.
Continua amb l’ascensió, curta però amb trossos costeruts, fins al cim del Puig d’Olorda, des d’on podem contemplar vistes espectaculars del Baix Llobregat i de l’entorn boscós de Collserola.
L’etapa següent de l’itinerari és de baixada, passant pel camí de les Coves de Santa Creu d’Olorda (interessants per als amants de l’espeleologia) i per la Carretera de la Cimentera, amb el pas per l’antiga fàbrica Sanson, amb unes instal·lacions totalment abandonades, per acabar desviant-nos cap a la zona de La Salut, amb l’ermita i una àmplia àrea de lleure.
Acabem l’excursió amb una passejada fins a Sant Feliu de Llobregat, pel camí de la Riera de la Salut, completada per una travessa urbana fins a l’estació de tren.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Tram 1
BAIXADOR DE VALLVIDRERA (236 m) –
TURÓ DE CAN PASQUAL (469 m)

Pel Pantà de Vallvidrera i drecera Mas Sauró

Abandonem l’estació de Baixador de Vallvidrera (236 m) per les escales que baixen a la carretera, la travessem i seguim recte cap a una parada d’autobús i tot seguit tombem a l’esquerra pel Camí del Pantà, passem pel costat d’un restaurant (a la dreta) i per la Plaça de la Mina Grott (a l’esquerra) i a cruïlla de carrers continuem per la dreta, pel Camí del Cama-sec. Més enllà passem per les últimes vivendes de la zona, per l’entrada de la Mina Grott (a l’esquerra) i per la Casa del Guarda (de color rosa, a la dreta), actualment Espai d’interpretació del Pantà de Vallvidrera, amb una petita zona de pícnic, i finalment arribem a un tram pavimentat esgloanat i accedim a dalt la presa del Pantà de Vallvidrera (260 m, 7 min).
La imatge del pantà ha millorat gràcies a les darreres pluges, tot i que encara se’l veu bastant buit d’aigua.

Pantà de Vallvidrera, des de la presa

Travessem la presa i anem a l’altra costat del pantà, on hi ha unes vivendes i girem a l’esquerra, resseguint el pantà, per un carrer pavimentat mentres hi ha cases. Poc després, ja en camí de terra, serem a l’àrea de la cua del pantà (10 min). I aquí compte perquè hem de seguir per la dreta, per un camí que de seguida es transforma en corriol i que va ascendint fins a trobar el Camí de la Reineta, a la barriada del Mas Sauró (16 min). En aquest punt ens retrobem amb un carrer pavimentat, amb habitatges. Girem a l’esquerra amunt fins que veurem a la dreta unes llargues escales, les agafem per pujar al Camí del Mas Sauró i en ser-hi continuem per l’esquerra amunt fins arribar a una cruïlla, just davant de la Residència Mas Sauró i de les darreres vivendes (340 m, 22 min).
Nosaltres hem de tirar recte endinsant-nos al bosc que tenim de cara i on hi ha l’inici d’un llarg corriol boscà que ens portarà fins a dalt de la carena dels Turons de Can Pasqual (indicador a Can Pasqual-Mas Pins).

Anem seguint el corriol, primer amb escassa pujada fins a unes torres elèctriques, i després el desnivell augmenta, el corriol s’estreny i es comença a fer més rocós.

Un tram costerut del corriol

Anem pujant enmig del bosc i més endavant arribarem a creuar-nos amb un camí (406 m, 34 min). Per l’esquerra ve del Can Llevallol i per la dreta va cap a Les Planes. Habitualment se segueix pel camí per la dreta, per on podem anar al Turó de Castellví o a enllaçar amb el camí de carena.
Però en aquesta ocasió seguirem la marxa per un corriol que queda mig amagat, gairebé just al davant de la cruïlla per on hem arribat.
Hem de seguir el camí a la dreta només quatre passes mal comptades i ficar-nos pel corriol de l’esquerra.

Aquest corriol ens estalviarà uns minuts de temps i no fa tanta pujada. De fet, en bona part és planer i només s’enfila cap al final.

Un tram planer del corriol cap a la carena

En uns deu minuts arribarem a dalt la carena (458 m, 45 min).
Quan hi som accedim a la pista que ve de Les Planes que hem de seguir per l’esquerra, amunt.

Arribada al camí de carena

En molt poca estona serem al Turó de Can Pasqual (469 m, 48 min), identificable per la presència arran de camí, a la dreta, d’un vèrtex geodèsic i d’un gran dipòsit d’aigua.

Turó de Can Pasqual (469 m)

El cim, tot i ser un dels més alts de Collserola, està envoltat de vegetació i no tenim vistes.
L’arribada a aquest turó marca el final del primera etapa de la travessa, que hem fet en pujada contínua. Ara ens toca un tram molt més fàcil.

Tram 2
TURÓ DE CAN PASQUAL (469 m) –
SANTA CREU D’OLORDA (esplanada) (327 m)

Pels colls de Can Pasqual i Can Mallol

Continuem per la pista, baixem fins a Can Masdemont (51 min), de d’on seguim per la dreta avall i anem a enllaçar amb el Camí de Can Castellví, girem a l’esquerra (direcció Carretera de Molins-Mas Pins) i en pocs minuts serem al Coll de Can Pasqual (423 m, 57 min), per on passa la carretera de Vallvidrera a Molins de Rei (la BV-1468).

Coll de Can Pasqual

Travessem la carretera vigilant i tirem per la dreta, pel marge esquerra de la calçada, per un espai cimentat per als vianants. Seguint pel voral passarem primer, just al quilòmetre 8 de la carretera, pel costat del Centre d’Educació Ambiental Mas Pins i més endavant arribarem a la cruïlla del camí cap a la Serra del Ginestar i el trencall de La Sargantana.

Vista del Vallès des de la carretera de Molins

Aquí hem de travessar la carretera perquè ja veiem la cruïlla a la dreta que hem d’agafar (direcció Font de Can Mallol-Can Bosquets) (398 m, 1h 03 min).

Trencall a la dreta

Deixem la carretera i prenem el camí per la dreta i més avall trobarem el camí que ve de Can Bosquets, el travessem i ens fiquem pel corriol que s’endinsa pel bosc i que en poc temps ens durà de nou a la carretera de Molins.

Entrada al corriol que ens portarà a la carretera

Quan hi arribem seguim pel caminet resguardat rere la tanca de la carretera.

Caminet paral·lel a la carretera de Molins

Només hem de fer uns pocs metres resseguint la calçada. Al final de la recta, quan som al Coll de Can Mallol, ja tenim a la dreta el nou trencall que hem d’agafar (376 m, 1h 12 min).
Hem de continuar pel camí que assenyala la direcció Santa Creu d’Olorda-Turó del Xai-Can Calopa de Dalt.

Trencall a la dreta al Coll de Can Mallol

Seguim el camí i en un parell de minuts arribarem a un triple trencall: per la dreta aniríem cap al Turó del Xai i Can Calopa de Dalt, pel centre pujaríem al Turó d’en Serra, i a l’esquerra tenim el camí que ens dirigeix directament a Santa Creu d’Olorda, el que hem d’agafar.

Triple cruïlla de camins. Hem de seguir per l’esquerra

Així doncs continuem per l’esquerra i primer en lleugera pujada i després en clar descens, ens anirem acostant a Santa Creu d’Olorda, entreveient al fons el Puig d’Olorda, que pujarem després.

Camí cap a Santa Creu d’Olorda

Ja en els darrers metres del corriol arribarem a una central elèctrica, que rodejarem, i tot seguit ens retrobarem amb la carretera de Molins, al seu pas per Santa Creu d’Olorda, que tenim al davant.

Arribada a Santa Creu d’Olorda. Al fons, el Puig d’Olorda.
Entrada a Santa Creu d’Olorda

Travessem la calçada i entrem al recinte de  Santa Creu d’Olorda, final de la segona etapa (327 m, 1h 26 min).
Aquí tenim l’ermita de Santa Creu, les restes del  Castell d’Olorda, l’espai naturalístic de la  Pedrera dels Ocells, un bar-restaurant, una àrea de pícnic i una àmplia esplanada amb diversos camins confluents.

Ermita de Santa Creu d’Olorda
Vista de l’esplanada, encarats a l’ermita

Es tracta, en definitiva, d’una popular àrea de lleure i d’un important centre neuràlgic per iniciar o acabar diverses excursions per aquesta banda de Collserola.

Tram 3
SANTA CREU D’OLORDA (esplanada) (327 m) –
PUIG D’OLORDA (436 m)

El proper objectiu de la ruta és el Puig d’Olorda, amb poc més de 100 metres de desnivell. Es tracta d’un cim de 436 metres, des del qual es divisen panoràmiques excel·lents del Baix Llobregat i de l’entorn de Collserola.
Per anar-hi ho farem pel camí normal, evitant dreceres.

Panell informatiu a l’esplanada de Santa Creu d’Olorda

Sortim de l’esplanada de Santa Creu d’Olorda per la banda sud, agafant la pista forestal E05 del Parc, que baixa per la Carretera de la Cimentera Sanson fins a Sant Feliu de Llobregat.

Accés a la pista forestal E05

Seguim la pista poc més de 300 metres fins trobar, a la dreta, el camí que puja al Puig d’Olorda (333 m, 1h 31 min).

Tram de la Carretera de la Cimentera
Trencall cap al Puig d’Olorda. Hem de tombar a la dreta amunt

A mida que ens anem enfilant podem contemplar a la nostra esquerra panoràmiques impressionats dels boscos de Collserola mirant cap a Sant Pere Màrtir o de la cimentera que tenim més a prop, i al fons la plana del Baix Llobregat.

Vista dels boscos de Collserola. Al fons a la dreta distingim Sant Pere Màrtir
Vista d’una de les instal·lacions de la cimentera . Al fons la plana dei Baix Llobregat

Anem pujant fins arribar a una zona planera, sota mateix del cim, on s’obre una esplanada. A l’esquerra d’aquesta zona oberta veiem al fons les baranes del que és un mirador. Val la pena acostar-s’hi i contemplar el paisatge.

Tram més planer del camí, sota el cim i a prop del mirador
L’esplanada amb el mirador al fons

Des del mirador (373 m, 1h 41 min) tenim bones panoràmiques del Baix Llobregat i una visió aèria de la fàbrica de ciment, que tenim a sota mateix.

Vista aèria de la fàbrica de ciment i al fons la plana del Llobregat
Deixem el mirador i tornem al camí. Al fons veiem la torre de guaita del Puig d’Olorda

Feta la visita al mirador tornem al camí que seguíem i continuem per l’esquerra, planejant fins que veurem a l’esquerra el trencall d’un camí (375 m). Compte que aquest serà el camí que seguirem a la baixada del cim.

Cruïlla de camins. Ara toca seguir per la dreta amunt
Camí cap al cim

Ara seguirem pel camí principal, que a partir d’aquí comença a pujar més. Continuem amunt, ignorant els trencalls que anirem trobant, i després de tres grans revolts a dretes arribarem dalt del cim del Puig d’Olorda (436 m, 1h 52 min).

Arribada al Puig d’Olorda (436 m)

Al cim hi ha una gran creu de pedra i una torre de guaita (la ‘kilo’ del Parc). El millor, però, les vistes magnífiques de tot l’entorn de Collserola i del Baix Llobregat.

Algunes fotos del cim i de les vistes:

Tram 4
PUIG D’OLORDA (436 m) –
ERMITA DE LA SALUT (96 m)

Descens per la Carretera de la Cimentera

Deixem el Puig d’Olorda pel camí mper on hem vingut i anem descendint fins arribar a la cruïlla de camins que ja hem vist pujant (375m, 1h 59 min).

Baixant del cim

Al ser-hi hem de trencar cap a la dreta per anar per un camí mig empedrat (al començament hi havia un pneumàtic arran del camí), que va penetrant pel bosc. En trobar una cruïlla hem de seguir per l’esquerra avall, sempre passant enmig del bosc fins que sortim a una zona més oberta.
És en aquesta zona que hi ha, a l’esquerra, les Coves de Santa Creu d’Olorda, un espai natural per als amants de l’espeleologia. Al mapa de ruta teniu marcat el lloc d’on surt un corriol (347 m) que s’enfila pel marge del camí i uns metres més enllà ens porta a l’àrea de les coves.
Nosaltres seguim el camí perdent alçada progressivament, amb un paisatge que ens ofereix més vistes de la cada cop més propera cimentera i del Baix Llobregat.

Panoràmica de la cimentera i la plana del Llobregat

Tot baixant anem fent uns revolts i finalment anem a parar a una cruïlla de camins (307 m). Tombem a l’esquerra avall, encarats a la cinta transportadora de l’antiga cimentera i al mirador que hem visitat abans.

Esplanada sota el mirador, al costat de la carretera de la cimentera

Uns metres més arribarem a enllaçar amb la pista que baixa de Santa Creu d’Olorda i va cap a Sant Feliu, la Carretera de la Cimentera (298 m, 2h 13 min).
Seguim la pista per la dreta avall fins que cinc minuts després arribem a un revolt pronunciat (278 m).

Carretera de la Cimentera
Arribada al revolt de la pista-carretera

I al revolt, la sorpresa. La meva intenció era prendre un camí que surt per la dreta i que va a parar al Coll d’en Cuiàs i des d’allà dirigir-me cap al Turó del Mulei, baixar a Sant Pere de Romaní i acabar la travessa a Molins de Rei. Aquesta era la meva intenció, però, ai las!, el camí en qüestió està completament barrat. Un cartell a una porta tancada amb candau deia allò de ‘finca particular’, però no era només l’entrada del camí, era tota una tanca reixada que resseguia la pista abans i després del camí, suposo que per assegurar-se de que ningú passés. Què passa que cada vegada hi ha més camins tancats a Collserola?

L’imprevist va obligar-me a canviar de plans. Decisió ràpida: oblidar l’anada a Molins de Rei i baixar cap a Sant Feliu de Llobregat, seguint per la carretera de la cimentera i fer visita a La Salut.

Continuem doncs per la carretera de la cimentera. Més avall rodegem el Turó d’en Pisca (hi ha un camí d’accés, a la nostra esquerra, 246 m).

Carretera de la Cimentera en direcció a Sant Feliu

I ben aviat arribem a les instal·lacions de la Cimentera Sanson (208 m), amb un gran conjunt d’instal·lacions , avui dia totalment abandonades.

Inici del recinte de la cimentera, amb un gran dipòsit
La carretera abans d’arribar al revolt; al fons el Puig d’Olorda

Baixem fins arribar a un revolt (197 m) i ja ens encararem al gruix de les instal·lacions de la cimentera, situades a la nostra dreta (163 m, 2h 31 min).
Durant una estona anirem passant per aquesta gran factoria que produïa ciment aprofitant la pedrera de sota el Puig d’Olorda, i que va tancar definitivament l’any 2006, després de quasi un segle en funcionament.
L’estat d’abandó del complex fa certa basarda. I pensar que no fa gaire temps allò era un brogit continu de màquines, motors i cintes transportadores. Ara tot resta aturat. És una gran fàbrica fantasma.

Vegeu algunes imatges del pas per l’antiga cimentera:

Poc després de passar pels quatre dipòsits, una de les darreres instal·lacions de la fàbrica, hem d’estar alerta perquè arriba el trencall a l’esquerra cap a La Salut (126 m, 2h 46 min), el nostre següent objectiu.

Hem de girar per aquest camí senyalitzat, en direcció a La Salut

El camí va de baixada fins arribar, cinc minuts després, a l’encreuament amb el camí que uneix Sant Feliu amb Santa Creu d’Olorda (82 m). Quan hi som hem de travessar el camí i continuar recte pel camí que s’enfila i que ens portarà a l’Ermita de la Salut.

Cruïlla del Camí de La Salut amb la pista de Santa Creu d’Olorda

Quan som a dalt de la pujada tenim una gran esplanada (99 m), des d’on podem contemplar, un cop més, la imatge de la cimentera i el Puig d’Olorda.

Vista de la cimentera i el Puig d’Olordam des de La Salut

Travessem l’esplanada i entrem al recinte (96 m, 2h 55 min), on tenim l’Ermita de la Salut i la Masia de la Gleva. I al costat mateix un restaurant.
Aquí acaba la quarta etapa de la travessa, tota en baixada.

Ermita de la Salut
El recinte amb l’ermita, la Masia de la Gleva i el restaurant

Tram 5
ERMITA DE LA SALUT (96 m) –
SANT FELIU DE LLOBREGAT (32 m)

Per la Riera de la Salut

La darrera etapa de l’excursió és una passejada fins a Sant Feliu de Llobregat, passant pel camí de la Riera de la Salut i la trama urbana de la ciutat, fins a l’estació de Renfe.

Pel costat del restaurant baixem per unes escales per anar a l’altra banda del recinte, des d’on hem de tombar a la dreta pel camí que pocs metres més avall porta a l’extensa àrea de lleure de La Salut (71 m).

Exterior del recinte
Camí cap a l’àrea de lleure

Aquí coincidim amb el camí que abans hem travessat per pujar a l’ermita. Seguint els indicadors hem de continuar la marxa per la pista a l’esquerra, direcció Sant Feliu.

Panell informatiu a l’àrea de lleure de La Salut
Encarats al camí de la Riera de la Salut, per anar a Sant Feliu

En menys de mitja hora serem a Sant Feliu, a l’estació de tren, punt final de la travessa.
L’itinerari ressegueix el camí de la Riera de la Salut, passa per un polígon industrial i quan arribem a ciutat (47 m, 3h 08 min) hem de seguir sempre recte pel ara carrer Riera de la Salut, passarem pel costat del Centre Cívic Les Tovalloles i tot seguit per un pont per sota les vies del tren. Passat el pont hem de girar a l’esquerra pel carrer de la Constitució, paral·lel a les vies del ferrocarril, poc després passarem pel costat del Parc de Nadal i de seguida serem a la plaça de l’Estació (32 m, 3h 20 min).
Sant Feliu de Llobregat ens ofereix nombrosos serveis i al·licients.

DESNIVELLS I TEMPS PER TRAMS
Desnivell en metres / Temps en minuts

TramDesnivellTemps
Baixador de Vallvidrera-Pantà de Vallvidrera (presa)+ 247′
Pantà de Vallvidrera-final barriada Mas Sauró+ 8015′
Corriols fins carena Can Pasqual+ 11823′
Camí de carena-Turó de Can Pasqual+ 113′
Turó de Can Pasqual-Coll de Can Pasqual– 469′
Coll de Can Pasqual-Coll de Can Mallol– 4715′
Coll de Can Mallol-Santa Creu d’Olorda– 4914′
Santa Creu d’Olorda-Puig d’Olorda+ 10926′
Puig d’Olorda-enllaç Carretera de la Cimentera, pel camí de les Coves de Santa Creu d’Olorda– 13821′
Enllaç pista-carretera fins Cimentera Sanson– 13518′
Cimentera Sanson-trencall a La Salut– 3715′
Camí fins Ermita de la Salut– 309′
Ermita de La Salut-entrada Sant Feliu, per la Riera de la Salut– 4913′
Travessa urbana per Sant Feliu fins estació Renfe– 1512′
Totals acumulats+ 342
– 546
3 h 20′

Desglossament del temps per etapes:
Baixador de Vallvidrera-Turó de Can Pasqual: 48 min
Turó de Can Pasqual-Santa Creu d’Olorda: 38 min
Santa Creu d’Olorda-Puig d’Olorda: 26 min
Puig d’Olorda-La Salut: 63 min
La Salut-Sant Feliu de Llobregat: 25 min

Distribució del temps:
34 % en pujada, 9 % en pla i 57 % en baixada.

Deixa un comentari